Η διαίσθησή σου προσπαθεί να σε προειδοποιήσει για τον κίνδυνο… την αγνοείς;
Είναι πιθανό ότι όλοι έχουμε συναντήσει αυτό το άτομο, σε κάποιο σημείο της ζωής μας, που μας κάνει να αναρωτηθούμε και να σκεφτούμε, «Περίμενε, κάτι συμβαίνει εδώ».
Σε αυτό το σημείο, έχετε δύο επιλογές: Ή να ακούσετε το ένστικτό σας, ή να το αγνοήσετε.
Ο Gavin de Becker, διάσημος εμπειρογνώμονας ασφάλειας και συγγραφέας του bestseller The Gift of Fear, βασίζει το βιβλίο του εξ ολοκλήρου στο να μην αγνοούνται αυτές οι προειδοποιήσεις.
Αλλά, όπως λέει ο Bob Martin, συνταξιούχος επικεφαλής του αστυνομικού τμήματος του Los Angeles που έγινε ανώτερος σύμβουλος της Gavin de Becker & Associates, «οι άνθρωποι είναι τα μόνα πλάσματα στη Γη που θα υπερισχύσουν της διαίσθησής τους».
Η διαίσθησή σας μπορεί να σας σώσει από ένα σεξουαλικό αρπακτικό, έναν βιαστή, έναν απαγωγέα ή έναν χειραγωγικό, καταχρηστικό σύντροφο. Κατανοώντας αυτό θα μπορούσατε πολύ καλά να σώσετε τη ζωή σας.
Το ερώτημα είναι, λοιπόν, πώς μπορούμε να σταματήσουμε να υπερισχύουμε της διαίσθησής μας;
Παρακάτω, ο Martin εξηγεί τρεις τρόπους με τους οποίους μπορούμε να ακούσουμε καλύτερα το ένστικτό μας.
1. Μετακινηθείτε σε ασφαλές μέρος, στη συνέχεια αναλύστε
Ας πούμε ότι περπατάτε μόνοι σας μέσα από το πάρκινγκ μετά την εργασία. Ένας ξένος στέκεται λίγα μέτρα μακριά και σας κοιτάζει καθώς πηγαίνετε στο αυτοκίνητό σας. «Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να πείτε στον εαυτό σας ότι κάνει κάτι αθώο», λέει ο Martin. «Ήρθε η ώρα να μετακινηθείτε σε ένα ασφαλές μέρος, και στη συνέχεια να αναλύσετε τα συναισθήματά σας.» Απομακρυνθείτε σε ασφαλές μέρος, λέει ο Μάρτιν, πριν μπορέσετε να πείτε στον εαυτό σας ότι είχατε υπερβολική αντίδραση.
Οι άνθρωποι τείνουν να λένε, «Δεν πρέπει να αισθάνομαι έτσι», όταν αισθάνονται κίνδυνο, λέει ο Martin. “Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι νιώθεις έτσι.”
Αυτό το συναίσθημα, λέει ο Martin, είναι η διαίσθησή σου. Και, μπορεί να εφαρμοστεί σε πιθανούς συντρόφους, ακριβώς όπως εφαρμόζεται σε εντελώς άγνωστους ή νέες καταστάσεις. Το ένστικτό σας θα σας πει αμέσως αν η συμπεριφορά ενός ατόμου είναι αμφισβητήσιμη – το μόνο εμπόδιο είναι η προθυμία σας να το πιστέψετε, λέει ο Martin.
Ένας όρος που ονομάζεται “προδιάθεση επιβεβαίωσης” περιγράφει τι συμβαίνει όταν αναζητούμε αποδείξεις ή ερμηνεύουμε πληροφορίες που υποστηρίζουν μόνο μια προκατειλημμένη ιδέα που έχουμε, όπως “Είναι ένας καλός τύπος.” Θέλετε να το πιστέψετε αυτό, έτσι ερμηνεύετε τη συμπεριφορά ενός νέου συντρόφου με τρόπο που το επιβεβαιώνει.
Ίσως έχετε έναν νέο σύντροφο και αυτός συνεχώς σας ρωτάει πού είστε όλη την ημέρα. Η προδιάθεση επιβεβαίωσης θα σας πει ότι το κάνει μόνο επειδή ανησυχεί για το αν είστε καλά. Ίσως λέει ότι δεν μπορείτε να φορέσετε μια συγκεκριμένη στολή, επειδή θα κινήσετε την προσοχή άλλων ανδρών. Υποθέτεις ότι θέλει να σε προφυλάξει από τυχόν σεξουαλικές παρενοχλήσεις.
«Ρώτα τον εαυτό σου», λέει ο Martin, «υπάρχει κάποια απόδειξη ότι κάνω λάθος; Νομίζεις ότι είναι ένας πολύ καλός τύπος, αλλά υπάρχει κάποια απόδειξη για το αντίθετο;»
Ακόμα αμφιβάλλετε για το ένστικτό σας;
Δοκιμάστε το MOSIAC, ένα δωρεάν, online εργαλείο αξιολόγησης απειλών που δημιουργήθηκε από τον de Becker. Μπορεί να προβάλει μια κατάσταση και να σας πει αν, σε σύγκριση με άλλες παρόμοιες απειλητικές καταστάσεις, ποια είναι η πιθανότητα της κλιμάκωσης να γίνει πιο επικίνδυνη.
2. Μην αφήνετε τους άλλους να σας πείσουν να αγνοήσετε τη διαίσθησή σας
Τι καθοδηγεί αυτή τη διαισθητική φωνή μέσα μας; Ο Martin λέει ότι είναι το άθροισμα όλων όσων έχουμε δει, κάνει και βιώσει στη ζωή μας. “Άλλοι άνθρωποι που βλέπουν την ίδια συμπεριφορά ή συναντούν το ίδιο άτομο μπορεί να μην το δουν με τον ίδιο τρόπο που το κάνετε επειδή δεν έχουν τις ίδιες εμπειρίες. Όταν νιώθεις τον κίνδυνο, έχεις δίκιο».
Συχνά, οι άνθρωποι θα αφήσουν τις απόψεις των άλλων για μια κατάσταση να τους προειδοποιήσει για μια πιθανή απειλή.
«Τα θύματα θα πουν, ‘Θα έπρεπε να ήξερα καλύτερα’. Εγώ λέω, ‘Αλλά, το ήξερες.’” Δεν είναι ένα ταξίδι ενοχής, διαβεβαιώνει ο Martin , όλα γίνονται για να πούμε ότι αν κάποιος σας τρομάζει, «οι απόψεις των άλλων ανθρώπων δεν έχουν σημασία. Δεν χρειάζεται να ανακαλύψετε γιατί αυτός [ή αυτή] σας τρομάζει, επίσης.”
Υπάρχει επίσης κάτι που πρέπει να ειπωθεί για την ακρόαση του ενστίκτου σας από επιστημονική άποψη. Ο Michael Gershon, καθηγητής και πρόεδρος της παθολογίας και της κυτταρικής βιολογίας στο Columbia, δήλωσε στο Psychology Today ότι το έντερο «λειτουργεί ως δεύτερος εγκέφαλος». Με περισσότερα από 100 εκατομμύρια νευρώνες, μπορεί να στείλει σήματα στον εγκέφαλο που επηρεάζουν άμεσα τα συναισθήματα της θλίψης, του στρες και της λήψης αποφάσεων.
3. Μην παίρνετε την αμείωτη επιμονή ως κομπλιμέντο
“Το θέμα της επιμονής είναι δύσκολο,” λέει ο Μάρτιν, εξηγώντας ότι συχνά διδάσκουμε ότι η επιμονή είναι ένα καλό χαρακτηριστικό που πρέπει να χαρακτηρίζει κάποιον.
“Επιμείνετε, εργαστείτε σκληρά, μην τα παρατήσετε – αυτή είναι σχετικά καλή συμβουλή σταδιοδρομίας.” Αλλά όταν πρόκειται για έναν πιθανό νέο σύντροφο, ο οποίος δεν ακούει τη λέξη «όχι» και αγνοεί τα όρια, μπορεί να είναι απλώς τρομακτικό.
Ο Μάρτιν δίνει ένα παράδειγμα: «Είσαι σε ένα πρώτο ραντεβού. Πηγαίνει καλά. Το δείπνο τελείωσε και ήρθε η ώρα να φύγετε, αλλά σας λέει, ‘Πιες ακόμη ένα ποτήρι κρασί,’ και σπρώχνει το ποτήρι του προς εσάς. Δεν θέλετε, και αμφιταλαντεύεστε. Λέει, ‘Λοιπόν, εντάξει, απλά πιες μια γουλιά.’ Αν πιείτε εκείνη τη γουλιά του κρασιού, έχει μάθει ότι μπορεί να σας χειραγωγήσει. Εκεί αρχίζει η αποπλάνηση. Δεν υπάρχει τίποτα φαινομενικά κακό σε αυτή την ανταλλαγή – απλά ήθελες να είσαι ευγενική.”
Αντίθετα, λέει ο Μάρτιν, μην φοβάστε να θέσετε όρια νωρίς. “Φανταστείτε αν λέγατε, ‘Όταν λέω όχι, το εννοώ’. Αν σας βάζει τις φωνές και πηδάει πάνω και κάτω και σας αποκαλεί ”σκύλα”, δεν είναι ωραίο να το γνωρίζετε αυτό στο πρώτο ραντεβού;»
Αν η επιμονή ενός πρώτου ραντεβού ή συνεργάτη μετατρέπεται σε παρακολούθηση και επικοινωνούν μαζί σας επανειλημμένα, ακόμη και αν τους έχετε ζητήσει να σταματήσουν, αντισταθείτε στην επιθυμία να προσπαθήσετε να μιλήσετε λογικά με το άτομο.
«Δεν μιλάει την ίδια γλώσσα με εμάς και δεν μπορούμε να τον διδάξουμε με λογική», γράφει ο ντε Μπέκερ στο The Gift of Fear. «Εάν ήταν λογικός, δεν θα είχε επιδιώξει αυτή τη συμπεριφορά από την αρχή.
Η καλύτερη πορεία δράσης; Αγνοήστε, αγνοήστε, αγνοήστε.
«Εάν πείτε σε κάποιον δέκα φορές ότι δεν θέλετε να του μιλήσετε, έχετε ήδη μιλήσει μαζί του εννέα φορές περισσότερο από ό, τι θέλατε.
Εάν τον καλέσετε πίσω, αυτός μετά αφήνει είκοσι μηνύματα, απλά τον διδάξατε ότι το κόστος για να πάρει ένα τηλεφώνημα πίσω είναι είκοσι μηνύματα», γράφει ο συγγραφέας.
Πηγή: https://www.domesticshelters.org/articles/identifying-abuse/3-ways-to-listen-to-your-gut
Παναγιώτης Σπανός
Προνοσοκομειακός Διασώστης
ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ