Δεν θα πρέπει να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι στην πυροσβεστική και στο σύστημα προνοσοκομειακής φροντίδας αντιμετωπίζουν βία, και το πρόβλημα δεν βελτιώνεται. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2017 από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των Η.Π.Α., υπήρξαν 2.000 εργαζόμενοι στον τομέα της προ-νοσοκομειακής φροντίδας που τραυματίστηκαν σε βίαια περιστατικά.1
Μια άλλη μελέτη που διεξήχθη σε εργαζόμενους ασθενοφόρων σε 13 διαφορετικές χώρες διαπίστωσε ότι το 65% των συμμετεχόντων ανέφεραν ότι είχαν δεχθεί σωματική επίθεση κατά την υπηρεσία τους.2
Σε συνδυασμό με αυτό το γενικό πρόβλημα βίας κατά των εργαζομένων είναι η αναγνώριση από πού μπορεί να προέρχεται η βλάβη.
Μια μελέτη έδειξε ότι έως και το ένα τρίτο των δραστών που προσπαθούσαν να βλάψουν το προσωπικό των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης δεν ήταν ο ασθενής.3 Η βία μπορεί να προέρχεται από την οικογένεια, τους φίλους του ασθενούς ή ακόμη και από απλούς περαστικούς.
Αυτή η πραγματικότητα θα έπρεπε να θέσει ένα ερώτημα: «Μπορώ να μπλέξω σε μπελάδες αν αμυνθώ;»
Εκτός αν ο εργαζόμενος που δέχθηκε επίθεση είναι σοβαρά τραυματισμένος, είναι ενστικτώδες ότι ένας EMT ή παραϊατρικός θα σταθεί απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή και θα προστατεύσει τον εαυτό του/της.
Οι νόμοι σχετικά με την αυτοάμυνα στον χώρο εργασίας διαφέρουν από πολιτεία σε πολιτεία. Αυτό που μπορεί να ισχύει σε μία τοποθεσία δεν ισχύει απαραίτητα όταν ο επαγγελματίας μεταβαίνει σε άλλη.
Επομένως, η γνώση του τοπικού νόμου είναι σημαντική αν αντιμετωπίσετε απειλές στην εργασία σας. Αν ταξιδεύετε διακρατικά σε διαδρομές ασθενοφόρων, είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζετε τους ανθρώπους στον προορισμό σας.
Αυτό το άρθρο είναι μια γενική επισκόπηση του θέματος της αυτοάμυνας από την προοπτική του ποινικού δικαίου, εξηγώντας τις γενικές αρχές και μια χούφτα ειδικών παραμέτρων που μπορεί να επηρεάσουν την πυροσβεστική και το σύστημα προνοσοκομειακής φροντίδας. Καταλήγει με κάποιες προτεινόμενες κινήσεις που οι εργαζόμενοι στον τομέα της δημόσιας ασφάλειας μπορεί να θέλουν να μελετήσουν με εξειδικευμένους εκπαιδευτές που εστιάζουν στην προσωπική προστασία.
Μια σημαντική προειδοποίηση από την αρχή: αυτό το άρθρο συζητά μόνο το ποινικό δίκαιο σχετικά με την αυτοάμυνα. Δεν λέει τίποτα για τις πολιτικές που μπορεί να έχουν οι εργοδότες σχετικά με το θέμα. Ορισμένες υπηρεσίες δημόσιας ασφάλειας μπορεί να μην αναφέρουν τίποτα σχετικά με την αντιμετώπιση απειλητικών ατόμων.
Άλλοι μπορεί να έχουν πολιτική «μηδενικής ανοχής» για τη βία στον χώρο εργασίας – ανεξάρτητα από το αν ο εργαζόμενος προκλήθηκε ή όχι. Επομένως, είναι κρίσιμο να γνωρίζετε τη δηλωμένη θέση του εργοδότη σας για το θέμα πριν υπερασπιστείτε τον εαυτό σας από μια απειλή.
Τι Είναι η Αυτοάμυνα
Το να ρωτάς «τι είναι η αυτοάμυνα;» μπορεί να ακούγεται ανόητο ή ρητορικό. Ωστόσο, υπάρχουν τεχνικές νομικές πτυχές σε αυτή την έννοια που είναι σημαντικό να κατανοηθούν.
Με απλά λόγια, η αυτοάμυνα είναι η χρήση βίας κατά ενός άλλου ατόμου υπό ορισμένες συνθήκες για σκοπούς προστασίας ή αυτοσυντήρησης. Το πιο απλό παράδειγμα είναι το άτομο Α που αποκρούει γροθιές που ρίχνει το άτομο Β, και στη συνέχεια ρίχνει ένα χτύπημα κατά του Β για να αποτρέψει οποιαδήποτε περαιτέρω απόπειρα επίθεσης.
Ωστόσο, σύμφωνα με το νόμο, η αυτοάμυνα είναι μια καταφατική υπεράσπιση σε ποινική κατηγορία.4
Τι σημαίνει η «καταφατική υπεράσπιση»; Απλά, αυτό σημαίνει ότι το άτομο παραδέχεται ότι διέπραξε ένα έγκλημα αλλά λέει ότι είχε μια δικαιολογία για να το κάνει.
Στο παραπάνω παράδειγμα, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Α χτύπησε τον Β. Στο ποινικό δίκαιο, αυτό είναι επίθεση. Ωστόσο, ο Α χτύπησε τον Β επειδή ο Β ήταν ο επιτιθέμενος. Επομένως, οι περιστάσεις δικαιολογούν την αυτοάμυνα.
Γιατί είναι σημαντική αυτή η κατηγοριοποίηση ως «καταφατική υπεράσπιση»; Η αστυνομία και οι εισαγγελείς έχουν μεγάλο βαθμό διακριτικής ευχέρειας σχετικά με το ποιον θα συλλάβουν και θα κατηγορήσουν για έγκλημα.5
Έτσι, ένα άτομο που ασχολείται με αυτοάμυνα θα πρέπει να βεβαιωθεί ότι τα γεγονότα της κατάστασης δικαιολογούν σαφώς τη χρήση βίας κατά ενός άλλου. Δεν θα πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία στην άποψη οποιουδήποτε λογικού ατόμου ότι οτιδήποτε άλλο εκτός από τη βία ήταν δικαιολογημένο. Οποιαδήποτε βία κατά ενός άλλου σε μια κατάσταση «οριακής απόφασης» θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα τη σύλληψη του υπερασπιστή και την αντιμετώπιση δίκης.
Ο πιο κοινός τόπος όπου συναντώνται οι «δύσκολες αποφάσεις» είναι εκεί όπου ανταλλάσσονται έντονες λέξεις μεταξύ των μερών. Ο γενικός κανόνας είναι ότι οι επιθετικές ή προσβλητικές λέξεις δεν είναι αρκετές για να δικαιολογήσουν τη σωματική επίθεση σε άλλο άτομο.6
Ωστόσο, αυτό δεν είναι μια καθολική απαγόρευση – αν το άτομο που δέχεται λεκτική επίθεση δεν έχει πουθενά να υποχωρήσει και ο επιτιθέμενος κάνει τόσο λεκτικές όσο και σωματικές ενδείξεις ότι μια σωματική επίθεση είναι επικείμενη, αυτά τα γεγονότα μπορεί να είναι αρκετά για να δικαιολογήσουν το στόχο να ξεκινήσει μια «προληπτική επίθεση» και στη συνέχεια να ισχυριστεί αυτοάμυνα.
Το σημαντικό συμπέρασμα από αυτό είναι ότι ένα άτομο που αντιμετωπίζει μια απειλή θέλει να βεβαιωθεί ότι η μόνη εναλλακτική ήταν η χρήση βίας κατά ενός επιτιθέμενου.
Ειδικές Σκέψεις για Αυτοάμυνα
Υπάρχουν αρκετές μοναδικές πτυχές που αφορούν την αυτοάμυνα και πρέπει να αναγνωριστούν. Το πρώτο είναι ότι η δικαιολόγηση για τη χρήση βίας κατά ενός επιτιθέμενου τελειώνει όταν η απειλή έχει σταματήσει ή έχει εξουδετερωθεί.
Μόλις ο επιτιθέμενος έχει ακινητοποιηθεί ή έχει υποχωρήσει, αυτό δεν δίνει στον αμυνόμενο την ευκαιρία να ρίξει μία ή δύο ακόμη βολές ως «αντεπίθεση».
Ένα άλλο κρίσιμο στοιχείο σχετικά με την αυτοάμυνα είναι αν η δικαιοδοσία σας απαιτεί οποιεσδήποτε θετικές ενέργειες πριν μπορέσει να χρησιμοποιηθεί η αυτοάμυνα. Ορισμένες πολιτείες έχουν διατάξεις «στάσου στη θέση σου».7
Τέτοια μέρη επιτρέπουν σε ένα άτομο να χρησιμοποιήσει βία χωρίς να καταβάλει καμία προσπάθεια να υποχωρήσει. Υπάρχει μια άλλη δόγμα που σχετίζεται με το “stand your ground” που ονομάζεται “castle doctrine (δόγμα του κάστρου)”
Αυτή η αρχή υποστηρίζει ότι έχεις το δικαίωμα να είσαι ασφαλής στο σπίτι ή στον χώρο εργασίας σου και, επομένως, δεν έχεις καμία υποχρέωση να υποχωρήσεις σε αυτόν τον χώρο. Ωστόσο, άλλες πολιτείες έχουν νόμους περί «υποχρέωσης υποχώρησης».9
Σε αυτές τις δικαιοδοσίες, τα άτομα που απειλούνται πρέπει να καταβάλουν κάποια προσπάθεια να υποχωρήσουν από την κατάσταση (όπως το να τρέξουν ή να διαφύγουν) πριν χρησιμοποιήσουν βία για αυτοάμυνα. Πιο συχνά, οι νόμοι περί υποχρέωσης υποχώρησης προκύπτουν όταν χρησιμοποιείται θανατηφόρα δύναμη.
Αλλά γιατί να συζητάμε για θανατηφόρα δύναμη όταν μιλάμε για αυτοάμυνα στον τομέα της πυροσβεστικής/προνοσοκομειακής φροντίδας; Αυτό είναι μια μετάβαση στην τρίτη σκέψη σχετικά με την αυτοάμυνα. Τα όπλα, τα μαχαίρια ή τα ρόπαλα δεν είναι τα μόνα θανατηφόρα όπλα που προβλέπει ο νόμος. Οι γροθιές και τα πόδια μπορούν επίσης να θεωρηθούν «θανατηφόρα όπλα».10
Προφανώς, οι γροθιές που προκαλούν σοβαρές σωματικές βλάβες μπορούν να αυξήσουν σημαντικά τη σοβαρότητα των ποινικών κατηγοριών που αντιμετωπίζει κάποιος σε μια υπόθεση αυτοάμυνας. Και πάλι, επιτρέπεται να χρησιμοποιείτε μόνο τον βαθμό βίας που είναι απαραίτητος για να σταματήσετε την απειλή που αντιμετωπίζετε – και τίποτα παραπάνω.
Μια τέταρτη σκέψη είναι αυτή που έχουμε ήδη συζητήσει – η κατάσταση όπου η αυτοάμυνα χρησιμοποιήθηκε σε μια επικίνδυνη κατάσταση. Και πάλι, ένα άτομο θα μπορούσε να συλληφθεί και να κατηγορηθεί ποινικά για επίθεση σε κάποιον που πίστευε αξιόπιστα ότι ήταν απειλή, αλλά η αστυνομία μπορεί να διαφωνήσει.
Στο δίκαιο, αυτό ονομάζεται «ατελής αυτοάμυνα». Ενώ αυτό δεν απαλλάσσει τον κατηγορούμενο υπερασπιστή από ποινική ευθύνη, μπορεί να μειώσει τις κατηγορίες και τις πιθανές ποινικές ποινές που αντιμετωπίζει.11 Ένα σημαντικό σημείο σε αυτό το θέμα είναι ότι όχι κάθε πολιτεία αναγνωρίζει την έννοια της ατελούς αυτοάμυνας.
Πρακτικές Κινήσεις για Αυτοάμυνα
Ας υποθέσουμε ότι έχει προκύψει η χειρότερη δυνατή κατάσταση και εσείς ως εργαζόμενος στην πυροσβεστική/ασθενοφόρο χρειάζεται να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας.
Το προφανές ερώτημα γίνεται: τι πρέπει να χρησιμοποιήσετε για προστασία;
Υπάρχουν αμέτρητα στυλ μάχης που μπορεί κανείς να μελετήσει για αυτοάμυνα. Πάλη, λαβές, καράτε, τζούντο, πυγμαχία, κικ μπόξινγκ, κ.λπ., κ.λπ. Κάθε στυλ έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του.
Συνήθως, οι επιτιθέμενοι δεν έχουν επίσημη εκπαίδευση και αυτό που ξεκίνησε ως καυγάς καταλήγει σε δύο άτομα να παλεύουν στο έδαφος για κυριαρχία.
Εδώ παρουσιάζονται τρεις κινήσεις που μπορεί να εφαρμόσει ένας εργαζόμενος της πυροσβεστικής/ασθενοφόρου σε κάποιον για να ελέγξει τον επιτιθέμενο.
Σκοπός τους είναι να δώσουν στον εργαζόμενο που δέχεται επίθεση χρόνο μέχρι να παρέμβουν οι συνάδελφοι ή οι αρχές επιβολής του νόμου για να κάνουν την σκηνή ασφαλή ξανά.
Παρακαλώ σημειώστε ότι ο σκοπός της περιγραφής αυτών των κινήσεων δεν είναι για εκπαίδευση· αντίθετα, είναι να δείξει ένα πολύ μικρό κομμάτι από αυτά που είναι διαθέσιμα σε έναν εργαζόμενο δημόσιας ασφάλειας για προστασία και μπορούν να διδαχθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα.
The Gift Wrap
Η τεχνική Gift Wrap είναι μια παραπλανητικά απλή ακινητοποίηση που, όταν εφαρμόζεται σωστά, μπορεί να καταστήσει τον επιτιθέμενο ουσιαστικά ακινητοποιημένο ακόμα και αν και τα δύο πόδια και ένα χέρι είναι ελεύθερα.
Σε αυτή την κίνηση, ο επιτιθέμενος τοποθετείται στο πλάι του, το κοντινό χέρι λυγίζει διαγώνια στο πρόσωπο και ασφαλίζεται από κάτω από τον λαιμό από τον αμυνόμενο, ενώ ασκεί κατακόρυφη πίεση με το στήθος.
Όταν η κίνηση εφαρμόζεται σωστά, το ελεύθερο χέρι του επιτιθέμενου καθίσταται ουσιαστικά άχρηστο καθώς είναι καθηλωμένο στο πάτωμα, και τα πόδια είναι μη λειτουργικά επειδή ο επιτιθέμενος δεν μπορεί να λυγίσει τα γόνατα σωστά για να σηκωθεί από το έδαφος.
The Back Take
Η τεχνική της πλάτης μπορεί να εφαρμοστεί από πολλές θέσεις και περιλαμβάνει τον αμυνόμενο να «πηδά» στην πλάτη του επιτιθέμενου, να κλειδώνει τις φτέρνες του και στις δύο πλευρές της βουβωνικής χώρας και να εκτελεί μια λαβή ζώνης γύρω από το στήθος του επιτιθέμενου.
Μια προχωρημένη παραλλαγή συμβαίνει όταν ο επιτιθέμενος κουνάει ένα χέρι, ο αμυντικός παγιδεύει το κινούμενο χέρι με το πόδι του ή της από την ίδια πλευρά και στη συνέχεια μετακινεί αυτό το πόδι στη μέση του επιτιθέμενου.
The Triangle Choke
Η τριγωνική πνιγμονή εκτελείται μετακινώντας το χέρι του επιτιθέμενου διαγώνια στο πρόσωπό του, αγκαλιάζοντας τον λαιμό ενώ παγιδεύει το χειριζόμενο χέρι, ο αμυνόμενος διαπλέκει τα χέρια του και σφίγγει.
Με μέτρια πίεση, αυτή είναι μια αποτελεσματική συγκράτηση. Με περισσότερη πίεση, ο επιτιθέμενος πνίγεται μέσα στον προκύπτοντα τριγωνικό χώρο.
Η αυτοάμυνα δεν είναι απλώς θέμα αντεπίθεσης όταν δέχεσαι χτύπημα. Υπάρχουν πολλές παράμετροι που πρέπει να αξιολογηθούν σχετικά με το αν θα αντιμετωπιστεί μια απειλή ή όχι.
Πόσο κοντά είναι ο επιτιθέμενος;
Πόσο σοβαρή είναι η απειλή;
Μπορεί ο υπερασπιστής να διαφύγει εύκολα ή είναι παγιδευμένος (όπως στο πίσω μέρος ενός ασθενοφόρου);
Δεν υπάρχει τίποτα στον νόμο που να λέει ότι ένας εργαζόμενος δημόσιας ασφάλειας πρέπει να είναι ένα σακίδιο του μποξ, απορροφώντας οποιαδήποτε χτυπήματα του ρίχνονται. Ωστόσο, η αντίδραση πρέπει να είναι μετρημένη.
Αν η αυτοάμυνα χρησιμοποιηθεί ακατάλληλα, ένας εργαζόμενος στην πυροσβεστική/ασθενοφόρο μπορεί να βρεθεί στην αντίθετη πλευρά του νόμου.
Ο συγγραφέας ευχαριστεί τον Καθηγητή Seth Rodenbaugh του Zenith Authentic Brazilian Jiu Jitsu στο Parker, Colorado, για τη βοήθειά του στην επίδειξη των κινήσεων που περιγράφονται σε αυτό το άρθρο.
Βιβλιογραφικές Αναφορές
1. U.S. Centers for Disease Control and Prevention. Emergency Medical Services Workers: How Employers Can Prevent Injuries and Exposures. 2017, at: https://www.cdc.gov/niosh/docs/2017-194/pdfs/2017-194.pdf
2. Maguire BJ, Browne M, O’Neill BJ, Dealy M, Clare D, O’Meara P. International survey of violence against EMS personnel: physical violence report. Prehosp. Disaster Med. 2018;33(5):526-531.
3. Mock EF, Wrenn KD, Wright SW, et al. Prospective field study of violence in emergency medical services calls. Ann Emerg Med 1998; 32: 33–36.
4. See, e.g., Pearson v. People, 2022 CO 4
5. See, e.g., People v. Dist. Court, 632 P.2d 1022, 1024 (Colo. 1981), holding that prosecutorial discretion extends to the power to investigate, to decide whom to prosecute, and to choose which charges to file.
6. State v. Donnis J., 1998 Wisc. App. LEXIS 848 (Ct. App. WI 1998) (unpublished).
7. National Conference of State Legislatures, Self Defense and ‘Stand Your Ground,’ at: https://www.ncsl.org/civil-and-criminal-justice/self-defense-and-stand-your-ground, Mar. 1, 2023. Currently, at least 28 states and Puerto Rico have some form of “stand your ground” laws in place.
8. Ross, C. “Castle Doctrine” bill restores Texans’ full rights to self defense, Apr. 8, 2007, Athens Daily Review, at https://www.athensreview.com/news/local_news/castle-doctrine-bill-restores-texans-full-rights-to-self-defense/article_789349a6-015c-5dff-99d5-1864211251a2.html
9. U.S. Law Shield, What Is Duty to Retreat and How Does It Work?, Sec. 30, 2021, at: https://www.uslawshield.com/duty-to-retreat/.
10. See, e.g., Ferguson v. State, 322 Ga. App. 565 (2013), and State v. Steen, 376 N.C. 469 (2020).
11. See, e.g., Porter v. State, 455 Md. 220 (2017).
Περισσότερα για τον συγγραφέα
Paramedics in Elijah McClain Case Should Have Just Walked Away
Twenty Minutes? Thirty? Forty? EMS Liability for Delayed Response Times
Πηγή: https://www.jems.com/ems-operations/self-defense-and-you-as-the-firefighter-ems-provider/
Παναγιώτης Σπανός
ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ