Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Υγεία » Επαναφορτίστε τη σεξουαλική σας ζωή σε 5 απλά βήματα

Επαναφορτίστε τη σεξουαλική σας ζωή σε 5 απλά βήματα

Τι μπορούμε να κάνουμε όταν το σεξ γίνεται αγγαρεία;

Πολλά ζευγάρια διαπιστώνουν ότι η σεξουαλική τους ζωή έχει πάρει την κατιούσα κάποια στιγμή.

Ο κύριος λόγος που το σεξ χάνει τη λάμψη του είναι η ζωή με επίμονο άγχος.

Το να μάθουμε πώς να λειτουργούμε καλύτερα τη σεξουαλική σύνδεση εγκεφάλου-σώματος μπορεί να ενισχύσει το ερωτικό δυναμικό.

Ένας συνηθισμένος λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι ζητούν συμβουλές σεξουαλικής θεραπείας είναι ότι ο ένας σύντροφος, τις περισσότερες φορές γυναίκα, έχει χάσει την επιθυμία για σεξ.

Τι μπορείτε να κάνετε όταν το σεξ αρχίζει να μοιάζει με αγγαρεία, υποχρέωση ή κάτι που πρέπει να κάνετε για να ικανοποιήσετε τον άλλο;

Αν αυτό συμβαίνει στη σχέση σας, βρίσκεστε σε καλή παρέα. Πολλά ζευγάρια διαπιστώνουν ότι η σεξουαλική τους ζωή έχει πάρει την κατιούσα κάποια στιγμή. Ευτυχώς, κατανοώντας καλύτερα πώς η γυναικεία σεξουαλικότητα λειτουργεί συχνά λίγο διαφορετικά από ό,τι η ανδρική, μπορούμε να λειτουργήσουμε καλύτερα τη σεξουαλική σύνδεση εγκεφάλου-σώματος. Δίνοντας προτεραιότητα στην ευχαρίστηση, μπορείτε να λάβετε απλά μέτρα για να αναζωπυρώσετε την ενέργεια.

Σε αυτή τη δημοσίευση, θα συζητήσουμε πέντε τρόπους για να επαναφέρετε τη σεξουαλική σας ζωή στο σωστό δρόμο.

Για τους περισσότερους ανθρώπους, ο μεγαλύτερος λόγος που το σεξ χάνει τη λάμψη του είναι ότι η ζωή με επίμονο άγχος, μαζί με τη συνεχή σύνδεση με τις συσκευές μας αντί να συντονιζόμαστε ο ένας με τον άλλον, βάζει ένα σοβαρό εμπόδιο στη σωματική και συναισθηματική μας ευεξία. Αυτό μπορεί να προκαλέσει τον όλεθρο στη σεξουαλική μας ζωή.

Όχι μόνο οι άνθρωποι κάνουν λιγότερο σεξ συνολικά, αλλά οι νέοι φαίνεται να επηρεάζονται ακόμη περισσότερο από αυτή τη σεξουαλική ύφεση.

Στο νέο της βιβλίο, Laid and Confused, η Maria Yagoda επεκτείνει τη συζήτηση που ξεκίνησα στο δικό μου βιβλίο σχετικά με το πώς η ανηδονία, ή η αδυναμία να βιώσουμε ικανοποιητικές απολαύσεις, συμβάλλει στα αυξανόμενα επίπεδα άγχους και στη μείωση των σεξουαλικών ορμών.

Πέρα από τις εξαντλημένες σεξουαλικές ορμές, σημειώνει μια νέα τάση: Όταν οι άνθρωποι κάνουν σεξ, πολλοί αναφέρουν ότι κάνουν κακό σεξ. Είναι προφανώς πιο δύσκολο να βιώσουμε ευχάριστο σεξ όταν έχουμε προκλήσεις στο να βιώσουμε την ευχαρίστηση γενικά.

Βήμα 1: Αντιμετωπίστε το άγχος σας.

Κάντε στον εαυτό σας μερικές απλές ερωτήσεις:

Υπήρξαν πρόσφατες προκλήσεις για την υγεία σας;

Θέματα σχέσεων;

Αλλαγές στην εργασία;

Πρόσθετες ευθύνες στο σπίτι;

Πώς αισθάνεστε για το σώμα σας;

Σε φόρμα;

Αυτοπεποίθηση;

Εκτός κλίματος;

Εξαντλημένος;

Η απάντηση σε αυτές τις ερωτήσεις μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε και να αντιμετωπίσετε τους στρεσογόνους παράγοντες. Μερικές φορές αυτό μπορεί να σας δώσει σημαντικές πληροφορίες για το πού η άσκηση πραγματικής αυτοφροντίδας, του είδους που περιλαμβάνει τη λήψη δύσκολων αποφάσεων για την εφαρμογή αλλαγών στη ζωή σας, μπορεί να μειώσει το άγχος αρκετά ώστε να επανεκκινήσει την ικανότητά σας για ευχαρίστηση. Σε άλλες περιπτώσεις, μπορεί να είναι απαραίτητο να αντιμετωπίσετε βαθύτερα ζητήματα, όπως συζυγικά προβλήματα, άγχος ή κατάθλιψη, με τη βοήθεια ενός επαγγελματία. Όποια και αν είναι η κατάσταση, η κατανόηση των υποκείμενων παραγόντων που παίζουν ρόλο μπορεί να σας βοηθήσει να προχωρήσετε προς μια λύση.

Βήμα 2: Επικοινωνήστε, επικοινωνήστε, επικοινωνήστε.

Οι άνθρωποι που δημιουργούν δια βίου σεξουαλικό δυναμικό μαθαίνουν να σκύβουν στις άκρες των δύσκολων συζητήσεων και να αντιμετωπίζουν τα ζητήματα κατά μέτωπο. Καλλιεργούν έναν παραγωγικό και ζωογόνο διάλογο σε τακτική βάση για να δίνουν και να παίρνουν ανατροφοδότηση σχετικά με τις σεξουαλικές τους εμπειρίες.

Ρωτήστε τον σύντροφό σας πώς αισθάνεται για τη σεξουαλική σας ζωή και να είστε ειλικρινείς για τις δικές σας ανησυχίες.

Αποφύγετε τις κατηγορίες και την κριτική.

Διαμορφώστε το πλαίσιο ως μια ευκαιρία.

Σκεφτείτε τρόπους με τους οποίους μπορείτε να βελτιώσετε τη σεξουαλική σας ζωή.

Ίσως πρέπει να δώσετε μεγαλύτερη προτεραιότητα στην οικειότητα ή να επαναπροσδιορίσετε τις προσδοκίες σας για το πώς πρέπει να είναι το σεξ.

Επανέλθετε σε επαφή με την εμπειρία του σεξ ως μια παιδική χαρά για να εξερευνήσετε μαζί το σώμα και το μυαλό σας.

Μη φοβάστε να μιλήσετε για τις φαντασιώσεις σας. Μπορεί να είναι τρομακτικό, αλλά μόλις ανοιχτείτε και μοιραστείτε τις επιθυμίες σας, μπορεί να ανακαλύψετε ότι ο σύντροφός σας έχει παρόμοιες σκέψεις ή επιθυμίες. Αυτό μπορεί να αναζωπυρώσει τη σπίθα και να σας ενθουσιάσει και τους δύο να εξερευνήσετε νέες εμπειρίες μαζί.

Όποια κι αν είναι η λύση, η ανοιχτή επικοινωνία, μαζί με την προθυμία να πάρετε ρίσκα, είναι το κλειδί για να ξεκλειδώσετε το πάθος σας και να βρείτε ξανά την ευχαρίστηση στη σεξουαλική σας σχέση. Να θυμάστε ότι είναι σημαντικό να είστε υπομονετικοί και ανοιχτοί στο να δοκιμάζετε νέα πράγματα.

Βήμα 3: Μάθετε να πλοηγείστε στην καμπύλη της επιθυμίας.

Στη φάση του μήνα του μέλιτος μιας σχέσης, η νέα ενέργεια της σχέσης υποδαυλίζει την ενεργή επιθυμία και των δύο συντρόφων με αποτέλεσμα το σεξ να λειτουργεί αρκετά καλά στην αρχή.

Σε μια μακροχρόνια σχέση, είναι απολύτως φυσικό το σεξ να γίνεται κάπως προβλέψιμο (και ενδεχομένως βαρετό).

Κατά τη διάρκεια μιας σχέσης, δεν είναι ασυνήθιστο να χάνεται η ενεργή σεξουαλική επιθυμία (το αίσθημα της παρόρμησης για σεξ), ιδιαίτερα για τις γυναίκες.

Μην το παίρνετε προσωπικά και μην παθολογικοποιείτε την έλλειψη επιθυμίας.

Όπως αρέσκεται να επισημαίνει η συνάδελφος και φίλη μου Kelly Casperson, συγγραφέας του βιβλίου You Are Not Broken, η επιθυμία δεν είναι απαραίτητη για να έχετε μια υπέροχη σεξουαλική ζωή, αν βρείτε τρόπους να αποκτήσετε πρόσβαση στην ικανότητά σας για απόλαυση.

Βήμα 4: Μάθετε πώς να ερεθίζεστε από τη ζωή.

Η ενίσχυση της ικανότητάς μας για σεξουαλική ευχαρίστηση προϋποθέτει τη διεύρυνση του ορισμού του σεξ ώστε να συμπεριλάβει μια ευρύτερη έννοια του ερωτικού, μια έννοια που περιλαμβάνει αυτό που μας “ζωντανεύει”.

Όταν μιλάω στους πελάτες μου, εξηγώ ότι αφυπνίζοντας την όρεξή μας για ζωή (μέσω της σκόπιμης ενεργοποίησης των συστημάτων μας “ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ” και “ΠΑΙΧΝΙΔΙ”), έτσι ώστε να ενεργοποιούμαστε από την ίδια τη ζωή – με το να είμαστε παρόντες και να εξερευνούμε τον εαυτό μας, τον άλλον και τον κόσμο με “νέα μάτια” και νέο ενθουσιασμό, το ερωτικό μας δυναμικό διευρύνεται.

Μάθετε κάτι καινούργιο, βουτήξτε σε ένα ενδιαφέρον ή μια περιέργεια.

Ενεργοποιώντας το σύστημα αναζήτησης -ένα καλωδιωμένο βασικό συναίσθημα που τροφοδοτείται από την ντοπαμίνη- θα ανεβάσει τη λαγνεία μας για ζωή.

Βήμα 5: Επανασυνδεθείτε συναισθηματικά.

Όταν το σεξ γίνεται αγγαρεία, μπορεί να είναι χρήσιμο να κάνετε ένα διάλειμμα από αυτό συνολικά και να επικεντρωθείτε στη συναισθηματική σύνδεση με το σύντροφό σας.

Βρείτε τρόπους να απολαμβάνετε ο ένας την παρέα του άλλου χωρίς την απόλαυση του σεξ.

Το να κάνετε μαζί γιόγκα, διαλογισμό ή ακόμα και μια απλή βόλτα μαζί έξω μπορεί να είναι σημαντικοί τρόποι για να επανασυνδεθείτε με τα πράγματα που σας έφεραν αρχικά κοντά.

Κάνοντας ένα διάλειμμα και εστιάζοντας στη συναισθηματική σας σύνδεση, μπορεί να διαπιστώσετε ότι η σπίθα αναζωπυρώνεται φυσικά και αυθόρμητα.

Μόλις νιώσετε συναισθηματικά συνδεδεμένοι και ασφαλείς, μπορείτε να επαναφέρετε σταδιακά τη σωματική οικειότητα στη σχέση σας.

Είναι σημαντικό να προχωράτε αργά και να επικοινωνείτε ανοιχτά με τον σύντροφό σας για τα συναισθήματα και τις ανάγκες σας.

Να θυμάστε ότι κάθε σχέση περνάει σκαμπανεβάσματα- είναι φυσιολογικό να βιώνετε περιόδους χαμηλής σεξουαλικής επιθυμίας.

Εντοπίζοντας τα βαθύτερα αίτια του προβλήματος, επικοινωνώντας με το σύντροφό σας, ανακινώντας τη ρουτίνα σας, εξερευνώντας νέες εμπειρίες μαζί και κάνοντας ένα διάλειμμα για να επανασυνδεθείτε συναισθηματικά, μπορείτε να αναβιώσετε την πραγματική οικειότητα, να ενισχύσετε τη σχέση σας και να έχετε περισσότερη ευχαρίστηση και διασκέδαση επίσης.

Βιβλιογραφικές Αναφορές

Wise, N. (2020). Why good sex matters: Understanding the neuroscience of pleasure for a smarter, happier, and more purpose-filled life. Houghton Mifflin.

Lakshmin, Pooja (2023). Real self-care: A Transformative Program for Redefining Wellness. Penguin, Random House.

Casperson, Kelly. (2022) You are not broken: Stop shoulding on your sex life. YANB media.

Συγγραφέας:

Nan Nan J. Wise Ph.D.J. Wise Ph.D.

Why Good Sex Matters

Πηγή: https://www.psychologytoday.com/gb/blog/why-good-sex-matters/202306/recharge-your-sex-life-in-5-simple-steps
Παναγιώτης Σπανός
Προνοσοκομειακός Διασώστης
ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ