Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Προνοσοκομειακή Φροντίδα » ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΣΚΗΝΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΑΣΩΣΤΗ

ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΣΚΗΝΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΑΣΩΣΤΗ

Πάνω από όλες τις άλλες έννοιες που παρουσιάζονται κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης των διασωστών, η πιο σημαντική είναι η εκτίμηση της σκηνής. Ο προσδιορισμός, δηλαδή, εάν υπάρχουν κίνδυνοι που ενδέχεται να επηρεάσουν τους αποκριτές, άλλους που σχετίζονται με το περιστατικό ή την κοινότητα γενικότερα.
Να έχετε στο μυαλό σας ότι η εκτίμηση της σκηνής ξεκινά πριν από την οποιαδήποτε κλήση και θα πρέπει να αρχίζει αμέσως μετά την ανάληψη της βάρδιας.

Περιβαλλοντικές συνθήκες

Υπάρχουν ακραίες καιρικές συνθήκες που θα μπορούσαν ενδεχομένως να επηρεάσουν τους αποκριτές ή τους ασθενείς κατά τη διάρκεια της βάρδιας;
 
Οι αποκριτές πρέπει να αξιολογούν τις συνθήκες που υπάρχουν για τη συγκεκριμένη ημέρα.

Συγκεκριμένα:

  1. Ποιες είναι οι περιβαλλοντικές συνθήκες για εκείνη την ημέρα; Είναι η θερμοκρασία 37 βαθμοί Κελσίου ή υπό το μηδέν;

    Πώς μπορεί αυτό να επηρεάσει τους αποκριτές όταν αποκρίνονται σε κλήσεις στην περιοχή εξυπηρέτησής τους;

  2. Βρέχει, χιονίζει; Υπάρχουν καταιγίδες ή άλλα φυσικά φαινόμενα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ικανότητα απόκρισης ή διαχείρισης ασθενών;

    Πώς μπορούν οι αποκριτές να λάβουν υπόψη αυτές τις καταστάσεις όταν προγραμματίζουν κλήσεις για τη συγκεκριμένη ημέρα;

Μετά την αξιολόγηση των συνθηκών για μια συγκεκριμένη βάρδια, οι αποκριτές θα πρέπει να προετοιμαστούν ψυχικά και σωματικά για τυχόν κλήσεις που ενδέχεται να προκύψουν:
  • Ελέγξτε όλο τον εξοπλισμό ατομικής προστασίας για να βεβαιωθείτε ότι είναι σε κατάσταση λειτουργίας και παρόν.
Διατίθεται και λειτουργεί όλος ο εξοπλισμός ασφάλειας ζωής;
  • Επιπλέον, αναθεωρήστε ποιοι πρόσθετοι πόροι είναι διαθέσιμοι και πώς μπορούν να επικοινωνήσουν εάν προκύψει ανάγκη.
  • Μόλις λάβετε οποιαδήποτε κλήση, εάν απαιτούνται πρόσθετοι πόροι, μην διστάσετε να τους ζητήσετε νωρίς.
Μπορούν πάντα να ακυρωθούν εάν κριθεί ότι δεν χρειάζονται.
  • Κατά τη λήψη οποιωνδήποτε κλήσεων, οι αποκριτές πρέπει να προσπαθήσουν να προσδιορίσουν εάν υπάρχουν εξαιρετικοί κίνδυνοι.
    • Εξετάστε τη φύση της κλήσης. Υπάρχουν συγκεκριμένες πληροφορίες στην αναφορά που μπορεί να σας ειδοποιήσουν για μη ασφαλείς συνθήκες; Υπάρχουν αναφορές πυρκαγιάς, εκρήξεων, παράξενων μυρωδιών, ασυνήθιστου καπνού ή συννέφων; Είναι η κλήση σε μια τοποθεσία που δεν ήταν ασφαλής πριν;
    • Ποια είναι η τοποθεσία της κλήσης; Βρίσκεται σε απομονωμένη αγροτική περιοχή, σε πολυσύχναστο αυτοκινητόδρομο, σε σχολείο ή γηροκομείο;
    • Προσπαθήστε να αξιολογήσετε όλα αυτά τα ζητήματα ενώ αποκρίνεστε σε ένα περιστατικό.
  • Επιπλέον, προσπαθήστε να συλλέξετε περισσότερες πληροφορίες από παρευρισκόμενους που μπορεί να μιλούν με ασθενείς ή άλλους ενώ κατευθύνεστε προς το συμβάν. Άλλοι υπάλληλοι δημόσιας ασφάλειας που ενδέχεται να φτάνουν στο περιστατικό ή να έχουν προηγούμενη γνώση εγκαταστάσεων, τοποθεσιών ή ατόμων που σχετίζονται με την κλήση.

Επικίνδυνες ουσίες

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην παρουσία ή την πιθανότητα επικίνδυνων ουσιών σε ΟΛΑ τα περιστατικά.
Το ακρωνύμιο CBRNE μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως λίστα ελέγχου πριν από την άφιξη για αυτούς τους πιθανούς κινδύνους:
  • C = C χημικό
  • Β = Β βιολογικό
  • R = R ραδιολογικό
  • N = N πυρηνικό
  • Ε = Ε xplosive εκρηκτικό φορτίο.
Υπάρχουν αναφορές ή υπάρχει πιθανότητα για οποιωνδήποτε από αυτούς τους κινδύνους;
Εάν ναι, πώς μπορεί να αντιμετωπιστούν αυτές οι απειλές;
Οι περισσότεροι πάροχοι προνοσοκομειακής φροντίδας δεν είναι εξοπλισμένοι για να αντιμετωπίσουν καταστάσεις CBRNE. Οι αποκριτές πρέπει να αναγνωρίζουν γρήγορα την ύπαρξή τους. Πρόσθετοι πόροι θα πρέπει να ζητηθούν άμεσα εάν υπάρχει πιθανότητα ουσιών CBRNE.
► Θυμηθείτε, εάν μπορείτε να κρατήσετε τον αντίχειρά σας ψηλά στο χέρι και να δείτε οποιοδήποτε τμήμα της σκηνής γύρω από τον αντίχειρά σας, είστε πολύ κοντά!

Βία

Επιπλέον, οι αποκριτές πρέπει να βρίσκονται σε επιφυλακή για πιθανή βία από ασθενείς, εκείνους που σχετίζονται με τον ασθενή ή από τους παρευρισκόμενους.
Ποτέ μην θεωρήσετε ως ρουτίνα μια κλήση
 

► Πολλοί παραϊατρικοί έχουν τραυματιστεί ή σκοτωθεί επειδή δεν αναγνώρισαν ότι βρίσκονταν σε μια πιθανώς ασταθή κατάσταση έως ότου ήταν πολύ αργά.

Ποτέ μην διστάσετε να ζητήσετε πρόσθετους πόρους ή αστυνομική βοήθεια. Το να προβλέπεις και να είσαι προετοιμασμένος μπορεί να είναι η διαφορά μεταξύ ζωής ή θανάτου.
Επιπλέον, είναι σημαντικό να καθοριστεί εάν υπάρχει ενεργό σκηνικό εγκλήματος.

Η αστυνομία είναι παρούσα;

Όταν αποκρίνεστε σε μια κλήση που είναι πιθανή σκηνή εγκλήματος, θυμηθείτε: οτιδήποτε μετακινείται ή αγγίζεται μπορεί να αποτελεί απόδειξη σε αυτό το έγκλημα.
  • Κρατήστε μια νοητική σημείωση για πράγματα που αγγίζονται, μετακινούνται ή ενέργειες που έχουν ληφθεί κατά τη διάρκεια αυτού του συμβάντος.
  • Μετά την ολοκλήρωση αυτής της κλήσης, κάντε λεπτομερείς αναφορές για όλες τις ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της κλήσης.
Σε περίπτωση ποινικής δίκης, θα είναι πολύ πιο εύκολο να θυμόσαστε τυχόν ενέργειες που έχουν ληφθεί για τη μεταφορά πιθανών αποδεικτικών στοιχείων. Εξηγήστε πώς, τι, πότε, πού και γιατί σε κάθε αναφορά ανεξάρτητα από τη σκηνή.

Διάσωση

Υπάρχουν πολλοί πιθανοί κίνδυνοι που σχετίζονται με καταστάσεις διάσωσης. Οι αποκρινόμενοι θα έρθουν αντιμέτωποι με καταστάσεις διάσωσης που κυμαίνονται από συγκρούσεις μηχανοκίνητων οχημάτων, περιστατικά ανατροπής αγροτικών μηχανημάτων και οχημάτων, ή ειδικά περιστατικά διάσωσης, δηλαδή, ταχεία διάσωση σε νερό, φωτιά ή άλλους ειδικούς κινδύνους.
Οι αποκριτές πρέπει να προσδιορίσουν τους περιορισμούς της εκπαίδευσης όταν πρόκειται για ειδικές καταστάσεις διάσωσης.
Εάν οι αποκριτές δεν είναι εκπαιδευμένοι ή εξοπλισμένοι για να χειριστούν αυτές τις τεχνικά ειδικές καταστάσεις, αναγνωρίστε και εντοπίστε νωρίς και ζητήστε πρόσθετους πόρους για να βοηθήσετε στην ανακούφιση της κατάστασης.
Ένας από τους πιο συνηθισμένους τύπους συμβάντων που θα βιώσουν οι αποκριτές περιλαμβάνουν συγκρούσεις μηχανοκίνητων οχημάτων. Αυτά τα περιστατικά παρουσιάζουν έναν αριθμό κινδύνων εκτός από το ίδιο το συμβάν.
Η σύγκρουση από άλλο όχημα που διέρχεται κατά τη διαχείριση ενός συμβάντος είναι μια από τις κύριες αιτίες θανάτων για τους πρώτους αποκριτές στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Βεβαιωθείτε ότι κατά την άφιξη σε οποιοδήποτε από αυτά τα περιστατικά οι αποκριτές θέτουν ένα εμπόδιο μεταξύ του συμβάντος και της κυκλοφορίας.

Υπάρχουν πολλές επιλογές, αλλά μία από τις ευκολότερες είναι η τοποθέτηση ενός εμπόδιου μεταξύ των χώρων εργασίας των αποκριτών και της κυκλοφορίας. Προσδιορίστε μια θέση για να τοποθετήσετε το εμπόδιο κατά την άφιξη στη σκηνή που θα παρέχει προστασία.

Επιπλέον, εάν πρέπει να ζητηθούν περισσότεροι πόροι, προσδιορίστε τους νωρίς και ζητήστε τους αμέσως. Εάν δεν απαιτούνται πρόσθετοι πόροι, μπορούν να ακυρωθούν ανά πάσα στιγμή.

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΟΧΗΜΑΤΟΣ: Η απελευθέρωση του οχήματος είναι μια δυνητικά επικίνδυνη κατάσταση. Υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι που σχετίζονται με συγκρούσεις οχημάτων για τους οποίους πρέπει να βρίσκονται σε επιφυλακή οι αποκριτές:
  • Σπασμένο γυαλί,
  • τραχιές μεταλλικές άκρες,
  • καύσιμα,
  • διαρρέοντα υγρά,
  • αέρια ή ατμοί.
Η σιωπή είναι θανατηφόρα: Να προσέχετε τα ηλεκτρικά οχήματα. Με την έλευση των ηλεκτροκίνητων οχημάτων, είναι αδύνατο να γνωρίζουμε μόνο από τον ήχο εάν το όχημα είναι σε θέση να κινείται.
Ενώ οποιοδήποτε όχημα έχει τη δυνατότητα να μετατοπιστεί ή να κινηθεί, τα ηλεκτρικά οχήματα μπορεί να φαίνεται ότι δεν λειτουργούν ή δεν κινούνται, αλλά ενδέχεται να συνθλίψουν ή να τραυματίσουν εάν πατηθεί το πεντάλ γκαζιού. Επιπλέον, υπάρχουν ηλεκτρικοί κίνδυνοι από αυτά τα οχήματα που δεν εμφανίζονται σε συμβατικά οχήματα βενζίνης.

Συμπέρασμα

Υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι, άλλοτε ορατοί και άλλοτε αόρατοι, που μπορεί να υπάρχουν.
Κατά την άφιξη,
  1. Κάντε μια γρήγορη εκτίμηση της κατάστασης.
  2. Αναγνωρίστε και προσδιορίστε εάν η σκηνή φαίνεται να είναι ασφαλής.

    Εάν η σκηνή είναι ασφαλής,

  3. προσεγγίστε τον ασθενή και εκτιμήστε πιθανά προβλήματα που μπορεί να εμφανιστούν.

    Εάν η σκηνή δεν είναι ασφαλής, είναι δυνατόν να την κάνετε γρήγορα ασφαλή; π.χ, απομονώστε τον εαυτό σας και τους ασθενείς από πιθανούς βίαιους παράγοντες

    Μόλις η σκηνή γίνει ασφαλής συνεχίστε με την προσέγγιση του ασθενούς.

    Εάν η σκηνή δεν μπορεί να καταστεί ασφαλής,

  4. ζητήστε αμέσως πρόσθετους πόρους, παραμείνετε σε ασφαλή απόσταση από την τοποθεσία και περιμένετε να ασφαλιστεί η σκηνή.
Πηγή:  https://medictests.com/units/scene-size-up

Παναγιώτης Σπανός
Προνοσοκομειακός Διασώστης

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ