Άρθρο του 2015…
Σχόλιο δικό μας….Στην Ελλάδα του 2025 συνεχίζουν τα πληρώματα ασθενοφόρων να αναπτύσουν ιλιγγιώδεις ταχύητητες, χωρίς να γνωρίζουν τον λόγο…δεν υπάρχει απολύτως καμμία κατεύθυνση από τον υπεύθυνο φορέα και απλά αφήνεται στην ευχέρεια του πληρώματος να αποφασίσει…ελπίζουμε να αλλάξει αυτό, κάτι που θα συμβεί μόνο μέσα από την εκπαίδευση του προσωπικού γιατί πολύ απλά εκπαίδευση σημαίνει ΑΛΛΑΓΗ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑΣ!
Συγγραφέας: Craig A Hooper – Healthcare Management Consultant
Πολλές συζητήσεις στα μέσα ενημέρωσης σχετικά με τις υπηρεσίες ασθενοφόρων φάνηκαν να επικεντρώνονται στους χρόνους ανταπόκρισης. Πράγματι, κάθε χρόνο τα μέσα ενημέρωσης περιμένουν την ετήσια έκθεση του Αυστραλιανού Συμβουλίου Αρχών Ασθενοφόρων που, μεταξύ άλλων, συγκρίνει τους χρόνους ανταπόκρισης των υπηρεσιών ασθενοφόρων κάθε πολιτείας μεταξύ τους.
Ποτέ δεν κατάλαβα πραγματικά γιατί γίνεται αυτή η σύγκριση. Υπάρχει πραγματικός ανταγωνισμός μεταξύ των υπηρεσιών ασθενοφόρων για την επίτευξη των χαμηλότερων (δηλαδή: ταχύτερων) χρόνων ανταπόκρισης; Όχι, όχι πραγματικά. Ενώ μπορεί να υπάρχει ένα επίπεδο ελαφριάς, φιλικής αντιπαλότητας μεταξύ τους σχετικά με το ποιος είναι ταχύτερος φέτος, οποιαδήποτε εθνική (ή διεθνής!) σύγκριση μεταξύ υπηρεσιών είναι τόσο άδικη όσο και εντελώς άσχετη.
Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι η αναφορά του μέσου χρόνου απόκρισης ασθενοφόρων με βάση το εκατοστημόριο είναι μια τεχνητή μέθοδος μέτρησης της αποτελεσματικότητας των ασθενοφόρων. Ωστόσο, για όλες τις προθέσεις και τους σκοπούς, ο τρόπος με τον οποίο αναφέρονται οι χρόνοι ανταπόκρισης υποδηλώνει ότι η μία υπηρεσία τα καταφέρνει καλύτερα από την άλλη. Περιστασιακά, αυτό μπορεί ακόμη και να επηρεάσει τη λήψη αποφάσεων για τον προϋπολογισμό. (Πιστεύετε πραγματικά ότι ο υπουργός Υγείας της πολιτείας της «πιο αργής» υπηρεσίας ασθενοφόρων δεν ενδιαφέρεται για το γεγονός ότι η πολιτεία του είναι η πιο αργή στην ανταπόκριση σε επείγοντα περιστατικά; Φυσικά όχι. Η δημόσια κατακραυγή θα τους αναγκάσει να βελτιώσουν την ανταπόκριση των ασθενοφόρων).
Οι άνθρωποι στον κλάδο καταλαβαίνουν ότι δεν είναι πραγματικά όλα σχετικά με την ταχεία ανταπόκριση. Ο κλάδος συνεχίζει να αντιμετωπίζει δείκτες που είναι σημαντικά πιο δύσκολο να ποσοτικοποιηθούν, όπως οι ευέλικτες ρυθμίσεις ανάπτυξης, η μεταφορά των ασθενών και το κατάλληλα εκπαιδευμένο προνοσοκομειακό κλινικό προσωπικό που παρέχει ποιοτική κλινική φροντίδα.
Σίγουρα, υπάρχουν ορισμένες καταστάσεις όπου οι χρόνοι ανταπόκρισης είναι ζωτικής σημασίας, όπως ο χρόνος απινίδωσης. Ωστόσο, ακόμη και αυτή η ζωτικής σημασίας παρέμβαση είναι κάπως λιγότερο σημαντική για το ασθενοφόρο σήμερα από ό,τι, ας πούμε, πριν από 10 χρόνια. Γιατί; Λοιπόν, οι ΑΕΑ (προγράμματα απινιδωτών δημόσιας πρόσβασης) και η καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση σημαίνουν ότι υπάρχει μεγαλύτερη δυνατότητα για ένα μέλος του κοινού να χορηγήσει το αρχικό σοκ σε σημαντικά λιγότερο χρόνο από το να περιμένει την άφιξη ενός ασθενοφόρου. Χωρίς διαθέσιμο απινιδωτή σημαίνει ότι η έγκαιρη ανταπόκριση του ασθενοφόρου γίνεται πιο κρίσιμη.
Στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, οι έρευνες δείχνουν ότι οι χρόνοι ανταπόκρισης του ασθενοφόρου έχουν μικρή ή καθόλου επίδραση στην πλειονότητα των κλινικών αποτελεσμάτων. Το 2015, ο Γενικός Ελεγκτής της κυβέρνησης της Βικτώριας ανέλαβε να επανεξετάσει όλους τους χρόνους ανταπόκρισης των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης στην εν λόγω πολιτεία. Στην έκθεση, ο Γενικός Ελεγκτής ανακοίνωσε ότι δεν μπόρεσε να βρει σημαντικά κλινικά ή επιχειρησιακά στοιχεία – ή ακόμη και «σαφή λογική»- για να υποστηρίξει τους καθιερωμένους στόχους χρόνου ανταπόκρισης. Αν και εκπλήσσομαι από την ακραία ισχύ αυτού του ισχυρισμού, με κάνει να αναρωτιέμαι γιατί εξακολουθούμε να υποβάλλουμε εκθέσεις με βάση αυτές τις αχυράνθρωπες κατασκευές και δεν έχουμε ακόμη αναπτύξει μια καλύτερη μετρική αναφοράς.
Δεν ισχυρίζομαι ότι οι χρόνοι ανταπόκρισης είναι άσχετοι. Ωστόσο, αν νομίζετε ότι η μέτρηση της αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών ασθενοφόρων σε σχέση με τους χρόνους ανταπόκρισης είναι η καλύτερη προσέγγιση, έχετε χάσει το νόημα. Πρόκειται για την κατάλληλη ανάπτυξη των πόρων, το αποτελεσματικά εκπαιδευμένο προσωπικό και τη μεταφορά των ασθενών. Α, και τη φροντίδα των ασθενών.
Συγγραφέας: Craig A Hooper – Healthcare Management Consultant
Ο Craig έχει περισσότερα από 25 χρόνια εμπειρίας στην επιχειρησιακή διαχείριση της υγείας και της επείγουσας ιατρικής περίθαλψης, στον σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης, στην παροχή υπηρεσιών υγείας και στην αναδιοργάνωση υπηρεσιών. Το βιβλίο του «Time to Respond- leadership, management and operational effectiveness in the pre-hospital field» κυκλοφορεί τον Δεκέμβριο του 2015.
Πηγή: https://www.linkedin.com/pulse/you-think-its-all-response-times-have-missed-point-craig-a-hooper/
Παναγιώτης Σπανός
ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ