Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Προνοσοκομειακή Φροντίδα » Εγκατάλειψη Από Τα Εγκόσμια: Γιατί ο/η Σύζυγός μου που εργάζεται ως Διασώστης Στο ΕΚΑΒ με αγνοεί;

Εγκατάλειψη Από Τα Εγκόσμια: Γιατί ο/η Σύζυγός μου που εργάζεται ως Διασώστης Στο ΕΚΑΒ με αγνοεί;

Κατά τη διάρκεια ενός γάμου ή συμβίωσης με έναν Διασώστη του ΕΚΑΒ μπορεί να απογοητευτείτε ιδιαίτερα μαζί του κατά καιρούς για κάτι που μοιάζει με “Εγκατάλειψη από τα εγκόσμια”.

Υπάρχουν μερικοί μοναδικοί λόγοι για τους οποίους οι πρώτοι ανταποκριτές μας μπορεί να εμφανίζουν αυτό το φαινόμενο και η κατανόησή σας μπορεί να είναι χρήσιμη για να καταλάβετε πώς να υποστηρίξετε την αλλαγή που θα θέλατε να δείτε.

1. Το  ”Βιολογικό Τρενάκι Της ΥπερΕγρήγορσης”

Αυτός είναι ένας όρος που εξηγείται από τον Δρ Kevin Gilmartain. Εξηγεί ότι όταν οι πρώτοι ανταποκριτές βρίσκονται σε βάρδια, είναι φυσικό να βρίσκονται σε κατάσταση υπερέντασης προκειμένου να είναι “σε εγρήγορση” και να έχουν μεγαλύτερη επίγνωση του περιβάλλοντός τους από τον μέσο άνθρωπο, λόγω του ότι ανταποκρίνονται σε κλήσεις που απειλούν δυνητικά τη ζωή τους. Το σώμα μας δεν είναι φτιαγμένο για να παραμένει σε αυτή την κατάσταση για τόσο πολύ καιρό, οπότε φυσικά όταν τελειώνουν τη βάρδια τους μπορεί να υπάρξει μια τεράστια πτώση στα επίπεδα ενέργειας προκειμένου το σώμα να προσπαθήσει να επανέλθει στο φυσιολογικό. Αυτή η πτώση μπορεί να πάρει 18-24 ώρες για να επανέλθει στα φυσιολογικά επίπεδα. Είναι πιθανό να φαίνονται “χαμένοι” κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, επειδή το σώμα προσπαθεί να απεμπλακεί από όσο το δυνατόν περισσότερα ερεθίσματα (ακόμη και από εσάς) για να αποκαταστήσει την ενέργεια.

2. Επεξεργασία Εντόνων Εμπειριών

Ο εγκέφαλός μας επεξεργάζεται όλες τις εμπειρίες που περνάμε για να κατανοήσει πραγματικά τι συνέβη και τι πρέπει να πάρουμε από αυτό. Τα σημαντικά γεγονότα χρειάζονται ακόμη περισσότερο χρόνο για να τα επεξεργαστεί ο εγκέφαλός μας. Παραδείγματα αυτών μπορεί να είναι εκείνα που αμφισβητούν την ηθική και τις αξίες μας, απειλούν την ασφάλεια δική μας ή των άλλων ή απαιτούν από εμάς να πάρουμε αποφάσεις που έχουν μόνιμες επιπτώσεις σε άλλους ανθρώπους. Ως εκ τούτου, οι εμπειρίες που έχουν οι πρώτοι ανταποκριτές μας στην εργασία τους θα απαιτήσουν περισσότερο χρόνο για να τις επεξεργαστεί και να τις ”πακετάρει” ο εγκέφαλός τους από ό,τι άλλα πράγματα που συμβαίνουν στην καθημερινή ζωή. Όταν επεξεργαζόμαστε σημαντικές πληροφορίες, μπορεί να δείχνουμε αρκετά αφηρημένοι και σαν να βρισκόμαστε κάπου αλλού, επειδή λίγο πολύ είμαστε!

 

3. Εναλλαγή Από Το Ρόλο Της Εργασίας Στο Ρόλο Του Σπιτιού

Μπορεί να είναι δύσκολο ψυχικά να μεταβείτε από την ανταπόκριση σε καταστάσεις που απειλούν τη ζωή σας στην ξαφνική ανταπόκριση σε οικογενειακές καταστάσεις. Προφανώς και τα δύο είναι σημαντικά, αλλά μερικές φορές σε ΠΟΛΥ διαφορετικές κλίμακες. Μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για να κάνετε αυτή τη μετάβαση νοητικά για να είστε πραγματικά παρόντες για τους αγαπημένους σας και τις καθημερινές προκλήσεις που προκύπτουν στο σπίτι.

4. Η Δουλειά Τους Απαιτεί Να Απενεργοποιήσουν Τα Συναισθήματά τους

Η ικανότητά τους να αποσυνδέονται τους κάνει καλύτερους στη δουλειά τους όταν πρόκειται για την επίγνωση της κατάστασης, τη λήψη αποφάσεων σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και τη μετάβαση από τη μία δύσκολη κλήση στην επόμενη. Οι πρώτοι ανταποκριτές μπορεί να γίνουν τόσο καλοί στο να κάνουν τη δουλειά τους και να περνούν τόσο πολύ χρόνο κάνοντας τη δουλειά τους που μπορεί φυσικά να αρχίσουν να παρακάμπτουν αυτά τα πράγματα και σε άλλους τομείς της ζωής τους (όπως θα έκανε ο καθένας από τους εγκεφάλους μας με νέες δεξιότητες που μας κρατούν αποτελεσματικά ασφαλείς).

Πώς μπορείτε λοιπόν να υποστηρίξετε την αλλαγή για να βοηθήσετε εσάς και τον πρώτο σας ανταποκριτή στο σπίτι;

Το πρώτο βήμα είναι να κατανοήσετε ότι πολλά από αυτά μπορούν να συνδεθούν με σωματικές και ψυχικές διεργασίες. Εάν το σώμα τους χρειάζεται να βρίσκεται σε μια συγκεκριμένη σωματική ή ψυχική κατάσταση προκειμένου να είναι “σε λειτουργία”, τότε μπορεί να χρειαστεί σωματική και ψυχική αποσυμπίεση προκειμένου να επανέλθει στο σημείο που θα θέλατε να βρίσκεται.

Σας συνιστώ να ξεκινήσετε με μια συζήτηση σχετικά με το πόσος χρόνος τους χρειάζεται για να νιώσουν ότι “επέστρεψαν” νοητικά και τι είναι χρήσιμο γι’ αυτούς κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας. Μπορεί να μην είναι σε θέση να είναι παρόντες με τους αγαπημένους τους αμέσως μετά από μια αλλαγή.

Έχω ακούσει τους πρώτους ανταποκριτές να λένε: “Μου παίρνει περίπου μια μέρα για να νιώσω ότι μπορώ να σχετιστώ ξανά με την οικογένειά μου”. Το οποίο είναι απολύτως λογικό όταν εξετάζετε αυτή την περίοδο των 18-24 ωρών του βιολογικού οδοστρωτήρα της υπερεγρήγορσης.

Καταλαβαίνω ότι μπορεί να μην έχετε μια ολόκληρη μέρα να δώσετε, επειδή η οικογενειακή ζωή κινείται γρήγορα, αλλά είναι σημαντικό να έχετε ένα σκόπιμο σχέδιο που και οι δύο καταλαβαίνετε και ακολουθείτε.

Πού και πώς μπορούν να βρουν χώρο για να ανακάμψουν, να επεξεργαστούν και να αποσυμπιεστούν μετά τη βάρδια; Αυτό είναι διαφορετικό για κάθε οικογένεια.

Μπορεί η μετάβαση από τον εργασιακό ρόλο στον οικογενειακό ρόλο να περιλαμβάνει μια ήσυχη βόλτα στο σπίτι για επεξεργασία, μια βόλτα στο γυμναστήριο αμέσως μετά τη βάρδια, ένα τρέξιμο στη γειτονιά, ένα μεγάλο ζεστό ντους, μια ώρα για να μείνουν μόνοι τους πριν ξαναμπούν σε οικογενειακή δραστηριότητα… Οι δυνατότητες είναι ατελείωτες.

Το θέμα είναι ότι κάθε ζευγάρι θα πρέπει να ΣΥΖΗΤΗΣΕΙ, να ΣΧΕΔΙΑΣΕΙ και να ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΤΕΙ με αυτό που λειτουργεί καλύτερα για την οικογένειά του! Αν χρειάζεστε βοήθεια με αυτή τη διαδικασία απευθυνθείτε σε κάποιον που καταλαβαίνει και μπορεί να σας βοηθήσει να την περιηγηθείτε!

Πηγή: https://www.firstresponderfamilypsychology.com/post/why-is-he-ignoring-me

Παναγιώτης Σπανός

Προνοσοκομειακός Διασώστης

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ