Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Ασφάλεια Σκηνής » Γιατί αυξάνεται η βία στα τμήματα επειγόντων περιστατικών;

Γιατί αυξάνεται η βία στα τμήματα επειγόντων περιστατικών;

Σύμφωνα με εθνική δημοσκόπηση που διεξήγαγε το Αμερικανικό Κολέγιο Ιατρών Έκτακτης Ανάγκης (ACEP), η βία στα τμήματα επειγόντων περιστατικών έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Ένα ανησυχητικό ποσοστό 85 % των ιατρών επειγόντων περιστατικών σημείωσε αύξηση της βίας.

Η δημοσκόπηση συγκέντρωσε στοιχεία από περίπου 3.000 γιατρούς επειγόντων περιστατικών των ΗΠΑ σε όλη τη χώρα.

  • Το 66 τοις εκατό των γιατρών επειγόντων περιστατικών έχουν δεχθεί επίθεση μόνο κατά το τελευταίο έτος, ενώ περισσότεροι από το ένα τρίτο έχουν βιώσει πολλαπλές επιθέσεις.
  • Το ένα τρίτο των γιατρών που δέχθηκαν επίθεση τραυματίστηκαν ως αποτέλεσμα, μια αύξηση από τα δεδομένα του 2018.
  • Οι γυναίκες γιατροί είχαν λιγότερες πιθανότητες να βιώσουν πολλαπλές επιθέσεις, ενώ οι άνδρες γιατροί σημειώνουν δύο έως πέντε φορές το τελευταίο έτος.
  • Περίπου το 25 τοις εκατό των ιατρών επειγόντων περιστατικών δηλώνουν ότι δέχθηκαν επίθεση πολλές φορές την εβδομάδα, ποσοστό που αντιστοιχεί σε αύξηση 8 τοις εκατό σε σχέση με το 2018.
  • Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι ασθενείς ήταν οι επιτιθέμενοι. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων ανταποκρίθηκε η διοίκηση του νοσοκομείου ή η ασφάλεια του νοσοκομείου.
  • Τα αποτελέσματα καταδεικνύουν ότι η διοίκηση του νοσοκομείου ή η ασφάλεια ήταν πιο πιθανό να ανταποκριθεί σε μια επίθεση με θύματα άνδρες ιατρούς παρά γυναίκες ιατρούς. Ενδεχομένως, αυτό μπορεί να οφείλεται στον τύπο ή τη σοβαρότητα της επίθεσης, αλλά η διαφορά είναι αξιοσημείωτη.
  • Μόνο το 2% περίπου των ιατρών που δέχθηκαν επίθεση -με το προσωπικό του νοσοκομείου που επενέβη- κατέληξαν να υποβάλουν μήνυση.

Πώς ανταποκρίθηκαν οι οργανισμοί και οι δομές

Ο Chris Kang, MD, εκλεγμένος πρόεδρος της ACEP, σε ενημέρωση του Τύπου, δήλωσε: «Αυτή τη στιγμή, δεδομένων των σημερινών μέτρων, δεδομένης της τρέχουσας υποστήριξης που έχουμε λάβει από διάφορους ενδιαφερόμενους φορείς, δυστυχώς, πιστεύουμε ότι αυτός ο κύκλος θα συνεχίσει να αυξάνεται».

Ο Kang εξήγησε ότι αυτό δεν επηρεάζει μόνο τους γιατρούς συναισθηματικά, σωματικά και ψυχολογικά, αλλά ότι επηρεάζει και την παροχή φροντίδας σε άτομα και οικογένειες.

Ο Kang θέλει τα νοσοκομεία να παρακολουθούν και να αναφέρουν τα περιστατικά και να παρέχουν πρόσθετη υποστήριξη στους γιατρούς.

  • Η πιο συνηθισμένη αντίδραση σε αυτές τις επιθέσεις περιελάμβανε την τοποθέτηση μια προειδοποιητική αναφορά συμπεριφοράς στον ιατρικό φάκελο του ασθενούς (29%).
  • Περίπου το 45 τοις εκατό των απαντήσεων σημείωσαν «άλλο», γεγονός που μπορεί να υποδηλώνει ότι η αντίδραση του νοσοκομείου ήταν ελάχιστη, όπως η ανάγκη συγκράτησης του ασθενούς ή η συνοδεία του εκτός του χώρου.
  • Συχνά, όταν η διοίκηση αναμίχθηκε, ήταν για να «αποκλιμακώσει» την κατάσταση για να κατευνάσει την οικογένεια ή τον ασθενή, όχι για να ηρεμήσει τους γιατρούς ή το προσωπικό.
  • Σε ποσοστό περίπου 16% των περιπτώσεων, οι ασθενείς συνελήφθησαν, από 21% προηγουμένως.
  • Πολλοί γιατροί σημείωσαν ότι ενθαρρύνονταν να μην υποβάλουν μήνυση από φόβο ότι αυτό θα αμαύρωνε την εικόνα του νοσοκομείου.
  • Είναι ενδιαφέρον ότι περισσότεροι άνδρες γιατροί ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν ότι η ασφάλεια του νοσοκομείου συνέλαβε έναν ασθενή για επίθεση ή επιστράτευσε τις αστυνομικές αρχές για να συλλάβει τον ασθενή, σε αντίθεση με τις γυναίκες. Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στη σοβαρότητα της επίθεσης που προκλήθηκε, αλλά τα δεδομένα είναι ασαφή.

Η βία αυξάνει τους χρόνους αναμονής και μειώνει την παραγωγικότητα

  • Η αύξηση της βίας έχει αποτέλεσμα ντόμινο με περίπου το 85% των ιατρών να δηλώνουν ότι αύξησε τους χρόνους αναμονής.
  • Το 60 τοις εκατό των επιθέσεων είχε συχνά ως αποτέλεσμα οι ασθενείς να εγκαταλείπουν εντελώς τα επείγοντα περιστατικά -χωρίς να λαμβάνουν περίθαλψη.
  • Αυτό συγκέντρωσε το 87 τοις εκατό που ανέφερε απώλεια παραγωγικότητας ως αποτέλεσμα, ενώ το 85 τοις εκατό ανέφερε τραύμα ή αυξημένο άγχος.

Ποιοι θα μπορούσαν να είναι οι κινητήριοι παράγοντες της βίας;

Η κοινωνική απομόνωση, η απογοήτευση των ασθενών και η έλλειψη πρόσβασης σε περίθαλψη μπορεί να προκαλούν την αύξηση των βίαιων αλληλεπιδράσεων μεταξύ ασθενών και προσωπικού. Είτε πρόκειται για λεκτικές είτε για σωματικές, επηρεάζουν αρνητικά τα επίπεδα εμπιστοσύνης και πλήττουν την ποιότητα της παρεχόμενης φροντίδας.

Ο εμπειρογνώμονας Jeremy Faust, ιατρός επειγόντων περιστατικών στο νοσοκομείο Brigham and Women’s Hospital και αρχισυντάκτης του MedPage Today προτείνει να υπάρξουν αυστηρότερες ποινές για τους ασθενείς που επιτίθενται στους εργαζόμενους στην επείγουσα περίθαλψη, ιδίως δεδομένου ότι οι εν λόγω ιατροί δεν έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν τους πελάτες τους. Αντιμετωπίζουν τους πάντες ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει, γεγονός που θα πρέπει να δικαιολογεί πρόσθετη προστασία.

Ο Alex Skog, MD, εκλεγμένος πρόεδρος του παραρτήματος του ACEP στο Όρεγκον, δήλωσε στην ενημέρωση: «Η ιατρική έκτακτης ανάγκης αιμορραγεί. Τώρα περισσότερο από ποτέ, φοβάμαι ότι θα χάσουμε αυτούς τους επαγγελματίες της πρώτης γραμμής της ιατρικής, αν δεν αντιμετωπιστούν με τη σοβαρότητα και τον επείγοντα χαρακτήρα που απαιτείται για να αναχαιτιστεί το κύμα της βίας οι δράσεις για την αύξηση της λογοδοσίας και την προσθήκη προστασίας στα τμήματα επειγόντων περιστατικών».

Πώς μπορούν να δράσουν οι γιατροί των ΤΕΠ

Ενώ οι δομές πρέπει να αναλάβουν δράση για την καλύτερη προστασία των εργαζομένων τους, γνωρίζουμε ότι το πρόσθετο άγχος στο χώρο εργασίας των ιατρών συμβάλλει στην αύξηση των επιπέδων επαγγελματικής εξουθένωσης και μπορεί να προκαλέσει αποχωρήσεις από τον τομέα. Οι γιατροί μπορούν να δημιουργήσουν την εργαλειοθήκη ευημερίας τους για να βοηθήσουν στην αύξηση της ανθεκτικότητάς τους και να αισθάνονται καλύτερα εξοπλισμένοι για να αντιμετωπίσουν την ημέρα. Μπορούν να ξεκινήσουν μιλώντας στην ηγεσία της διοίκησης για τις αυξανόμενες ανησυχίες και ζητώντας αυξημένη ασφάλεια.

Σε προσωπικό επίπεδο, οι γιατροί μπορούν να διασφαλίσουν ότι το ποτήρι τους είναι γεμάτο, διαχειριζόμενοι την υγεία και την ευεξία τους με σωστή διατροφή, αρκετό ύπνο και άσκηση. Μπορούν επίσης να εξετάσουν το ενδεχόμενο να αυξήσουν τις υγιείς δραστηριότητες, όπως ο διαλογισμός, η γιόγκα, το περπάτημα στη φύση και η συζήτηση με έναν πάροχο ψυχικής υγείας για να εκτονώσουν και να επεξεργαστούν τις ανησυχίες και τα γεγονότα.

 

Πηγή: https://www.healthecareers.com/career-resources/industry-news/why-is-violence-in-emergency-departments-on-the-rise

Παναγιώτης Σπανός

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ