Κατά την παροχή επείγουσας φροντίδας για βρέφη και παιδιά, υπάρχουν ειδικές εκτιμήσεις που πρέπει να έχουν κατά νου όλοι οι πάροχοι προνοσοκομειακής φροντίδας:
Διαχείριση του αεραγωγού
Ο αεραγωγός ενός παιδιού είναι μικρότερος από εκείνον ενός ενήλικα. Επιπλέον, η ανατομία του αεραγωγού τους είναι αναλογικά διαφορετική – για παράδειγμα, τα βρέφη έχουν μεγαλύτερο κεφάλι σε σύγκριση με το σώμα τους, γεγονός που επηρεάζει τη θέση του αεραγωγού τους. Οι πάροχοι πρέπει να είναι εκπαιδευμένοι σε ειδικές για παιδιά τεχνικές διαχείρισης του αεραγωγού, συμπεριλαμβανομένης της τοποθέτησης και της επιλογής εξοπλισμού.
Αναπτυξιακές διαφορές
Η αναγνώριση ότι τα παιδιά δεν είναι απλώς μικροί ενήλικες είναι το κλειδί – η φυσιολογική αντίδραση του σώματός τους είναι διαφορετική στην ασθένεια και τον τραυματισμό. Για παράδειγμα, έχουν ταχύτερους καρδιακούς παλμούς αλλά μπορούν να αποσυμπιεστούν γρήγορα μόλις εξαντλήσουν τους αντισταθμιστικούς μηχανισμούς τους.
Επικοινωνία
Τα βρέφη δεν μπορούν να εκφράσουν λεκτικά τις ανάγκες τους, ενώ τα μεγαλύτερα παιδιά μπορεί να είναι φοβισμένα ή μη συνεργάσιμα κατά τη διάρκεια ιατρικών επειγόντων περιστατικών. Οι τεχνικές για την ηρεμία των παιδιών περιλαμβάνουν τη χρήση ήπιων τόνων, την εξήγηση των διαδικασιών με απλή γλώσσα που μπορούν να καταλάβουν, την παροχή δυνατότητας να κρατήσουν ένα αγαπημένο παιχνίδι ή μια κουβέρτα, και την οπτική τους εμπλοκή.
Δοσολογίες
Τα παιδιά πρέπει να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν: Η χρήση βοηθημάτων δοσολογίας φαρμάκων ειδικά για παιδιά, όπως οι ταινίες Broselow, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των λαθών.
Μεγέθη εξοπλισμού
Όλος ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείται πρέπει να αντιστοιχεί με ακρίβεια στο μέγεθος του παιδιού – από ενδοτραχειακούς σωλήνες έως μανσέτες αρτηριακής πίεσης – καθώς η χρήση εξοπλισμού που είναι πολύ μεγάλος ή πολύ μικρός μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμό ή ανακριβείς μετρήσεις.
Συμμετοχή της οικογένειας
Τα μέλη της οικογένειας είναι ζωτικής σημασίας τόσο ως πηγές πληροφοριών σχετικά με το ιατρικό ιστορικό και τα τρέχοντα συμπτώματα του παιδιού, όσο και για την ανακούφιση του παιδιού κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης και της θεραπείας. Η εμπλοκή ενός γονέα ή κηδεμόνα στη διαδικασία περίθαλψης μπορεί να βοηθήσει να μειωθεί το άγχος του παιδιού. Ωστόσο, θα πρέπει να εξισορροπείται με την ανάγκη άμεσης και αποτελεσματικής εκτέλεσης των ιατρικών παρεμβάσεων.
Νομικές εκτιμήσεις
Συχνά η συγκατάθεση για τη θεραπεία στον παιδιατρικό πληθυσμό παρέχεται από τον γονέα ή τον κηδεμόνα, αλλά υπάρχουν περιπτώσεις όπου η συγκατάθεση είναι σιωπηρή, όπως όταν ένα παιδί βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση και δεν υπάρχει νόμιμος κηδεμόνας. Οι πάροχοι προνοσοκομειακής φροντίδας θα πρέπει να είναι εξοικειωμένοι με τους νόμους που αφορούν τη θεραπεία ανηλίκων σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
Παναγιώτης Σπανός
ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ