Οι ιατρικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης μπορεί να είναι τρομακτικές και αγχωτικές.
Αλλά γνωρίζοντας τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά την κατάσταση.
Εδώ μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
Είναι σημαντικό να γνωρίζετε πώς να αναγνωρίζετε τα σημάδια μιας επείγουσας ιατρικής κατάστασης – διότι η ορθή ερμηνεία και η ενεργός δράση σε αυτά τα σημεία θα μπορούσε ενδεχομένως να σώσει τη ζωή ενός αγαπημένου ή τη δική σας ζωή – μια μέρα.
Πολλοί άνθρωποι βιώνουν τα συμπτώματα μιας ιατρικής κατάστασης έκτακτης ανάγκης, όπως ένα εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή προσβολή, αλλά για διάφορους λόγους (όπως ο φόβος), καθυστερούν να αναζητήσουν φροντίδα αμέσως.
Για πολλές ιατρικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, ο χρόνος είναι ουσιαστικός και οι καθυστερήσεις στην αντιμετώπιση μπορούν συχνά να οδηγήσουν σε πιο σοβαρές συνέπειες.
Οι γιατροί έκτακτης ανάγκης πιστεύουν ότι είναι ευθύνη του κάθε ατόμου να μάθει να αναγνωρίζει τα προειδοποιητικά σημάδια ιατρικής έκτακτης ανάγκης.
Τα παρακάτω σημεία και συμπτώματα δεν προορίζονται να αντιπροσωπεύσουν κάθε είδος ιατρικής έκτακτης ανάγκης ή υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής από το γιατρό σας, αλλά να παράσχουν παραδείγματα για συζήτηση:
Προειδοποιητικά σημάδια και συμπτώματα
- Δυσκολία στην αναπνοή, δύσπνοια
- Θωρακικό άλγος ή άνω κοιλιακό άλγος ή πίεση που διαρκεί δύο λεπτά ή περισσότερο
- Λιποθυμία, ξαφνική ζάλη, αδυναμία
- Αλλαγές στην όραση
- Δυσκολία στην ομιλία
- Σύγχυση ή αλλαγές στην ψυχική κατάσταση, ασυνήθιστη συμπεριφορά, δυσκολία στην αφύπνιση
- Οποιαδήποτε ξαφνικός ή έντονος πόνος
- Μη ελεγχόμενη αιμορραγία
- Έμετος ή διάρροια
- Βήχας ή έμετος με αίμα
- Αυτοκτονικά ή φονικά συναισθήματα
- Ασυνήθιστος κοιλιακός πόνος
Μπορείτε επίσης να μάθετε να αναγνωρίζετε και να ενεργείτε σε προειδοποιητικά σημάδια έκτακτης ανάγκης, λαμβάνοντας μαθήματα πρώτων βοηθειών και εκμάθησης CPR (καρδιοπνευμονική ανάνηψη).
Υπάρχουν πολλές οργανώσεις και δημόσιες υπηρεσίες που πραγματοποιούν μαθήματα πρώτων βοηθειών στην περιοχή σας ή μπορούν να σας καθοδηγήσουν σε οργανισμούς που το κάνουν.
Πρέπει να οδηγήσετε ή να καλέσετε ασθενοφόρο
Εάν απαντήσετε “ναι” σε κάποια από τις παρακάτω ερωτήσεις σχετικά με ένα άτομο που αντιμετωπίζει ιατρική κατάσταση έκτακτης ανάγκης ή εάν δεν είστε σίγουροι, είναι καλύτερο να καλέσετε ένα ασθενοφόρο, ακόμα κι αν νομίζετε ότι μπορείτε να φτάσετε στο νοσοκομείο γρηγορότερα οδηγώντας μόνοι σας.
- Η κατάσταση του ατόμου εμφανίζεται απειλητική για τη ζωή;
- Μπορεί η κατάσταση του ατόμου να επιδεινωθεί και να γίνει απειλητική για τη ζωή στο δρόμο προς το νοσοκομείο;
- Μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω τραυματισμό του ατόμου;
- Χρειάζεται το άτομο τις δεξιότητες ή τον εξοπλισμό που χρησιμοποιούν οι παραϊατρικοί ιατροί ή οι διασώστες;
- Οι συνθήκες απόστασης ή κυκλοφορίας θα προκαλέσουν καθυστέρηση στην είσοδο του ατόμου στο νοσοκομείο;
- Εάν οδηγήσετε προς το νοσοκομείο, γνωρίζετε την τοποθεσία και την ταχύτερη διαδρομή στο πλησιέστερο τμήμα έκτακτης ανάγκης;
Επιπλέον
- Μην καθυστερήσετε την ιατρική φροντίδα οδηγώντας σε ένα τμήμα έκτακτης ανάγκης ενός νοσοκομείου που βρίσκεται σε μεγαλύτερη απόσταση.
- Σε πολλές περιπτώσεις, εσείς ή ο προσβεβλημένος άνθρωπος θα λάβετε θεραπεία στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του κοινοτικού νοσοκομείου, το οποίο είναι στελεγχωμένο και εξοπλισμένο για να προσφέρει σωτήρια φροντίδα έκτακτης ανάγκης για ασθενείς οποιασδήποτε ηλικίας.
- Εάν είναι απαραίτητο, ένας ασθενής μπορεί να μεταφερθεί σε εξειδικευμένο νοσοκομείο ( π.χ. παιδιατρικό κέντρο).
Αν καλέσετε ένα ασθενοφόρο, λάβετε υπόψη ότι το δίκτυο εξακολουθεί να μην καλύπτει ή να μην έχει άμεση πρόσβαση σε ορισμένες περιοχές.
Μάθετε εάν καλύπτεται η περιοχή σας και εάν όχι, λάβετε τον αριθμό τηλεφώνου για τις τοπικές ιατρικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και δημοσιεύστε το από το τηλέφωνό σας.
Όταν ταξιδεύετε, ελέγξτε τους τοπικούς αριθμούς της Υπηρεσίας Επείγουσας Φροντίδας Υγείας στις περιοχές όπου θα είστε, έτσι ώστε να έχετε αυτές τις πληροφορίες προτού ξεκινήσετε το ταξίδι σας.
Επίσης, να γνωρίζετε ότι είναι σημαντικό για τους ανθρώπους που καλούν 166 ή 112 από ασύρματα τηλέφωνα να πείτε στον χειριστή έκτακτης ανάγκης την ακριβή θέση της έκτακτης ανάγκης, επειδή ο πύργοι κινητής τηλεφωνίας παρέχουν μόνο πολύ γενικές πληροφορίες σχετικά με την τοποθεσία ενός καλούντος.
Ορισμένα ασθενοφόρα είναι πλέον εξοπλισμένα με «έξυπνες» τεχνολογίες που χρησιμοποιούν δορυφόρους του παγκόσμιου συστήματος εντοπισμού θέσης και κυψελοειδή τεχνολογία για τη σύνδεση των οχημάτων με την άμεση βοήθεια έκτακτης ανάγκης, αλλά δεν είναι πολλά ακόμη. (δεν αναφερόμαστε στην Ελλάδα)
Όταν καλείτε για βοήθεια, θυμηθείτε
- Μιλήστε ήρεμα και καθαρά.
- Δώστε το όνομα, τη διεύθυνση, τον αριθμό τηλεφώνου και τη θέση του ατόμου που βρίσκεται σε ανάγκη (π.χ., στο υπνοδωμάτιο του επάνω ορόφου) και περιγράψτε τη φύση του προβλήματος.
- Μην κλείνετε μέχρι να σας το πει ο τηλεφωνητής. Ο τηλεφωνητής μπορεί να χρειαστεί περισσότερες πληροφορίες.
- Διδάξτε στα παιδιά σας πώς να πραγματοποιούν μια κλήση έκτακτης ανάγκης, σε περίπτωση που είστε σοβαρά άρρωστοι ή τραυματισμένοι.
- Για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης σε αυτοκινητόδρομους, γνωρίζετε τον πλησιέστερο αριθμό σήμανσης οδικής κυκλοφορίας και, εάν αντιμετωπίζετε ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα, γνωρίζετε πώς να προσδιορίσετε τις λωρίδες (π.χ. στο βορρά) στην εθνική οδό, ώστε να δώσετε αυτές τις πληροφορίες στον τηλεφωνητή.
Πηγή: http://www.emergencycareforyou.org/emergency-101/is-it-an-emergency/#sm.00014lxncut8aegnxw92qmtpjpii2
Παναγιώτης Σπανός
Διασώστης ΕΚΑΒ Ρόδου
ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ