Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Προνοσοκομειακή Φροντίδα » Γιατί οι εμφυσήσεις στην ΚΑΡΠΑ κάνουν τη διαφορά

Γιατί οι εμφυσήσεις στην ΚΑΡΠΑ κάνουν τη διαφορά

Το British Heart Foundation προώθησε ξανά ένα βίντεο ΚΑΡΠΑ μόνο με τα χέρια που απευθύνεται σε μαθητές – αυτό με τον “Little Vinnie”.

Το βίντεο αυτό υπογραμμίζει και πάλι πώς να κάνετε πραγματικά αποτελεσματικές θωρακικές συμπιέσεις και απευθύνεται σε άτομα που δεν έχουν λάβει ποτέ εκπαίδευση υποστήριξης της ζωής για να τους δώσει τη δυνατότητα να κάνουν κάτι αντί να μην κάνουν τίποτα, αν κάποιος πάθει καρδιακή ανακοπή μπροστά τους.

Το BHF υπολογίζει ότι έχει σώσει τουλάχιστον 28 ζωές από την αρχική εκστρατεία του Ιανουαρίου 2022 με αυτόν τον τρόπο.

Πόσοι άνθρωποι γνωρίζουν πώς να αναγνωρίσουν αν κάποιος έχει καρδιακή προσβολή και πώς να βοηθήσουν;

Η αναγνώριση των πρώιμων σημείων είναι συχνά ακόμη πιο σημαντική από το να ξέρει κανείς τι να κάνει όταν είναι αναίσθητος και δεν αναπνέει.

Το British Heart Foundation δίνει έμφαση στις θωρακικές συμπιέσεις, καθώς αυτές είναι πολύ πιο απλές στη διδασκαλία από την αναπνοή και οι άνθρωποι είναι γενικά πιο πρόθυμοι να πιέσουν το στήθος κάποιου παρά να πλησιάσουν πολύ κοντά του και να του δώσουν εμφυσήσεις.

Ωστόσο, το Βρετανικό Συμβούλιο Αναζωογόνησης συνεχίζει να τονίζει τη σημασία της παροχής αναπνοών.

Για να δώσετε σε κάποιον την καλύτερη δυνατή ευκαιρία θα πρέπει να είστε ικανοί να δίνετε ισχυρές και αποτελεσματικές θωρακικές συμπιέσεις και να ανοίγετε τον αεραγωγό κάποιου για να του δώσετε ποιοτικές εμφυσήσεις διάσωσης για να τον επαναοξυγονώσετε. Αυτό θα του δώσει τις καλύτερες πιθανότητες επιβίωσης.

Για την παιδιατρική ΚΑΡΠΑ και τους ναυαγοσώστες που δίνουν ΚΑΡΠΑ μετά από πνιγμό – η παροχή αναπνοών διάσωσης είναι απαραίτητη.

Γιατί πρέπει να εξακολουθείτε να δίνετε αναπνοές

Εάν ένας ενήλικας πάθει καρδιακή ανακοπή, εξακολουθεί να έχει υπολειπόμενο οξυγονωμένο αίμα στον οργανισμό του και αυτό μπορεί να τον κρατήσει στη ζωή για 3 ή 4 λεπτά, ενώ κάποιος πιέζει το στήθος του για να αντλήσει το αίμα γύρω από το σώμα του. Μετά από αυτό το χρονικό διάστημα ή μετά από περίπου 30 συμπιέσεις, θα αρχίσει να εξαντλείται το οξυγονωμένο αίμα.

Η συμβουλή των British Resuscitation Council, Red Cross, St John and the British Heart Foundation παραμένει – η παροχή εμφυσήσεων στο θύμα, σε συνδυασμό με καλές συμπιέσεις, είναι η πιο αποτελεσματική μορφή ΚΑΡΠΑ και του δίνει τις καλύτερες πιθανότητες.

Τα παιδιά δεν έχουν την ικανότητα να συγκρατούν οξυγόνο στον οργανισμό τους και έτσι για τα παιδιά συνιστάται να ξεκινάτε με 5 αναπνοές διάσωσης, γέρνοντας το κεφάλι ελαφρά προς τα πίσω ώστε να ελευθερωθεί ο αεραγωγός και παρέχοντας εμφυσήσεις ώστε να ανυψωθεί το στήθος.

Στη συνέχεια, θα πρέπει να ακολουθήσουν 30 θωρακικές συμπιέσεις, πιέζοντας προς τα κάτω το στήθος κατά το ένα τρίτο περίπου και πιέζοντας δυνατά και γρήγορα – ακριβώς όπως στη διαφήμιση.

Φωνάξτε ένα ασθενοφόρο και στη συνέχεια συνεχίστε: 2 εμφυσήσεις : 30 συμπιέσεις….

 

 

 

Όταν πιέζετε το στήθος, γίνεστε η καρδιά για αυτούς.

Έρευνες έχουν δείξει ότι χρειάζονται 13 συμπιέσεις για να επιτευχθεί επαρκής πίεση ώστε να μεταφερθεί το οξυγονωμένο  αίμα στο σύστημά σας – γι’ αυτό η έμφαση στις συμπιέσεις είναι τόσο σημαντική.

Ωστόσο, η έρευνα έχει επίσης δείξει ότι μετά από 30 συμπιέσεις αρχίζει να εξαντλείται το οξυγονωμένο αίμα και τα όργανά μας δεν μπορούν να επιβιώσουν χωρίς αρκετό οξυγόνο. Γι’ αυτό μας συμβουλεύουν να συνδυάσουμε 30 συμπιέσεις με 2 εμφυσήσεις για να δώσουμε σε κάποιον την καλύτερη δυνατή ευκαιρία.

Σε περιοχές όπου τα παιδιά των σχολείων διδάσκονται καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση, όπως η πόλη του Σιάτλ στις ΗΠΑ ή το Σταβάνγκερ στη Νορβηγία, το 52% των ανθρώπων που υφίστανται καρδιακή ανακοπή μπροστά σε μάρτυρες θα επιβιώσουν. Ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο το ποσοστό αυτό πλησιάζει το 6%.

Συγγραφέας: Emma Hammett

Η παρακολούθηση ενός μαθήματος και η εκμάθηση των πρακτικών δεξιοτήτων σε μια κούκλα είναι ο καλύτερος τρόπος για να κατανοήσετε πλήρως και να είστε σίγουροι για το πώς να δώσετε σε κάποιον την καλύτερη δυνατή ευκαιρία αν καταρρεύσει. Θα σας δείξουμε επίσης πώς να χρησιμοποιείτε έναν απινιδωτή. Επικοινωνήστε μαζί μας.

Πηγή: https://firstaidforlife.org.uk/why-breaths-in-cpr-make-a-difference/

Παναγιώτης Σπανός

Προνοσοκομειακός Διασώστης

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ