Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Προνοσοκομειακή Φροντίδα » Αντιρροπούμενο έναντι μη αντιρροπούμενου σοκ: τι πρέπει να γνωρίζετε – 4 βασικά σημεία σχετικά με την Παθοφυσιολογία του σοκ

Αντιρροπούμενο έναντι μη αντιρροπούμενου σοκ: τι πρέπει να γνωρίζετε – 4 βασικά σημεία σχετικά με την Παθοφυσιολογία του σοκ

Όταν υπάρχει υποψία σοκ, είναι σημαντικό να προσδιορίσετε σε ποιο στάδιο εργάζεστε.

Τα σημεία και τα συμπτώματα του αντισταθμισμένου και του αποσυμπιεσμένου σοκ είναι διαφορετικά και αν το σοκ δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να αποβεί θανατηφόρο. Για το λόγο αυτό, είναι επιτακτική ανάγκη να αντιμετωπίζεται το σοκ όσο το δυνατόν νωρίτερα για να αποφευχθεί η μετάβαση σε μη αναστρέψιμη φάση.

Το σοκ μπορεί να εμφανιστεί σε πολλά επείγοντα ιατρικά σενάρια, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με μαζική απώλεια αίματος (εσωτερική ή εξωτερική).

Μπορεί επίσης να εμφανιστεί όταν υπάρχουν σοβαρά κατάγματα, κατά τη διάρκεια τραυματισμού στη σπονδυλική στήλη, στην κοιλιά ή στο θώρακα, όταν συμβαίνει σοβαρή λοίμωξη ή μείζον καρδιακό επεισόδιο και κατά τη διάρκεια αναφυλαξίας.

Όταν υπάρχει υποψία ή παρατηρείται σοκ, η συχνή λήψη ζωτικών σημείων και η αξιολόγηση της ψυχικής κατάστασης του ασθενούς είναι ο καλύτερος τρόπος παρακολούθησης της εξέλιξης του σοκ.

Με το αντιρροπούμενο σοκ, ο οργανισμός βιώνει μια κατάσταση χαμηλού όγκου αίματος, αλλά εξακολουθεί να είναι σε θέση να διατηρήσει την αρτηριακή πίεση και την αιμάτωση των οργάνων αυξάνοντας τον καρδιακό ρυθμό και συστέλλοντας τα αιμοφόρα αγγεία.

Εάν ανταποκριθείτε σε ένα επείγον περιστατικό στο οποίο υπάρχει υποψία σοκ, θα πρέπει να ολοκληρωθεί μια γρήγορη αξιολόγηση του ασθενούς για να μετρηθεί το επίπεδο συνείδησης, η ψυχική κατάσταση και τα ζωτικά σημεία.

Τα συμπτώματα του αντισταθμισμένου σοκ περιλαμβάνουν:

Ταραχή, ανησυχία και άγχος.
Μεταβολή της νοητικής κατάστασης
Ταχυκαρδία ή ταχύπνοια
Αλλαγή της ωχρότητας, κυάνωση γύρω από τα χείλη ή υγρό δέρμα
Ναυτία ή έμετος
Δίψα
Αδύναμος, ισχνός ή απών σφυγμός
Στενότητα της πίεσης του σφυγμού
Ρηχή, γρήγορη αναπνοή
Η νοητική κατάσταση μπορεί να είναι φυσιολογική, στα αρχικά στάδια

Για τη θεραπεία του αντισταθμισμένου σοκ, το αρχικό βήμα θα είναι ο εντοπισμός της αιτίας του σοκ και η αντιμετώπισή της. Μόλις γίνει αυτό, μπορούν να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση του σοκ. Κατά τη διάρκεια της μεταφοράς, αυτό είναι συνήθως η εφαρμογή οξυγόνου υψηλής ροής και θερμαντικές κουβέρτες για τη διατήρηση της θερμοκρασίας στο φυσιολογικό εύρος. Ο ανεπαρκής αερισμός μπορεί να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα στην ανάπτυξη και εξέλιξη του σοκ. Συνεχίστε να παρακολουθείτε τα ζωτικά σημεία και την ψυχική κατάσταση κάθε λίγα λεπτά και σημειώστε τυχόν αλλαγές.

Αντιρροπούμενο σοκ 

Με το αντιρροπούμενο σοκ, το σώμα είναι σε θέση να λάβει μέτρα για τη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης, ωστόσο καθώς το σοκ επιδεινώνεται, το σώμα αδυνατεί να συμβαδίσει. Σε αυτό το σημείο, η αιμάτωση των ζωτικών οργάνων δεν διατηρείται πλέον.

Τα συμπτώματα του αντιρροπούμενου σοκ περιλαμβάνουν:

Πτώση της αρτηριακής πίεσης (συστολική 90 mmHg ή χαμηλότερη στους ενήλικες)
Ταχυκαρδία και ταχύπνοια
Χαμηλή παραγωγή ούρων
Δύσκολη και ακανόνιστη αναπνοή
Αδύναμοι, ισχνοί ή απόντες περιφερικοί σφυγμοί
Δέρμα ωχρό, κυανωτικό
Μειωμένη θερμοκρασία σώματος
Μειωμένη διανοητική κατάσταση
Διασταλμένες κόρες

Σε περίπτωση αντιρροπούμενου σοκ, μπορεί να είναι απαραίτητο να ζητηθούν μέτρα προηγμένης υποστήριξης της ζωής του ασθενούς.

Προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στη διαχείριση του αεραγωγού και στη θεραπεία της υποκείμενης αιτίας του σοκ.

Η μείωση της αρτηριακής πίεσης αποτελεί συχνά ένδειξη σοκ σε προχωρημένο στάδιο και η θεραπεία θα πρέπει να αρχίσει πολύ πριν από την ανίχνευση αυτής της κατάστασης.

Εάν η κατάσταση παραμείνει χωρίς θεραπεία, θα εξελιχθεί σε μη αντιρροπούμενο σοκ που τελικά οδηγεί στο θάνατο του ασθενούς.

Το κλειδί για την επιτυχή αντιμετώπιση του σοκ είναι η ταχεία ανταπόκριση. Εάν μπορεί να αντιμετωπιστεί πριν φτάσει στη φάση της αντιρρόπησης, αυτό είναι το καλύτερο.

Σε πολλές μείζονες καταστάσεις που απειλούν τη ζωή, η ανάπτυξη σοκ θα πρέπει να αναμένεται. Πολλοί πάροχοι φροντίδας θα αναφερθούν σε μια “χρυσή ώρα” ή “χρυσή περίοδο” κατά την οποία η φροντίδα θα πρέπει να παρέχεται όσο το δυνατόν γρηγορότερα και αν αυτό γίνει, ο ασθενής δεν θα υποστεί μόνιμη βλάβη. Αυτό απαιτεί ταχεία αξιολόγηση του ασθενούς και γρήγορη μεταφορά σε μονάδα τραύματος.

4 βασικά σημεία σχετικά με την παθοφυσιολογία του σοκ

Να θυμάστε αυτά τα τέσσερα πράγματα σχετικά με το σοκ:

1. Αναγνωρίστε τα πρώιμα σημάδια

Τα πρώιμα σημάδια του σοκ είναι σημαντικά. Να είστε σε εγρήγορση για πρώιμες αλλαγές στη διανοητική κατάσταση, τους σφυγμούς και τις αναπνοές.

2. Προκαλείται από τραυματισμό και ασθένεια

Το σοκ εμφανίζεται τόσο σε ασθενείς με παθολογικό υπόβαθρο όσο και σε ασθενείς με τραύμα. Η εσωτερική αιμορραγία μπορεί να προκληθεί από ιατρικές ή τραυματικές καταστάσεις- η αναφυλαξία και η σήψη προκαλούν επίσης σοκ.

3. Κατανόηση των διαφόρων τύπων σοκ

Θυμηθείτε τις λειτουργικές περιγραφές για τους τύπους σοκ:

  • Αποφρακτικό
  • Καρδιογενές
  • Διάχυτο
  • Υποογκαιμικό

4. Να διακρίνετε το κρίσιμο από το μη κρίσιμο

Η αναγνώριση του σοκ σας βοηθά να εντοπίζετε πιο αποτελεσματικά τους κρίσιμους ασθενείς. Η μη διάκριση ενός κρίσιμου από έναν μη κρίσιμο ασθενή αποτελεί συχνό και σοβαρό λάθος.

Πηγές

https://www.ems1.com/airway-management/articles/compensated-vs-decompensated-shock-what-you-need-to-know-2kxpEcjsMP36UNEb/?utm_source=facebook&utm_medium=referral

https://www.ems1.com/ems-products/education/articles/quiz-test-your-knowledge-of-shock-pathophysiology-CLX5oWuO8I9INYS8/

Παναγιώτης Σπανός

Προνοσοκομειακός Διασώστης

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ