Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Προνοσοκομειακή Φροντίδα » Διατήρηση της ασφάλειας στον τόπο του ατυχήματος

Διατήρηση της ασφάλειας στον τόπο του ατυχήματος

Ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας περιέχει ζωτικής σημασίας συμβουλές σχετικά με την παροχή πρώτων βοηθειών στον τόπο του ατυχήματος – η ασφάλεια στον τόπο του ατυχήματος είναι ζωτικής σημασίας. Πού και πώς πρέπει να σταματήσετε αν θέλετε να βοηθήσετε με ασφάλεια; Ακολουθούν ορισμένες χρήσιμες οδηγίες για να σας βοηθήσουν να σταματήσετε με ασφάλεια σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος.

Είναι ασφαλές να σταματήσετε;

Η πρώτη και πιο σημαντική απόφαση είναι αν είναι ασφαλές και σκόπιμο να σταματήσετε και να βοηθήσετε στον τόπο του ατυχήματος. Μπορεί να μην είναι ασφαλές να σταματήσετε και να είναι καλύτερα να προσπεράσετε, αλλά να ειδοποιήσετε τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, ενημερώνοντάς τες για την ακριβή τοποθεσία του συμβάντος και για όσες περισσότερες πληροφορίες μπορείτε για το τι είδατε.

Πού είναι καλύτερο να σταματήσετε;

Εάν είναι ασφαλές να σταματήσετε, η επόμενη απόφαση είναι το πώς και πού- προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλειά σας και να προστατευθεί ο τόπος του ατυχήματος.

Εκτίμηση κινδύνου – διατηρήστε τον εαυτό σας ασφαλή στον τόπο του ατυχήματος!

Εάν έχετε σταματήσει σε ένα περιστατικό, είναι ζωτικής σημασίας να διεξάγετε συνεχώς μια δυναμική εκτίμηση κινδύνου. Αυτό σημαίνει ότι αξιολογείτε και επανεκτιμάτε συνεχώς την κατάσταση για να διασφαλίσετε την ασφάλειά σας και την ασφάλεια τυχόν άλλων εμπλεκομένων στη σύγκρουση. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό στους μεγάλους δρόμους, καθώς όλοι βρίσκονται σε εξαιρετικά ευάλωτη θέση και είναι ζωτικής σημασίας να παραμείνετε σε εγρήγορση.

Εξετάστε τη θέση του οχήματός σας

Η τοποθέτηση εξαρτάται από την τοποθεσία και το όριο ταχύτητας του δρόμου. Εξαρτάται επίσης από το αν το ατύχημα είναι σε μικρό ή μεγάλο δρόμο, αν είναι εύκολα ορατό και ποιος και τι εμπλέκεται.

Επιτρέψτε την πρόσβαση

Είναι εξαιρετικά σημαντικό το όχημά σας να μην εμποδίζει με οποιονδήποτε τρόπο τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και να μην αυξάνει τους κινδύνους που υπάρχουν ήδη στο δρόμο.

Τοποθετήστε το όχημά σας για να προστατεύετε

Η τοποθέτηση του οχήματός σας, εάν πλησιάζετε από πίσω από το ατύχημα, μπορεί να είναι εξαιρετικά επωφελής για την προστασία του τόπου του ατυχήματος και των τραυματιών, σε περίπτωση που κάποιο άλλο όχημα δεν αντιληφθεί ότι υπήρξε σύγκρουση.

Χρησιμοποιήστε τα φώτα κινδύνου

Εάν βρίσκεστε σε αυτοκίνητο, σε κεντρικό δρόμο, θα πρέπει ιδανικά να σταθμεύετε σε θέση “απόκρουσης” τουλάχιστον 50 μέτρα πριν από οποιοδήποτε περιστατικό με το τιμόνι γυρισμένο, έτσι ώστε εάν το όχημά σας χτυπηθεί να απομακρυνθεί από εσάς και το περιστατικό σας και όχι να κατευθυνθεί προς αυτό. Επομένως, εάν κάποιος δεν αντιληφθεί ότι υπάρχει εμπόδιο στο δρόμο, το όχημά σας θα λειτουργήσει ως προστατευτικό φράγμα και θα αποτρέψει το άλλο όχημα από το να πέσει πάνω στον τόπο του ατυχήματος και στους διασώστες.

Όχι σε στροφή

Εάν βρίσκεστε σε επαρχιακό δρόμο, ίσως είναι προτιμότερο να επιστρέψετε στην πλησιέστερη “ευθεία” παρά να σταθμεύσετε το όχημά σας σε στροφή κ.λπ. (ακόμη και αν αυτό σημαίνει μεγάλη απόσταση με τα πόδια). Ανάψτε τους προβολείς, τους προβολείς ομίχλης και τα φώτα κινδύνου για να προειδοποιήσετε όσο το δυνατόν καλύτερα τα οχήματα που πλησιάζουν.

Παραμείνετε ορατοί

Να είστε ορατοί, κατά προτίμηση φορώντας ανακλαστικό μπουφάν υψηλής ορατότητας. Ενεργοποιήστε το χειρόφρενο και όλα τα φώτα και τα φώτα κινδύνου.

Σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες ο νόμος απαιτεί να έχετε μαζί σας προειδοποιητικό τρίγωνο. Εάν υποστείτε βλάβη σε οδόστρωμα, θα πρέπει να τοποθετήσετε ένα προειδοποιητικό τρίγωνο στο δρόμο τουλάχιστον 45 μέτρα (147 πόδια) πίσω από το ακίνητο όχημά σας στην ίδια πλευρά του δρόμου. Να είστε πάντα πολύ προσεκτικοί όταν τα τοποθετείτε ή τα ανασύρετε, αλλά ποτέ μην τα χρησιμοποιείτε σε αυτοκινητόδρομους.

Οδηγοί φορτηγών αυτοκινήτων

Εάν οδηγείτε φορτηγό αυτοκίνητο, πρέπει να αφήνετε επαρκή χώρο μεταξύ του εαυτού σας και του τόπου της σύγκρουσης. Βεβαιωθείτε ότι υπάρχει ακόμα χώρος για τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης για να προσεγγίσουν τον τόπο του ατυχήματος. Εάν είναι δυνατόν, σταθμεύστε υπό κατάλληλη γωνία για να προστατεύσετε τον τόπο της σύγκρουσης.

Εάν μεταφέρετε επικίνδυνο περιεχόμενο, μην θέσετε κανέναν σε κίνδυνο.

Έξοδος από το όχημά σας

Σε κεντρικό δρόμο, βγείτε από το όχημά σας στην κοντινή πλευρά του οχήματος. Να είστε εξαιρετικά προσεκτικοί με τις προειδοποιητικές πινακίδες που μπορεί να υποδεικνύουν απότομο γκρεμό ή κίνδυνο από την πλευρά του δρόμου. Ποτέ μην ανεβαίνετε πάνω από τα προστατευτικά κιγκλιδώματα αν δεν μπορείτε να δείτε τι υπάρχει στην άλλη πλευρά.

Καλέστε τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης

Καλέστε τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης δίνοντας τις ακόλουθες πληροφορίες.

τοποθεσία – σημεία αναφοράς, σημάδια σήμανσης, GPS…
αριθμός τηλεφώνου από τον οποίο καλείτε
περιστατικό – τι μπορείτε να δείτε, πόσα οχήματα εμπλέκονται…;
αριθμός θυμάτων, είστε μαζί τους τώρα;
άλλες υπηρεσίες που απαιτούνται πυροσβεστική κ.λπ.
έκταση των τραυματισμών (κατάσταση των θυμάτων, π.χ. αναπνοή και τραυματισμοί)
κατά προσέγγιση ηλικίες τυχόν θυμάτων)
Επαναλάβετε την τοποθεσία.

Να είστε προετοιμασμένοι

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δηλώνει ότι η ποιότητα αυτής της οδικής βοήθειας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα άτομα που έχουν λάβει επαρκή εκπαίδευση στις πρώτες βοήθειες.

Οι άμεσες και κατάλληλες πρώτες βοήθειες σώζουν ζωές.

Ως εκ τούτου, είναι ζωτικής σημασίας η εκμάθηση πρώτων βοηθειών για να μπορέσετε να σώσετε ζωές.

Συγγραφέας: Emma Hammett

Πηγή: https://onlinefirstaid.com/keeping-safe-at-the-scene-of-an-accident/

Παναγιώτης Σπανός

Προνοσοκομειακός Διασώστης

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ