Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Γενικά » Αναπνοή Kussmaul – Χαρακτηριστικά και Αιτίες

Αναπνοή Kussmaul – Χαρακτηριστικά και Αιτίες

Η αναπνοή Kussmaul είναι ένας τύπος παθολογικής αναπνοής που χαρακτηρίζεται από πολύ αργές αναπνευστικές πράξεις, και συγκεκριμένα από μια βαθιά και θορυβώδη εισπνοή, που ακολουθείται από μια σύντομη εισπνευστική άπνοια, μετά μια σύντομη και σαν αναστεναγμό εκπνοή, τελικά μια αποφασιστική παύση, παρατεταμένη μετά την εκπνοή.

Αυτή η παθολογική αναπνοή οφείλει το όνομά της στον Adolf Kussmaul που την περιέγραψε το 1800.

Παθολογικά αίτια της αναπνοής του Kussmaul

Η αναπνοή Kussmaul συχνά σχετίζεται με σοβαρή μεταβολική οξέωση , που προκαλείται ιδιαίτερα από διαβητική κετοξέωση ή νεφρική ανεπάρκεια. Είναι μια μορφή αντισταθμιστικού υπεραερισμού κατά την οποία η αύξηση του αναπνευστικού ρυθμού στοχεύει στην αύξηση της αποβολής του διοξειδίου του άνθρακα για να αντισταθμίσει τη μείωση του pH του αίματος.

Εάν γίνει ανάλυση αερίων αρτηριακού αίματος στο αίμα ενός ασθενούς με αναπνοή Kussmaul, τα αποτελέσματα θα μας δείξουν χαμηλή μερική πίεση CO2 σε συνδυασμό με χαμηλή συγκέντρωση διττανθρακικών. Αυτές οι τιμές εξηγούνται από την αύξηση του αερισμού που οδηγεί σε μεγαλύτερη ανταλλαγή (και συνεπώς απομάκρυνση) του διοξειδίου του άνθρακα στο κυψελιδικό επίπεδο.

Η υπέρβαση των βάσεων είναι αισθητά αρνητική. Ο ασθενής νιώθει την ανάγκη να αναπνεύσει βαθιά. Αντιλαμβάνεται μια « πείνα για αέρα » που, μετά την ενεργοποίηση των κέντρων ελέγχου της αναπνοής, τον παρακινεί άθελά του να αναπνέει με μεγαλύτερο βάθος .

Στην αρχή, η αναπνοή θα τείνει να είναι γρήγορη και σχετικά ρηχή, αλλά η μεταβολική οξέωση σύντομα εξελίσσεται σε υπεραερισμό . Επομένως, όσο πιο σοβαρή γίνεται η οξέωση, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα εμφάνισης αναπνοής Kussmaul .

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Adolf Kussmaul αρχικά αναγνώρισε αυτό το είδος αναπνοής ως σημάδι κώματος και επικείμενου θανάτου σε διαβητικούς ασθενείς .

Ακριβώς επειδή η αναπνοή του Kussmaul μπορεί να παρατηρηθεί σε όλες τις μορφές μεταβολικής οξέωσης, έχει επίσης παρατηρηθεί σε τελευταίου σταδίου άτομα που πάσχουν από AIDS .

Η διάρκεια της νηστείας, η παρουσία ή απουσία ηπατομεγαλίας και η αναπνοή Kussmaul παρέχουν σημαντικές ενδείξεις για τη διαφορική διάγνωση της υπεργλυκαιμίας σε εγγενή σφάλματα μεταβολισμού.

ΠΗΓΗ: medicinaonline

Παναγιώτης Σπανός

Διασώστης – Πλήρωμα Ασθενοφόρου

Πρόεδρος Διασωστών Ρόδου

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ