Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Υγεία » Αύξηση των κρουσμάτων φυματίωσης για πρώτη φορά εδώ και χρόνια

Αύξηση των κρουσμάτων φυματίωσης για πρώτη φορά εδώ και χρόνια

ΓΕΝΕΥΗ (AP) – Ο αριθμός των ατόμων που έχουν μολυνθεί από φυματίωση, συμπεριλαμβανομένου του είδους που είναι ανθεκτικό στα φάρμακα, αυξήθηκε παγκοσμίως για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Ο οργανισμός υγείας του ΟΗΕ δήλωσε ότι περισσότεροι από 10 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως νόσησαν από φυματίωση το 2021, μια αύξηση 4,5% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Περίπου 1,6 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν, ανέφερε. Ο ΠΟΥ ανέφερε ότι περίπου 450.000 περιπτώσεις αφορούσαν άτομα που είχαν μολυνθεί από ανθεκτική στα φάρμακα φυματίωση, 3% περισσότερα από ό,τι το 2020.

Ο Δρ Mel Spigelman, πρόεδρος της μη κερδοσκοπικής Συμμαχίας για τη φυματίωση, δήλωσε ότι πάνω από μια δεκαετία προόδου χάθηκε όταν εμφανίστηκε η COVID-19 το 2020.

“Παρά τα κέρδη σε τομείς όπως η προληπτική θεραπεία, εξακολουθούμε να είμαστε πίσω σχεδόν σε κάθε υπόσχεση και στόχο σχετικά με τη φυματίωση”, δήλωσε ο Spigelman.

Ο ΠΟΥ κατηγόρησε επίσης την COVID-19 για μεγάλο μέρος της αύξησης της φυματίωσης, λέγοντας ότι η πανδημία “συνεχίζει να έχει επιζήμιο αντίκτυπο στην πρόσβαση, στη διάγνωση και τη θεραπεία της φυματίωσης”. Είπε ότι η πρόοδος που σημειώθηκε πριν από το 2019 έχει έκτοτε “επιβραδυνθεί, σταματήσει ή αντιστραφεί”.

Με λιγότερους ανθρώπους να διαγιγνώσκονται με την εξαιρετικά μολυσματική ασθένεια, περισσότεροι ασθενείς μεταδίδουν εν αγνοία τους τη φυματίωση σε άλλους σε εστίες που μπορεί να μην είχαν εντοπιστεί σε χώρες με αδύναμα συστήματα υγείας.

Ο ΠΟΥ ανέφερε ότι ο αριθμός των ατόμων που έχουν πρόσφατα αναγνωριστεί με φυματίωση μειώθηκε από 7 εκατομμύρια το 2019 σε 5,8 εκατομμύρια το 2020.

Ο ΠΟΥ ανέφερε επίσης ότι οι περιορισμοί της COVID-19, συμπεριλαμβανομένων των lockdowns και των πρωτοκόλλων φυσικής απομάκρυνσης, εμπόδισαν επίσης τις υπηρεσίες θεραπείας της φυματίωσης και μπορεί να ώθησαν ορισμένους ανθρώπους να παραλείψουν να πάνε σε εγκαταστάσεις υγείας από φόβο μήπως κολλήσουν τον κοροναϊό. Οι αξιωματούχοι πρόσθεσαν ότι η ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας ήταν επίσης ένας παράγοντας, λέγοντας ότι περίπου οι μισοί από όλους τους ασθενείς με φυματίωση και οι οικογένειές τους αντιμετωπίζουν “καταστροφικό συνολικό κόστος” λόγω της θεραπείας τους. Ο ΠΟΥ κάλεσε περισσότερες χώρες να καλύψουν όλα τα έξοδα διάγνωσης και θεραπείας της φυματίωσης.

Μετά την COVID-19, η φυματίωση είναι η πιο θανατηφόρα μολυσματική ασθένεια στον κόσμο. Προκαλείται από βακτήρια που συνήθως προσβάλλουν τους πνεύμονες. Τα μικρόβια μεταδίδονται κυρίως από άτομο σε άτομο με τον αέρα, όπως όταν ένα μολυσμένο άτομο βήχει ή φτερνίζεται.

Η φυματίωση προσβάλλει κυρίως ενήλικες, ιδίως όσους υποσιτίζονται ή πάσχουν από άλλες παθήσεις όπως ο HIV- περισσότερο από το 95% των περιπτώσεων αφορά τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΠΟΥ, μόνο ένα στα τρία άτομα με ανθεκτική στα φάρμακα φυματίωση λαμβάνουν θεραπεία.

“Η ανθεκτική στα φάρμακα φυματίωση είναι ιάσιμη, αλλά είναι ανησυχητικό ότι τα κρούσματα αυξάνονται για πρώτη φορά εδώ και χρόνια”, δήλωσε η Δρ Χάνα Σπένσερ, η οποία εργάζεται στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα στη Νότια Αφρική. “Είναι επείγον να επεκταθούν τώρα οι συντομότερες, ασφαλέστερες και αποτελεσματικότερες θεραπείες”.

Η Σπένσερ ζήτησε να μειωθούν οι τιμές της θεραπείας της φυματίωσης, ώστε ένας πλήρης κύκλος θεραπείας να μην κοστίζει πάνω από 500 δολάρια.

Ο ΠΟΥ δήλωσε επίσης ότι οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις στην ανατολική Ευρώπη, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή έχουν επιδεινώσει τις επιλογές για τους ασθενείς που αναζητούν διάγνωση και θεραπεία για τη φυματίωση.

Η Ουκρανία είχε μια από τις χειρότερες επιδημίες φυματίωσης στον κόσμο, ακόμη και πριν η Ρωσία εισβάλει στη χώρα τον Φεβρουάριο. Οι ειδικοί σε θέματα υγείας φοβούνται ότι η αδυναμία των ασθενών να λάβουν θεραπεία θα μπορούσε να τροφοδοτήσει την αύξηση της ανθεκτικότερης στα φάρμακα φυματίωσης σε ολόκληρη την περιοχή.

Ενώ οι ασθενείς με φυματίωση που εκτοπίστηκαν από τον πόλεμο μπορούν να αναζητήσουν περίθαλψη στην Ουκρανία, στη χώρα παρατηρείται έλλειψη βασικών φαρμάκων και οι αρχές αντιμετωπίζουν προκλήσεις στην παρακολούθηση των ασθενών.

___

Το Τμήμα Υγείας και Επιστημών του Associated Press λαμβάνει υποστήριξη από το Τμήμα Επιστημονικής Εκπαίδευσης του Ιατρικού Ινστιτούτου Howard Hughes. Το AP είναι αποκλειστικά υπεύθυνο για όλο το περιεχόμενο.

Πηγή: https://www.jems.com/news/tuberculosis-cases-rise-for-the-first-time-in-years/

Παναγιώτης Σπανός

Διασώστης – Πλήρωμα Ασθενοφόρου

Πρόεδρος Διασωστών Ρόδου

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ