Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Προνοσοκομειακή Φροντίδα » Εκπαιδεύοντας τους πρώτους ανταποκριτές στην αντιμετώπιση βίαιων συναντήσεων

Εκπαιδεύοντας τους πρώτους ανταποκριτές στην αντιμετώπιση βίαιων συναντήσεων

Όσο κι αν επιθυμούμε να μην είναι έτσι, οι πάροχοι προνοσοκομειακής φροντίδας μπορούν και γίνονται στόχοι βίας από διάφορες απειλές, συμπεριλαμβανομένων των ασθενών, των μελών της οικογένειας και των παρευρισκόμενων.

Το προσωπικό πρέπει να είναι διανοητικά και σωματικά εκπαιδευμένο για να ανταποκριθεί αποτελεσματικά σε τέτοια περιστατικά, ειδικά αν εργάζεται σε αγροτικές περιοχές με εκτεταμένους χρόνους απόκρισης των αρχών επιβολής του νόμου.

Αλλάζοντας τη νοοτροπία σας

Το πρώτο εμπόδιο είναι να παραδεχτείτε ότι υπάρχουν κακοί άνθρωποι στον κόσμο που είναι πρόθυμοι να σας βλάψουν ή να σας σκοτώσουν, παρά το γεγονός ότι είστε ένα άτομο που ενδιαφέρεται και θέλει να τους βοηθήσει. Δεν έχει σημασία πόσο μικρή είναι η κοινότητά σας ή πόσα βίαια εγκλήματα έχουν αναφερθεί στην περιοχή σας. Μπορεί να συμβεί και σε εσάς.

Η νοητική απεικόνιση είναι ένα ανεπαρκώς αξιοποιημένο εργαλείο εκπαίδευσης που διδάσκεται εδώ και καιρό στην επιβολή του νόμου και λειτουργεί εξίσου καλά για τον προνοσοκομειακό χώρο. Οραματιστείτε κοινούς τύπους κλήσεων στις οποίες ανταποκρίνεστε.

Φανταστείτε αυτές τις κλήσεις να καταλήγουν σε κάποιο είδος επίθεσης. Φανταστείτε ότι είστε τραυματισμένοι και προβάλετε νοερά την αντίδρασή σας στην επίθεση και τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίζατε τα δικά σας τραύματα μέχρι να φτάσει η βοήθεια.

Η εξάσκηση των νοητικών σεναρίων είναι ανεκτίμητη.

Επιπλέον, μπορείτε να τα κάνετε οπουδήποτε και οποτεδήποτε.

Εκπαίδευση

Η φυσική κατάσταση δεν μπορεί να παραβλεφθεί και παίζει μεγάλο ρόλο στην ικανότητά σας να δραπετεύσετε. Σίγουρα, ένα τακτικό πρόγραμμα προπόνησης που συνδυάζει κάρδιο και προπόνηση με αντιστάσεις είναι ιδανικό, αλλά μπορεί να αποδειχθεί δύσκολο για ορισμένους ανταποκριτές, ιδίως για τους εθελοντές.

Αντί να σκέφτεστε με όρους του πόσο γρήγορα μπορείτε να τρέξετε ένα μίλι ή πόσα βάρη μπορείτε να πιέζετε στον πάγκο, αναρωτηθείτε πόσο τραυματισμό μπορεί να αντέξει το σώμα σας.

Πόσο μακριά θα μπορούσατε να τρέξετε για να ξεφύγετε από τον κίνδυνο;

Πόση ώρα θα μπορούσατε να πολεμήσετε;

Ο μέσος άνθρωπος έχει περίπου 30 δευτερόλεπτα για να νικήσει ή να ξεφύγει προτού η κόπωση κυριαρχήσει.

Η προπόνηση πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο ρεαλιστική, διατηρώντας παράλληλα ένα αποδεκτό επίπεδο ασφάλειας για όλους τους συμμετέχοντες.

Η εξάσκηση των δεξιοτήτων τραυματισμού με μακιγιάζ και ειδικευμένους παίκτες ρόλων κάνει το προσωπικό να αξιολογεί πραγματικά έναν τραυματισμό και το εμβολιάζει με τους παράγοντες που μπορούν να εκτροχιάσουν την αποτελεσματική ανταπόκριση και θεραπεία, όπως οι κραυγές πόνου και οι τραυματισμοί με αποκρουστικό θέαμα.

Η ίδια φιλοσοφία ισχύει και για την εκπαίδευση στην ασφάλεια της σκηνής. Δεν αρκεί να διδάσκουμε τους παραϊατρικούς να λένε απλώς “η σκηνή είναι ασφαλής”.

Τα σκηνικά και οι απειλές μπορεί να μην είναι πραγματικά, αλλά πρέπει να είναι ρεαλιστικά.

Τοποθετήστε αντικείμενα εντός της σκηνής, όπως κουτιά με πυρομαχικά, περιοδικά για υπαίθρια χρήση ή κυνηγετικά τρόπαια, που μπορεί να υποδηλώνουν την παρουσία παραδοσιακών όπλων, όπως πυροβόλα όπλα και μαχαίρια.

Γάντια πυγμαχίας, στολές πολεμικών τεχνών ή ορισμένες φωτογραφίες μπορεί να υποδηλώνουν ότι ο ασθενής ή άλλοι έχουν προπονηθεί στην πυγμαχία, την πάλη ή τις πολεμικές τέχνες.

Στολές, σήματα μονάδων, βραβεία και εμβλήματα μπορεί να υποδηλώνουν στρατιωτική εκπαίδευση ή εκπαίδευση στην επιβολή του νόμου.

Παλιά μπουκάλια φαρμάκων θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να δείξουν την πιθανότητα μιας ψυχιατρικής πάθησης.

Αντικείμενα μπουκάλια μπύρας, βελόνες, κουτάλια, πλαστικές σακούλες για σάντουιτς και ζυγαριές μπορεί να παρέχουν ενδείξεις πιθανής κατάχρησης ουσιών.

Δώστε στο προσωπικό σας την ευκαιρία να αναγνωρίσει αυτές τις ενδείξεις πιθανών απειλών και εξασκηθείτε στην αποχώρηση από την περιοχή ή στην κλήση βοήθειας από τις αστυνομικές αρχές.

Αναζητήστε πρακτική εκπαίδευση σε τεχνικές σωματικής άμυνας και περιορισμού. Ενώ η βασική εκπαίδευση μπορεί να λάβει χώρα σε μια παραγεμισμένη αίθουσα εκπαίδευσης, περιστατικά της πραγματικής ζωής όπως αυτό θα συμβούν πιθανώς σε στενούς χώρους, όπως ένας διάδρομος κατοικίας, ένα μπάνιο ή το πίσω μέρος ενός ασθενοφόρου. Η προχωρημένη εκπαίδευση πρέπει να προσομοιώνει με ασφάλεια αυτές τις συνθήκες και τοποθεσίες.

Πολλοί πάροχοι προνοσοκομειακής φροντίδας δεν έχουν πιθανώς ποτέ βρεθεί σε αγώνα με γροθιές. Οι στολές με επένδυση, όπως αυτές που χρησιμοποιούνται κατά την εκπαίδευση αστυνομικού σωματικού ελέγχου, παρέχουν στο προσωπικό μια ασφαλή και αποτελεσματική μέθοδο εξάσκησης των αντιδράσεων στη βία, ενώ παράλληλα αποτρέπουν τους περιττούς τραυματισμούς του προσωπικού και των παικτών ρόλων.

Αυτός ο εξοπλισμός επιτρέπει στους συμμετέχοντες να χτυπήσουν ο ένας τον άλλον με σχεδόν πλήρη δύναμη και να ξεπεράσουν τις αναστολές τους σχετικά με το να χτυπήσουν έναν άλλο άνθρωπο, ειδικά αυτόν που αρχικά προσπαθούσαν να βοηθήσουν.

Συμπέρασμα

Βεβαιωθείτε ότι το προσωπικό σας έχει την εκπαίδευση που χρειάζεται για να αποφύγει μια επικίνδυνη κατάσταση όποτε είναι δυνατόν. Και όταν βρεθούν στη μέση μιας βίαιης κατάστασης, εξοπλίστε τους με την αυτοπεποίθηση να αντεπιτεθούν και να διαφύγουν.

Συγγραφέας: Eric Dickinson

Πηγή: https://www.jems.com/operations/training-ems-violent-encounter/

Παναγιώτης Σπανός

Προνοσοκομειακός Διασώστης

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ