Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Προνοσοκομειακή Φροντίδα » Γιατί είμαστε ακόμα κολλημένοι στο οξυγόνο;

Γιατί είμαστε ακόμα κολλημένοι στο οξυγόνο;

Αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε και εκπαιδεύουμε τους παρόχους στη χορήγηση οξυγόνου

Από τον Dan Limmer

Λατρεύω τις διαμορφωτικές συζητήσεις με άλλους εκπαιδευτικούς – το είδος που δεν μπορώ να σταματήσω να σκέφτομαι ακόμα και αφού κλείσω το τηλέφωνο. Είχα μια από αυτές τις συζητήσεις σήμερα.

Μου τηλεφώνησε ένας φίλος που διδάσκει για τον στρατό στο Τέξας και ξεκίνησε τη συζήτηση με: “Οι μαθητές μας που προετοιμάζονται για το NREMT σκέφτονται “Πόσο οξυγόνο πρέπει να πάρει αυτός ο ασθενής;” αντί για “Πρέπει αυτός ο ασθενής να πάρει οξυγόνο;””

Συμφώνησα. Φαίνεται ότι δεν μπορούμε να βγάλουμε από πάνω μας τον μύθο του οξυγόνου.

ΤΟ ΦΑΙΝOΜΕΝΟ ΤΟΥ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟY ΦΑΡΜAΚΟΥ

Προσπαθούσαμε να βρούμε έναν τρόπο με τον οποίο να μπορέσουμε να αλλάξουμε αυτόν τον τρόπο σκέψης. Μετά από λίγη συζήτηση, συνειδητοποίησα ότι η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία άλλαξε τις κατευθυντήριες οδηγίες για το οξυγόνο το 2010 και εξακολουθούμε να έχουμε εκπαιδευτές και παρόχους που υποστηρίζουν το οξυγόνο για κάθε ασθενή. Το ονομάζω αυτό το φαινόμενο “θαυματουργό φάρμακο”.

Όταν μιλάω σε συνέδρια και διδάσκω τους φοιτητές μου, δίνω αυτό το παράδειγμα: Την επόμενη φορά που θα περιθάλψω έναν ασθενή με αναφυλαξία, μπορώ να του δώσω 3 ή 4 δόσεις επινεφρίνης με έναν αυτόματο εγχυτήρα επινεφρίνης; Η τάξη απαντάει πολύ γρήγορα αρνητικά.

Γιατί λοιπόν χορηγούμε οξυγόνο, ένα φάρμακο ικανό να κάνει κακό, αγνοώντας κάθε έννοια ένδειξης ή αντένδειξης;

Γιατί; Επειδή προσπαθούμε να αλλάξουμε μια συμπεριφορά, όχι μια συνήθεια. Οι μαθητές δεν έρχονται στην τάξη νομίζοντας ότι το οξυγόνο είναι το θαυματουργό φάρμακο. Εμείς με κάποιο τρόπο τους το διαμορφώνουμε αυτό. Τα βιβλία τους δεν το λένε. Τα πρωτόκολλα δεξιοτήτων των NREMT λένε “οξυγόνο υψηλής συγκέντρωσης”, αλλά αυτό συμβαίνει επειδή οι ασθενείς στα σενάρια ιατρικής και τραυματικής αξιολόγησης το χρειάζονται βάσει ενδείξεων.

Πώς μπορούμε λοιπόν να αλλάξουμε αυτή τη στάση;

ΑΛΛΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΜΕ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΣΚΕΦΤΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΟΞΥΓΟΝΟΥ

Η απάντησή μου ήταν ότι οι μικρές αλλαγές δεν έχουν αποδώσει. Πρέπει να εξετάσουμε το σύστημα που μας έφτασε σε αυτό το σημείο και να το αλλάξουμε.

Ορισμένες ιδέες περιλαμβάνουν:

Διδασκαλία της φαρμακολογίας πριν από την ενότητα των αεραγωγών σε μια τάξη παραϊατρικών (EMT).

Παρουσίαση του οξυγόνου ως φαρμάκου με ενδείξεις και αντενδείξεις – όπως ακριβώς και τα άλλα φάρμακα που μαθαίνουν.

Μετακινήστε το μέρος της παλμικής οξυμετρίας στις οδηγίες αξιολόγησης ασθενών στο μέρος της πρωτογενούς αξιολόγησης. Εάν η παλμική οξυμετρία αποτελεί μέρος της διαδικασίας λήψης αποφάσεων για τη χορήγηση οξυγόνου, μετακινήστε την στο σημείο όπου ο μαθητής καλείται να λάβει αυτή την απόφαση. Ορισμένοι εκπαιδευτές και οι περισσότεροι μαθητές ακολουθούν αυτές τις οδηγίες κατά λέξη. Κάποια στιγμή, ελπίζω να ξεφύγουμε από αυτές τις πρακτικές εξετάσεις, αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα.

Κάντε τα κριτήρια για τη χορήγηση οξυγόνου σαφέστερα για τους μαθητές. Υπάρχει σχεδόν καθολική συμφωνία σχετικά με τον ασθενή με θωρακικό πόνο χωρίς αναπνευστική δυσχέρεια που χρησιμοποιεί την ένδειξη του παλμικού οξύμετρου. Τι συμβαίνει όμως αν υπάρχει και αναπνευστική δυσχέρεια και κορεσμός 95%; Τι γίνεται αν το δέρμα του ασθενούς είναι υγρό και το χρώμα του είναι κακό με ένδειξη 95%; Ας μην αναφερθούμε καν στη χορήγηση οξυγόνου στο τραύμα. Αυτό το θέμα είναι πολύ δύσκολο.

Καθώς πληκτρολογούσα αυτό το τελευταίο σημείο, μου ήρθε ο πραγματικός λόγος. Μπορεί να διδάσκουμε στους μαθητές, σκόπιμα ή ακούσια, να χορηγούν οξυγόνο επειδή εμείς οι ίδιοι δυσκολευόμαστε να καταλάβουμε πότε πρέπει και πότε δεν πρέπει.

Μόλις συνειδητοποίησα το ζήτημα, ήθελα να βρω μια λύση. Δημιούργησα ένα διάγραμμα ροής για να βοηθήσω να βάλω κάποια λογική και ορισμό σε κάτι με το οποίο παλεύουμε εδώ και σχεδόν δέκα χρόνια.

 

Πάντα θα υπάρχει ανάγκη για κλινική κρίση. Το διάγραμμα ροής δεν αποτελεί συνταγή ή αυστηρή κατευθυντήρια γραμμή. Αλλά αυτή τη στιγμή, ο στόχος κινείται τόσο πολύ που είναι πρόκληση να διδάσκεται η παροχή οξυγόνου. Είναι πρόκληση για τους σπουδαστές να μάθουν και να εφαρμόσουν τις έννοιες του οξυγόνου στην πράξη (και ειδικά στο NREMT). Ας ελπίσουμε ότι μπορούμε να το αλλάξουμε αυτό.

Ήρθε η ώρα να θέσουμε αυτό το ζήτημα σε λήξη. Ακόμα.

Παρακαλείστε να μη διστάσετε να το μοιραστείτε με τις τάξεις και τους οργανισμούς σας. Δημιουργήσαμε επίσης ένα βίντεο επισκόπησης του διαγράμματος ροής χορήγησης οξυγόνου, το οποίο μπορείτε να παρακολουθήσετε παρακάτω.

 

Πηγή: https://www.ems1.com/oxygen-administration/articles/why-are-we-still-stuck-on-oxygen-OR5e2MzGyJcoISu7/

Παναγιώτης Σπανός

Διασώστης – Πλήρωμα Ασθενοφόρου

Πρόεδρος Διασωστών Ρόδου

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ