Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Προνοσοκομειακή Φροντίδα » Γιατί οι νεαροί αθλητές μπορεί να κινδυνεύουν περισσότερο από αιφνίδια καρδιακή ανακοπή

Γιατί οι νεαροί αθλητές μπορεί να κινδυνεύουν περισσότερο από αιφνίδια καρδιακή ανακοπή

Ο κίνδυνος είναι σχεδόν τετραπλάσιος στους φοιτητές-αθλητές, σύμφωνα με τους γιατρούς.
Όταν η 16χρονη Haley Meche βγήκε στο γήπεδο ποδοσφαίρου, δεν ήξερε ότι αυτό θα την σκότωνε σχεδόν.

“Ο εγκέφαλός μου πονούσε τόσο πολύ”, δήλωσε η Meche στην εκπομπή “Good Morning America”. “Και μετά, όλα έγιναν μαύρα”.

Η Meche παραλίγο να πεθάνει από αιφνίδια καρδιακή ανακοπή. Επέζησε επειδή γνώριζε ότι είχε πρόβλημα με την καρδιά της και είχε ήδη απινιδωτή. Οι γιατροί της είπαν ότι το τεστ καρδιακού ελέγχου της Meche εντόπισε τον κίνδυνο νωρίς – και της έσωσε τη ζωή.

Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι η αιφνίδια καρδιακή ανακοπή είναι η κύρια ιατρική αιτία θανάτου σε αθλητές.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών, περίπου 2.000 νέοι πεθαίνουν από αιφνίδια καρδιακή ανακοπή κάθε χρόνο – πολλοί από αυτούς χωρίς προηγουμένως γνωστά καρδιακά προβλήματα.

1 στους 300 νέους έχει μια κατάσταση που ενέχει κίνδυνο αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής“, δήλωσε στο “GMA” ο Dr. Jonathan Drezner, επικεφαλής του Ιατρικού Κέντρου Αθλητικής Καρδιολογίας του UW στην Ουάσινγκτον.
Ο κίνδυνος είναι σχεδόν τετραπλάσιος στους αθλητές-μαθητές, σύμφωνα με τον Drezner. Ένας κίνδυνος που οι περισσότεροι αθλητές δεν γνωρίζουν καν, είπε.

Ο Josh Tetteh διαγνώστηκε με καρδιακή πάθηση το 2021

“Οι έρευνες δείχνουν ότι έως και το 80% των παιδιών που υφίστανται αιφνίδια καρδιακή ανακοπή δεν έχουν συμπτώματα προηγουμένως”, δήλωσε ο Drezner.

Στη Φλόριντα, η μη κερδοσκοπική οργάνωση “Who We Play For” ευαισθητοποιείται για την έγκαιρη ανίχνευση του κινδύνου. Προσφέρουν ηλεκτροκαρδιογραφήματα με χαμηλό κόστος.

“Δεν είναι ποτέ εντάξει να πεθαίνει ένα παιδί από το πουθενά επειδή δεν ξέρει ποτέ ότι έχει καρδιακή πάθηση”, δήλωσε η Meche.
Το σχολείο της ήταν ένα από τα περισσότερα από 150 σχολεία στη Φλόριντα που απαιτούν από τους αθλητές-μαθητές να κάνουν ηλεκτροκαρδιογράφημα πριν παίξουν. Οι γιατροί της είπαν ότι η έγκαιρη ανίχνευση της έσωσε τη ζωή της.

Ομοίως, ο Josh Tetteh ήταν επίσης σε θέση να ανιχνεύσει μια καρδιακή πάθηση πέρυσι, η οποία, αν περνούσε απαρατήρητη, θα μπορούσε να οδηγήσει σε αιφνίδια καρδιακή ανακοπή.

Είπε ότι δεν είχε κανένα σύμπτωμα και έτσι δεν θα το γνώριζε αν δεν υπήρχε ο προληπτικός έλεγχος της καρδιάς του.

“Όλη μου η ζωή ήταν τέλεια”, δήλωσε ο Tetteh στο “GMA”. “Κάναμε αυτή την εξέταση, βρήκαν κάτι μέσα στην καρδιά μου που είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους πεθαίνουν οι αθλητές”.

Ο Dr. Jonathan Drezner είναι επικεφαλής του Ιατρικού Κέντρου Αθλητικής Καρδιολογίας του UW στην Ουάσινγκτον.

Η πλειονότητα των λυκείων σε όλη τη χώρα απαιτεί από τους αθλητές-μαθητές να περνούν ένα λεπτομερές ερωτηματολόγιο που έχει εγκριθεί από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AHA) και μια φυσική εξέταση πριν αθληθούν. Εάν διαπιστωθεί ότι ένα παιδί διατρέχει υψηλότερο κίνδυνο, οι κατευθυντήριες γραμμές απαιτούν πρόσθετες εξετάσεις και ΗΚΓ.

Ο Drezner δήλωσε ότι αυτό δεν είναι αρκετό.

“Υπάρχουν ισχυρά στοιχεία ότι η χρήση αυτού του μοντέλου για τον έλεγχο αφήνει την πλειονότητα των παιδιών που διατρέχουν κίνδυνο απροστάτευτη στον εντοπισμό της ιατρικής τους κατάστασης”, δήλωσε ο Drezner.

Η AHA δήλωσε στην εκπομπή “Good Morning America” ότι υποστηρίζει τον έλεγχο ΗΚΓ για τα παιδιά με τον υψηλότερο κίνδυνο, αλλά στάθηκε στις τρέχουσες κατευθυντήριες γραμμές, οι οποίες λαμβάνουν υπόψη τα τελευταία ερευνητικά ευρήματα και την ασφάλεια των ασθενών.

Η ένωση εξέφρασε επίσης την ανησυχία της ότι ο καθολικός έλεγχος με ΗΚΓ μπορεί να χάσει περιπτώσεις, καθώς αποδυναμώνει τη σημασία των σωστών εξετάσεων. Επίσης, θα κόστιζε περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια, τα οποία, όπως είπαν, θα μπορούσαν να δαπανηθούν σε άλλες δυνητικά σωτήριες για τη ζωή παρεμβάσεις.

Ο Dr. Eli Friedman, ιατρικός διευθυντής της αθλητικής καρδιολογίας στο Miami Cardiac and Vascular Institute, συμφώνησε με τις κατευθυντήριες γραμμές της AHA και τάχθηκε υπέρ άλλων παρεμβάσεων.

“Δεν είναι ένα εργαλείο για όλους. Η υποδομή είναι σίγουρα μια ανησυχία που έχω, επειδή υπάρχουν ανισότητες στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης”, δήλωσε ο Friedman στο “GMA”. “Υποστηρίζω περισσότερο από οτιδήποτε άλλο τον σχεδιασμό δράσεων έκτακτης ανάγκης, την εκπαίδευση σε ΚΑΡΠΑ και AED”.

Η AHA δήλωσε ότι πρόκειται για έναν σημαντικό τομέα μελέτης που χρειάζεται πιο αυστηρή έρευνα και ότι υπάρχει ανησυχία ότι δεν ακολουθούν όλοι οι γιατροί τις κατευθυντήριες γραμμές για τον έλεγχο.

Καθώς η συζήτηση συνεχίζεται, η Bernadette Littles, η μητέρα του Tetteh, δήλωσε ότι είναι ευγνώμων που μια εξέταση με ΗΚΓ οδήγησε στη διάγνωση του προβλήματος του γιου της. Είπε ότι τώρα είναι εθελόντρια για να βοηθήσει άλλα παιδιά που μπορεί να βρίσκονται στην ίδια κατάσταση.

“Μετά από αυτό που συνέβη στον Τζος, δουλεύω εθελοντικά. Αυτός είναι ο τρόπος μου να σας ευχαριστήσω”, δήλωσε στο “GMA”. “Ανυπομονώ να πάω στο Mayville State και να τον δω στο γήπεδο”.

Πηγή: abcnews

Παναγιώτης Σπανός

Διασώστης – Πλήρωμα Ασθενοφόρου

Πρόεδρος Διασωστών Ρόδου

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ