Η ευαισθησία στο φως επηρεάζει το 85 έως 90% όσων ζουν με ημικρανία. Ο Dr. Rami Burstein εξηγεί την έρευνα και τα ευρήματά του σχετικά με το φαινόμενο
Ο Dr. Rami Burstein είναι καθηγητής αναισθησίας και νευροεπιστήμης στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και αντιπρόεδρος του τμήματος Αναισθησίας, Εντατικής Θεραπείας και Έρευνας Ιατρικής του Πόνου στο Ιατρικό Κέντρο Beth Israel Deaconess στη Βοστώνη. Ξεκίνησε να μελετά τον πονοκέφαλο τη δεκαετία του 1990 και σήμερα μελετά πώς και γιατί τα άτομα με ημικρανία εμφανίζουν ευαισθησία στο φως.
Τι ακριβώς προκαλεί την ευαισθησία στο φως που σχετίζεται με την ημικρανία;
Η ευαισθησία στο φως, η οποία ονομάζεται φωτοφοβία, υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια. Αλλά μέχρι περίπου το 2010 δεν είχαμε πραγματικά κατανοήσει τι είναι αυτό που επιτρέπει στο φως να είναι επώδυνο.
Μελετήσαμε τυφλούς ασθενείς με ημικρανία και διαπιστώσαμε ότι οι τυφλοί ασθενείς με ημικρανία χωρίζονται σε δύο ομάδες. Αυτοί που είναι εντελώς τυφλοί, όταν έχουν ημικρανία, μπορείτε να ρίξετε φως στα μάτια τους και αυτό δεν θα τους βλάψει.
Υπάρχει μια άλλη ομάδα τυφλών ασθενών: Η μεγαλύτερη ομάδα είναι στην πραγματικότητα οι τυφλοί ασθενείς που μπορούν να ανιχνεύσουν το φως. Αυτοί οι ασθενείς, όταν έχουν ημικρανία -αν και είναι τυφλοί- το φως κάνει τον πονοκέφαλό τους πιο επώδυνο. Αυτό λοιπόν που μάθαμε στο τέλος αυτής της μελέτης ήταν ότι υπάρχει ένα απευθείας καλώδιο που πηγαίνει από τον αμφιβληστροειδή χιτώνα στο τμήμα του εγκεφάλου, τον θάλαμο, που συγκλίνει με νευρώνες που είναι ενεργοί κατά τη διάρκεια των ημικρανιών.
Υπάρχουν τρόποι για τα άτομα με ημικρανία να αποφύγουν τον πόνο που προκαλείται από την ευαισθησία στο φως;
Όταν ολοκληρώσαμε αυτή τη μελέτη, συνειδητοποιήσαμε ότι μελετούσαμε τυφλούς ασθενείς που μπορούσαν ακόμη να ανιχνεύουν το φως, επειδή μια ομάδα φωτοϋποδοχέων που ανακαλύφθηκε μόλις γύρω στο 2000 εξακολουθούσε να επιβιώνει από την τύφλωση. Αυτοί οι φωτοϋποδοχείς ήταν εξαιρετικά ευαίσθητοι στο μπλε.
Όταν μελετάμε ασθενείς με φυσιολογική όραση, η ιστορία είναι εντελώς διαφορετική.
Αυτό που διαπιστώσαμε είναι ότι οι ασθενείς με ημικρανία με φυσιολογική όραση, ως επί το πλείστον, είναι εξίσου ευαίσθητοι στο μπλε, το κόκκινο, το κίτρινο και το λευκό. Είναι εξίσου επώδυνοι.
Το μόνο χρώμα φωτός που, Νο 1, δεν κάνει τον πονοκέφαλό τους πιο επώδυνο και Νο 2, μπορεί πραγματικά να μειώσει τον πονοκέφαλο, είναι το πράσινο.
Στη συνέχεια προσπαθήσαμε να το κατανοήσουμε και προς έκπληξή μας, ανακαλύψαμε ότι ο ανθρώπινος αμφιβληστροειδής παράγει ένα ηλεκτρικό σήμα που είναι μικρότερο σε απόκριση στο πράσινο από ό,τι σε απόκριση σε οποιοδήποτε άλλο χρώμα φωτός.
Ποιο ποσοστό των ασθενών με ημικρανία έχει ευαισθησία στο φως;
Η βιβλιογραφία έχει κάποιο περιθώριο, αλλά η κοινή αντίληψη είναι περίπου μεταξύ 85 και 90%. Η φωτοφοβία είναι η πιο συχνή από όλες τις φοβίες.
Ποιες ερωτήσεις πρέπει να κάνει ένας γενικός ιατρός σε έναν ασθενή με ημικρανία για να διαγνώσει την ευαισθησία στο φως;
Σε ένα ακαδημαϊκό κέντρο υπάρχει εξοπλισμός που σας επιτρέπει να κάνετε μια πολύ σαφή διάγνωση της ευαισθησίας στο φως με επιστημονικό τρόπο.
Ο Δρ Burstein είναι μέλος της Αμερικανικής Εταιρείας Κεφαλαλγίας, μιας επαγγελματικής εταιρείας για γιατρούς και άλλους επαγγελματίες υγείας που ειδικεύονται στη μελέτη και τη θεραπεία της κεφαλαλγίας και της ημικρανίας. Οι στόχοι της Εταιρείας είναι η προώθηση της ανταλλαγής πληροφοριών και ιδεών σχετικά με τα αίτια και τις θεραπείες του πονοκεφάλου και των συναφών επώδυνων διαταραχών, καθώς και η ανταλλαγή και η προώθηση του έργου των μελών της.
Πηγή: https://americanheadachesociety.org/news/why-light-can-cause-pain-during-migraine-qa-with-dr-rami-burstein/
Παναγιώτης Σπανός
Προνοσοκομειακός Διασώστης
ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ