Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Προνοσοκομειακή Φροντίδα » Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση » Γνωρίζοντας πότε να σταματήσετε την ΚΑΡΠΑ: Μια κρίσιμη απόφαση

Γνωρίζοντας πότε να σταματήσετε την ΚΑΡΠΑ: Μια κρίσιμη απόφαση

Η εκτέλεση καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ) είναι μια ζωτικής σημασίας δεξιότητα που μπορεί να σώσει ζωές κατά τη διάρκεια καρδιακής ανακοπής. Ως απλός διασώστης ή καλός σαμαρείτης παρευρισκόμενος, καθήκον σας είναι να συνεχίσετε την ΚΑΡΠΑ μέχρι να φτάσει βοήθεια έκτακτης ανάγκης. Για τον EMT, το EMS, τον παραϊατρικό ή τον ιατρικό πάροχο, ωστόσο, έρχεται ένα σημείο όπου η συνέχιση της ΚΑΡΠΑ μπορεί να μην είναι πλέον επωφελής.

Ακολουθούν βασικές εκτιμήσεις για να γνωρίζετε πότε πρέπει να σταματήσετε:

Χρόνος και επιβίωση:

Κανόνας των 20 λεπτών: Μετά από τουλάχιστον 20 λεπτά ΚΑΡΠΑ χωρίς επιστροφή της αυτόματης κυκλοφορίας (ROSC) ή βιώσιμο καρδιακό ρυθμό, είναι γενικά σκόπιμο να εξεταστεί το ενδεχόμενο διακοπής.
Ασυστολία: Εάν ο αρχικός ρυθμός είναι ασυστολία (flatline) και επιμένει για 20 λεπτά, οι πιθανότητες επιβίωσης είναι ελάχιστες.

3. Μέτρα εντός του νοσοκομείου:

Εξετάστε τους αναστρέψιμους παράγοντες (4Hs και 4Ts).
Παρακολουθήστε τα επίπεδα ETCO2 (οι επίμονα χαμηλές τιμές μετά από 20 λεπτά έχουν κακή έκβαση).
Ευρήματα ηχοκαρδιογραφήματος στο κρεβάτι (ορισμένοι ασθενείς εμφανίζουν ROSC παρά την απουσία ορατής καρδιακής δραστηριότητας).

4. Πότε να διακόψετε την ΚΑΡΠΑ:

Όταν ένα άτομο εμφανίζει οποιαδήποτε σημεία ζωής, θα πρέπει να διακόψετε την ΚΑΡΠΑ και να αξιολογήσετε τον ασθενή. Έχετε έτοιμες όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την άφιξη των ανταποκριτών έκτακτης ανάγκης και συνεχίστε τις συμπιέσεις μέχρι να σας δώσουν το ΟΚ να σταματήσετε, εάν το άτομο δεν αναπνέει ή δεν κινείται. Μπορεί να έχουν να εγκαταστήσουν εξοπλισμό και να σας χρειάζονται για να συνεχίσετε την ΚΑΡΠΑ μέχρι να είναι έτοιμοι να αναλάβουν.

Ως προηγμένος πάροχος ιατρικών υπηρεσιών, οι ακόλουθες είναι ορισμένες περιπτώσεις στις οποίες μπορεί να σταματήσει η ΚΑΡΠΑ από το προσωπικό ALS ή BLS:

  • Όταν ένας ασθενής έχει στην κατοχή του εντολή μη αναζωογόνησης (DNR).
  • Δεν υπάρχει επιστροφή της αυτόματης κυκλοφορίας (ROSC).
  • Οι προσπάθειες αναζωογόνησης έχουν μεταφερθεί σε άτομο(-α) με δεξιότητες τουλάχιστον ίδιες με αυτές των αρχικών παρόχων.
  • Οι διασώστες είναι εξαντλημένοι και σωματικά ανίκανοι να συνεχίσουν την ανάνηψη.
  • Ο ιατρός του διαδικτυακού ιατρικού ελέγχου συμβουλεύει τον τερματισμό της αναζωογόνησης.

Πότε ΔΕΝ πρέπει να σταματήσετε την ΚΑΡΠΑ

Σε αυτές τις περιπτώσεις απαιτείται συνήθως παρατεταμένη αναζωογόνηση:

  • Συνεχίστε όσο επιμένει η Κοιλιακή Μαρμαρυγή
  • Υποθερμία
  • Άσθμα
  • Τοξικολογική ανακοπή
  • Θρομβολυτικά που χορηγούνται κατά τη διάρκεια της ΚΑΡΠΑ (συνεχίστε έως και 2 ώρες μετά τη χορήγηση)
  • Εγκυμοσύνη πριν από την αναζωογονητική καισαρική τομή

Να θυμάστε ότι η απόφαση για τη διακοπή της ΚΑΡΠΑ είναι πολύπλοκη και πρέπει να περιλαμβάνει κλινική κρίση. Πάντα να συμβουλεύεστε τους επαγγελματίες υγείας ή τους φορείς αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών, όταν αυτό είναι δυνατόν. 🚑🌟

Πηγή: https://lifework.edu/blog/know-when-to-stop-cpr

Παναγιώτης Σπανός

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ