Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Προνοσοκομειακή Φροντίδα » Οδηγίες για Πολίτες » Διάστρεμμα αστραγάλου: η σωστή αντιμετώπιση

Διάστρεμμα αστραγάλου: η σωστή αντιμετώπιση

Ένα απλό στραβοπάτημα ή το χάσιμο της ισορροπίας μας είναι αρκετά για να οδηγήσουν κάκωση στους συνδέσμους του αστραγάλου…

Το διάστρεμμα είναι η διάταση των συνδέσμων, ή αλλιώς το λεγόμενο γύρισμα ή στραμπούληγμα της άρθρωσης, και είναι από τις πιο συχνές κακώσεις των οστών και κυρίως του αστραγάλου. Σε ποσοστό περίπου 85% οι κακώσεις του αστραγάλου οφείλονται σε διαστρέμματα.

Τι να κάνετε

Στα ελαφρά διαστρέμματα δεν είναι απαραίτητη η ιατρική φροντίδα. Αυτό που πρέπει να κάνετε σε πρώτη φάση είναι να προσπαθήσετε να κρατήσετε ψηλά την άρθρωση, και να την περιδέσετε με ελαστικό επίδεσμο.
Σε πρώτη φάση βάλτε πάγο τυλιγμένο σε μια πετσέτα για να μειωθεί το πρήξιμο στην περιοχή και να περιοριστεί ο πόνος ή κρύα επιθέματα. Το κρύο θα προκαλέσει αγγειοσυστολή μειώνοντας το οίδημα και τη ροή του αίματος στην περιοχή.
Αφού περάσει μια μέρα από τον τραυματισμό και περιοριστεί το οίδημα μπορείτε να κάνετε χλιαρό ποδόλουτρο με αλατόνερο.

Το ολοκληρωμένο πρόγραμμα διακεκριμένου ορθοπεδικού

Ο δρ Τζων Τζ. Κέννεντυ, επίκουρος καθηγητής Ορθοπεδικής Χειρουργικής στο Ιατρικό Κολλέγιο Weill του Πανεπιστημίου Κορνέλ, αναφέρει μιλώντας στην New York Time ότι ένα από τα συχνότερα και πιο σημαντικά προβλήματα που καλούνται να θεραπεύσουν οι ορθοπεδικοί είναι τα διαστρέμματα αστραγάλου. Δεν αρκεί να βάλουμε λίγο πάγο πάνω του και, εφ’ όσον δεν υπάρχει κάταγμα, να συνεχίσουμε τις δραστηριότητες μας με το σκεπτικό ότι θα γίνει καλά από μόνος του γιατί μπορεί να προκύψουν μεγαλύτερα προβλήματα, σύμφωνα τον δρα Κένεντυ.
Τα περισσότερα διαστρέμματα πρέπει να αντιμετωπίζονται αμέσως με ανάπαυση, πάγο και επίδεση αλλά και φυσιοθεραπεία μετά την οξεία φάση. Προτείνει μάλιστα τη βαθμιαία αντιμετώπιση με τη λήψη άμεσων μέτρων στο πρώτο στάδιο για τον περιορισμό του οίδηματος που περιλαμβάνουν επίδεση του αστραγάλου με ελαστικό επίδεσμο και ανάπαυση με τοποθέτηση του αστραγάλου σε υπερυψωμένη θέση.
Στη συνέχεια απαιτείται τοποθέτηση ψυχρού επιθέματος για 20 λεπτά, και ανά 2 ώρες περίπου, για τις επόμενες δύο μέρες. Τέλος συνιστά κίνηση των δακτύλων του ποδιού στη διάρκεια της ανάπαυσης και όταν βρίσκεται στην υπερυψωμένη θέση.
Όταν περάσουν οι δύο ημέρες στο δεύτερο στάδιο μπορείτε να αφαιρέσετε τον ελαστικό επίδεσμο και να τοποθετήσετε το πόδι σας σε λεκάνη με ζεστό νερό (40 C), γυμνάζοντας τα δάκτυλα του ποδιού του.
Στη συνέχεια, προτείνει να βάλετε το πόδι σε μία λεκάνη με κρύο νερό. Διατηρώντας την πτέρνα στον πάτο της, πρέπει να σηκώσετε τον άκρο πόδα και να τον στρέψετε προς τα πάνω και έξω, έως ότου έρθει σε επαφή με το τοίχωμα της. Η θέση αυτή πρέπει να διατηρηθεί για 8 δευτερόλεπτα.
Έπειτα, αφήστε να περάσουν δύο δευτερόλεπτα και επαναλάβετε. Οι ασκήσεις του ζεστού νερού πρέπει να έχουν διάρκεια 5 λεπτών, ενώ η άσκηση του κρύου νερού διαρκεί ένα λεπτό.
Έπειτα συμβουλεύει να γίνουν οι ασκήσεις του ζεστού νερού για 4΄, μετά ξανά για 1΄ η άσκηση του κρύου νερού, και ξανά οι ασκήσεις του ζεστού νερού για 3΄και μετά η άσκηση του κρύου νερού για 1΄.
Συνεχίστε μέχρι να φθάσετε στο σημείο που θα κάνετε 1 λεπτό τις ασκήσεις του ζεστού νερού και 1 λεπτό εκείνες του κρύου νερού.
Μόλις τελειώσετε συμβουλεύει να βάλετε πάλι στο πόδι ελαστικό επίδεσμο μέχρι να περάσει το οίδημα.
Οι ασκήσεις πρέπει να γίνονται μία φορά την ημέρα.
Στο τρίτο στάδιο στόχος είναι να αποκατασταθεί η κινητικότητα της άρθρωσης και να ενδυναμωθούν οι μύες που στηρίζουν τον αστράγαλο.
Σύμφωνα με τον δρ Κέννεντυ, θα μάθετε ότι έγινε καλά μόλις κατορθώσετε να σταθείτε όρθιοι και να ισορροπείτε για 20 δευτερόλεπτα στο τραυματισμένο πόδι, δίχως να ταλαντεύεστε.
Στην περίπτωση αυτή θα μπορείτε να ξεκινήσετε μια ήπια μορφή άσκησης π.χ. ήπιο τζόγκινγκ για 20 λεπτά διάστημα στο οποίο θα πρέπει να σταματήσετε για να τοποθετήσετε παγωμένο επίθεμα.
Πηγήlifezone
ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ