Οι συναισθηματικά ανθεκτικοί άνθρωποι αντιδρούν συνειδητά στις επώδυνες εμπειρίες τους. Επιτρέπουν στον εαυτό τους να πενθήσει, υπενθυμίζουν στον εαυτό τους για τι είναι ευγνώμονες και επικεντρώνονται σε ό,τι μπορούν να ελέγξουν εκείνη τη στιγμή.
Όμως, ως ψυχολόγος με εκπαίδευση στο Χάρβαρντ, έχω δει τόσους πολλούς ανθρώπους να παλεύουν με αυτό. Χρειάζεται προσπάθεια, εξάσκηση και ψυχική δύναμη.
Αν χρησιμοποιείτε κάποια από αυτές τις φράσεις καθημερινά, είστε πιο συναισθηματικά ανθεκτικοί από τους περισσότερους:
1. “Μπορώ να το ξεπεράσω αυτό”.
Η συναισθηματική ανθεκτικότητα σχετίζεται με το θάρρος και την ψυχική ανθεκτικότητα. Υπάρχει μια κατανόηση ότι πρέπει να είμαστε δυνατοί και να ξεπερνάμε τις αντιξοότητες χωρίς να τις αφήνουμε να μας λυγίσουν.
Παρόμοια φράση: “Όσο κι αν το μισώ αυτό, μπορώ να το ξεπεράσω”.
2. “Δεν θα αφήσω τον εαυτό μου να γίνει θύμα”.
Το να είσαι ανθεκτικός σημαίνει ότι όταν βιώνεις τον πόνο της κακομεταχείρισης, αλλάζεις την οπτική σου από το “Είμαι θύμα και αδύναμος να βοηθήσω τον εαυτό μου” στο “Πώς μπορώ να εξελιχθώ από αυτό;”.
Παρόμοια φράση: “Παρόλο που ήμουν θύμα σε αυτή την κατάσταση, δεν θα το αφήσω να με καθορίσει ή να καταστρέψει το μέλλον μου”.
3. “Η ζωή είναι δύσκολη”.
Η ανθεκτικότητα συνδέεται με τη βασική αποδοχή ότι η ζωή δεν είναι πάντα δίκαιη και ότι όλοι βιώνουμε συναισθηματικές δυσκολίες. Η αποδοχή αυτής της αλήθειας βοηθά τους ανθρώπους να μην παίρνουν τα πράγματα τόσο προσωπικά όταν συμβαίνουν ανεπιθύμητα γεγονότα.
Παρόμοια φράση: “Δεν θα είμαι πάντα ευχαριστημένος με το πώς εξελίσσονται τα πράγματα. Αλλά είναι μέρος του ταξιδιού”.
4. “Κι αυτό θα περάσει”.
Οι ανθεκτικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι οι αναποδιές και οι προκλήσεις μπορεί να τους κάνουν να νιώθουν φρικτά τη στιγμή εκείνη, αλλά ότι τίποτα στη ζωή δεν είναι μόνιμο. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο πόνος θα εξαφανιστεί εντελώς, αλλά σημαίνει ότι μπορούμε να εργαστούμε για να τις κάνουμε λιγότερο τραυματικές και επιζήμιες για εμάς με την πάροδο του χρόνου.
Παρόμοια φράση: “Κάθε μέρα είναι μια ευκαιρία να νιώθουμε λίγο καλύτερα”.
5. “Τι μπορώ να μάθω από αυτό;”
Το άνοιγμα στις εμπειρίες και η ικανότητα να αλλάζετε την οπτική σας από το “Γιατί μου συνέβη αυτό;” στο “Τι μπορώ να πάρω από αυτό για να με βοηθήσει να αναπτυχθώ;” μπορεί να σας βοηθήσει να πλοηγηθείτε καλύτερα μέσα από τα αναπόφευκτα σκαμπανεβάσματα της ζωής.
Παρόμοια φράση: “Υπάρχει πάντα ένα δώρο, ακόμη και στις πιο σκοτεινές εμπειρίες – απλά πρέπει να καταλάβω ποιο είναι αυτό. Πώς μπορώ να χρησιμοποιήσω αυτή την εμπειρία για να ενδυναμωθώ και να μεταμορφωθώ;”.
6. “Χρειάζομαι λίγο χρόνο”.
Ένα βασικό συστατικό της ανθεκτικότητας είναι η συναισθηματική ευελιξία ή η ικανότητα να ρυθμίζετε τα συναισθήματά σας και να μειώνετε την έντασή τους σε μια δεδομένη κατάσταση. Η κυριαρχία πάνω σε αυτό μπορεί να μας βοηθήσει να νιώσουμε ενδυναμωμένοι σε δύσκολες στιγμές.
Παρόμοια φράση: “Αισθάνομαι ένα έντονο συναίσθημα, γι’ αυτό θα πάρω ένα λεπτό πριν απαντήσω ή πάρω κάποια μεγάλη απόφαση”.
7. “Έχω ακόμα πράγματα για τα οποία πρέπει να είμαι ευγνώμων”.
Είμαστε προγραμματισμένοι να αντιλαμβανόμαστε τις απειλές για την ευημερία μας. Αλλά οι άνθρωποι που είναι ανθεκτικοί βρίσκουν έναν τρόπο να στρέφονται προς το θετικό, ακόμη και σε δύσκολες στιγμές.
Παρόμοια φράση: “Μπορεί να αγωνίζομαι, αλλά μπορώ να βρω έναν τρόπο να είμαι ευγνώμων για τα καλά πράγματα στη ζωή μου”.
8. “Είναι αυτό που είναι”.
Το κλειδί για την ανθεκτικότητα είναι να μην αρνούμαστε την πραγματικότητα ή να μην αναζητούμε έναν λόγο που θα μας κάνει να νιώσουμε καλύτερα για το γιατί συνέβη κάτι. Όταν φτάνουμε σε ένα σημείο ριζικής αποδοχής, η κατάσταση έχει λιγότερη δύναμη πάνω μας.
Παρόμοια φράση: “Πρέπει να δω την πραγματικότητα όπως είναι, ακόμα κι αν δεν είναι αυτό που θέλω, ώστε να μπορέσω να προχωρήσω μπροστά”.
9. “Το αφήνω να φύγει”.
Το να παραμένουμε βυθισμένοι στη μνησικακία, να θέλουμε εκδίκηση ή να εστιάζουμε στην εκδίκηση μας κρατάει προσκολλημένους στον πόνο του παρελθόντος. Η ανάπτυξη της ανθεκτικότητας απαιτεί να φτάσουμε σε ένα σημείο όπου μπορούμε να δούμε τις δύσκολες συνθήκες της ζωής ως αυτό που είναι και να επιλέξουμε ενεργά να τις αφήσουμε να φύγουν.
Παρόμοια φράση: “Το να συγχωρώ αυτό δεν σημαίνει ότι ήταν εντάξει- σημαίνει απλώς ότι δεν το αφήνω πλέον να με βαραίνει”.
Συγγραφέας: Dr. Cortney Warren, Contributor
Πηγή: https://www.cnbc.com/2023/08/06/harvard-psychologist-if-you-use-any-of-these-phrases-you-are-more-emotionally-resilient-than-most.html
Παναγιώτης Σπανός
Προνοσοκομειακός Διασώστης
ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ