Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Προνοσοκομειακή Φροντίδα » Επανάσταση Στην Οδική Ασφάλεια: Καινοτόμο Σύστημα Προειδοποίησης Οχημάτων Έκτακτης Ανάγκης

Επανάσταση Στην Οδική Ασφάλεια: Καινοτόμο Σύστημα Προειδοποίησης Οχημάτων Έκτακτης Ανάγκης

Η Stellantis εγκαινιάζει το EVAS για τη βελτίωση της ασφάλειας έκτακτης ανάγκης

Η γέννηση του EVAS: Ένα βήμα μπροστά στην ασφάλεια της διάσωσης

Ο κόσμος των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης εξελίσσεται με την εισαγωγή νέων τεχνολογιών που αποσκοπούν στη βελτίωση της ασφάλειας τόσο των διασώσεων όσο και των πολιτών.

Ένα πρόσφατο παράδειγμα αυτής της εξέλιξης είναι το σύστημα ειδοποίησης οχημάτων έκτακτης ανάγκης (EVAS) που ξεκίνησε η Stellantis.

Το σύστημα EVAS, το οποίο αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το Safety Cloud της HAAS Alert, αντιπροσωπεύει μια σημαντική καινοτομία στον τομέα των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης.

Αυτό το σύστημα ειδοποιεί τους οδηγούς για την παρουσία κοντινών οχημάτων έκτακτης ανάγκης, αυξάνοντας έτσι την ασφάλεια και μειώνοντας τον κίνδυνο σύγκρουσης.

Η ανάγκη για ένα τέτοιο σύστημα υπογραμμίστηκε από ένα περιστατικό που συνέβει σε μια υπάλληλο της Stellantis, η οποία δεν άκουσε ένα όχημα έκτακτης ανάγκης να πλησιάζει λόγω του θορύβου στο εσωτερικό του οχήματός της. Αυτή η εμπειρία οδήγησε στη δημιουργία του EVAS, το οποίο τώρα ενσωματώνεται στα οχήματα Stellantis που κατασκευάζονται από το 2018 και μετά, εξοπλισμένα με συστήματα πληροφοριακής ενημερωδιασκέδασης Uconnect 4 ή 5.

Πώς λειτουργεί το EVAS

Το σύστημα EVAS χρησιμοποιεί δεδομένα σε πραγματικό χρόνο από οχήματα έκτακτης ανάγκης που συνδέονται με το HAAS Safety Cloud.

Όταν ένα όχημα έκτακτης ανάγκης ενεργοποιεί τα φώτα του, η θέση του ανταποκριτή μεταδίδεται μέσω της διαδικτυακής τεχνολογίας σε οχήματα με αναμεταδότη Safety Cloud, χρησιμοποιώντας γεωεντοπισμό για να αποκλείσει τα αυτοκίνητα στην αντίθετη πλευρά των αυτοκινητοδρόμων με διαχωριστική νησίδα.

Η ειδοποίηση αποστέλλεται σε κοντινούς οδηγούς και άλλα οχήματα έκτακτης ανάγκης σε ακτίνα περίπου μισού μιλίου, παρέχοντας μια πρόσθετη προειδοποίηση και περισσότερο χρόνο για να κινηθεί πάνω και να επιβραδύνει σε σύγκριση με τα συμβατικά φώτα και τις σειρήνες μόνο.

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα συστήματα συναγερμού οχημάτων έκτακτης ανάγκης όπως το EVAS μπορούν να μειώσουν σημαντικά την πιθανότητα ατυχημάτων. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό λαμβάνοντας υπόψη ότι τα τροχαία ατυχήματα είναι η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου μεταξύ των πυροσβεστών των ΗΠΑ και των οργάνων επιβολής του νόμου.

Το EVAS στοχεύει στη μείωση αυτών των συμβάντων παρέχοντας στους οδηγούς μια πιο έγκαιρη και αποτελεσματική προειδοποίηση για την παρουσία οχημάτων έκτακτης ανάγκης.

Το μέλλον του EVAS και περαιτέρω εξελίξεις

Η Stellantis είναι η πρώτη αυτοκινητοβιομηχανία που προσφέρει το σύστημα EVAS, αλλά δεν θα είναι η μόνη.

Η HAAS Alert βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με άλλους κατασκευαστές αυτοκινήτων για την εφαρμογή του συστήματος.

Επιπλέον, η Stellantis σχεδιάζει να προσθέσει νέα χαρακτηριστικά στο EVAS με την πάροδο του χρόνου, όπως η δόνηση του τιμονιού όταν πλησιάζει ένα όχημα έκτακτης ανάγκης και, τελικά, η δυνατότητα για οχήματα με σύστημα ειδοποίησης οχημάτων έκτακτης ανάγκης να αλλάξουν αυτόματα τις λωρίδες για να αποφύγουν τα οχήματα έκτακτης ανάγκης, υπό την προϋπόθεση ότι η γειτονική γραμμή είναι ελεύθερη.

Πηγές

Παναγιώτης Σπανός

Προνοσοκομειακός Διασώστης

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ