Μετά από επτά ώρες οδήγησης με την οικογένειά του στο Γούντμπερι της Μινεσότα, ο Ντέιβ Ογκλ, 53 ετών, σχεδίαζε να κάνει αυτό που έκανε πάντα: να ανεβάσει τις βαλίτσες του στον επάνω όροφο για να ξεπακετάρει και να πλύνει τα ρούχα.
Η σύζυγός του, Κρις Πάτροου, ωστόσο, του πρότεινε να χαλαρώσουν και να αφήσουν τις δουλειές για την επόμενη μέρα.
Εκείνος συμφώνησε απρόθυμα και κάθισε μαζί της στον καναπέ για να παρακολουθήσουν την αγαπημένη τους νέα σειρά. Λίγα λεπτά μετά την έναρξη της σειράς, ο Ντέιβ έβγαλε έναν έντονο ήχο. Ο θόρυβος ήταν τόσο ξαφνικός που η γυναίκα του τράβηξε το κεφάλι της για να τον ελέγξει. Τα μάτια και το στόμα του άντρα της ήταν ανοιχτά, αλλά δεν κουνιόνταν, ενώ το κεφάλι του είχε γείρει στην πλάτη του καναπέ. Τον ταρακούνησε και φώναξε το όνομά του, αλλά δεν αντιδρούσε, καθώς δεν ανέπνεε. Είχε πάθει καρδιακή ανακοπή και η καρδιά του δεν χτυπούσε.
Για καλή του τύχη, λιγότερο από ένα χρόνο πριν, η Κρις είχε παρακολουθήσει ένα μάθημα ΚΑΡΠΑ στα πλαίσια της εργασίας της, ένα σεμινάριο που του έσωσε τη ζωή. Γνωρίζοντας τι πρέπει να κάνει, τον μετέφερε από τον καναπέ στο πάτωμα , κάλεσε το 166 και άρχισε τις θωρακικές συμπιέσεις. Έπειτα από σχεδόν 10 λεπτά, έφτασαν οι διασώστες, αναλαμβάνοντας την καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση και στη συνέχεια συνέδεσαν τον Ντέιβ Ογκλ με έναν αυτόματο εξωτερικό απινιδωτή.
Η φορητή ηλεκτρονική συσκευή αναλύει τον καρδιακό ρυθμό και, αν χρειαστεί, δίνει τη δυνατότητα χορήγησης ηλεκτροσόκ, για να αποκαταστήσει τον φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό. Ενδιάμεσα, λάμβανε ΚΑΡΠΑ από μια μηχανική συσκευή ΚΑΡΠΑ που έχει σχεδιαστεί για να παρέχει συνεχείς θωρακικές συμπιέσεις. Χρειάστηκαν επτά ηλεκτροσόκ από τον απινιδωτή για να ενεργοποιηθεί ένας βιώσιμος καρδιακός ρυθμός.
Στη συνέχεια, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου και τον έθεσαν σε τεχνητό κώμα, για να σταθεροποιηθεί η κατάστασή του και να ανακάμψει ο εγκέφαλος και το σώμα. Οι γιατροί δεν είχαν μια ξεκάθαρη εικόνα για το πώς θα εξελιχθεί η υγεία του, ενώ αντίστοιχα, αν και δεν υπήρχε προφανής λόγος για την καρδιακή ανακοπή, οι γιατροί εκτιμούσαν ότι οφείλεται στο στρες που ακολούθησε μετά από μια μακροχρόνια σειρά άτυχων γεγονότων: μια εργασιακή αποτυχία και τρεις προσωπικές απώλειες -του γιού του, της μητέρας του και του πατέρα του.
Οι ειδικοί θεραπευτές αποφάσισαν να τοποθετήσουν έναν εμφυτεύσιμο καρδιομετατροπέα – απινιδωτή στο στήθος, που θα παρακολουθεί τον καρδιακό ρυθμό και θα χορηγεί μικρά ηλεκτροσόκ, όταν αυτό θεωρείται απαραίτητο. Μετά από τρεισήμισι εβδομάδες, ο ασθενής ξύπνησε από το κόμμα.
Μένοντας στο κρεβάτι για σχεδόν ένα μήνα, ο οργανισμός του ήταν εξασθενημένος: το σώμα του ήταν αδύναμο, ενώ και γνωστικά, λόγω του εγκεφαλικού τραύματος, μπορούσε να θυμάται τα ονόματα κοντινών του ανθρώπων, αλλά όχι αντικείμενα. Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις ήταν να μάθει ξανά πώς να καταπίνει.
Όσον αφορά το στάδιο της αποκατάστασης, πέρασε λίγο περισσότερο από ένα μήνα σε νοσοκομειακές εγκαταστάσεις, πολύ λιγότερο από ό,τι είχαν προβλέψει οι γιατροί, ενώ επέστρεψε στο σπίτι του τον Σεπτέμβριο του 2019. Μόλις πρόσφατα, περίπου τέσσερα χρόνια μετά την καρδιακή ανακοπή, αισθάνθηκε ότι ανέκαμψε πλήρως.
Το συγκεκριμένο συμβάν, που έφερε στο φως η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρία αποτελεί ένα καλό παράδειγμα της χρησιμότητας της Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ), έτσι ώστε να σωθούν όλο και περισσότερες ζωές.
Πηγές: medlabnews.gr , iatrikanea
ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ