Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Προνοσοκομειακή Φροντίδα » Οδηγίες για Πολίτες » Όταν το παιδί σας πρέπει να πάρει φάρμακα στο σχολείο

Όταν το παιδί σας πρέπει να πάρει φάρμακα στο σχολείο

Υπολογίζεται ότι το 25% έως 43% των παιδιών στις ΗΠΑ λαμβάνουν φάρμακα για τη θεραπεία διαφόρων προβλημάτων υγείας. Αυτό περιλαμβάνει εκατομμύρια παιδιά που ζουν με άσθμα, διαβήτη, επιληψία, ΔΕΠΥ και άλλες συνεχείς παθήσεις. Εκατομμύρια άλλα μπορεί να χρησιμοποιούν συνταγογραφούμενα ή μη συνταγογραφούμενα φάρμακα για λίγες ημέρες ή εβδομάδες για να αντιμετωπίσουν εποχιακές αλλεργίες, περιστασιακό πόνο ή ένα παρατεταμένο κρυολόγημα.

Όταν το σχέδιο θεραπείας ενός παιδιού απαιτεί τη λήψη φαρμάκων κατά τη διάρκεια της σχολικής ημέρας, αυτό σημαίνει προσεκτικό συντονισμό με τον γιατρό του παιδιού και το προσωπικό σχολικής υγείας που είναι υπεύθυνο για την αποθήκευση και τη χορήγηση των φαρμάκων.

Διαβάστε παρακάτω για περισσότερες πληροφορίες και συμβουλές για να βοηθήσετε τη διαδικασία να κυλήσει ομαλά.

Για εκατομμύρια παιδιά, τα φάρμακα είναι το κλειδί για τη σχολική επιτυχία

Επειδή τα παιδιά περνούν πολύ χρόνο στο σχολείο, η διασφάλιση ότι λαμβάνουν τα φάρμακα που χρειάζονται για να αισθάνονται σε εγρήγορση, ισορροπημένα και υγιή είναι μέρος της ακαδημαϊκής επιτυχίας.

Η τήρηση της σωστής φαρμακευτικής αγωγής μειώνει την πιθανότητα ημερών ασθένειας που διαταράσσουν τη μάθηση. Δίνει επίσης τη δυνατότητα στα παιδιά να αισθάνονται καλύτερα στο σχολείο και στο σπίτι, βοηθώντας τα να παραμένουν οργανωμένα, να ακούν με προσοχή, να σχετίζονται καλά με τους συνομηλίκους τους και να ακολουθούν τις εργασίες στην τάξη και στο σπίτι.

Χρειάζεται ομάδα για την ασφαλή χορήγηση φαρμάκων στο σχολείο

Οι γονείς και οι οικογένειες διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στην ανταλλαγή βασικών ιατρικών πληροφοριών με το σχολείο των παιδιών τους και στην παράδοση των προμηθειών, με κατάλληλα κολλημένων ετικέτων, στο προσωπικό που θα τις χορηγήσει. Τα σχολεία παρέχουν εκπαιδευμένο (και συχνά ειδικά αδειοδοτημένο) προσωπικό που αποθηκεύει τα φάρμακα, χορηγεί τις δόσεις και παρακολουθεί τα παιδιά για ανεπιθύμητες αντιδράσεις ή οποιαδήποτε άλλη ανησυχία.

Κάθε βήμα της διαδικασίας συντονίζεται προσεκτικά για να διασφαλιστεί ότι:

Τα παιδιά λαμβάνουν τη σωστή δόση φαρμάκων τη σωστή στιγμή.

Οι οδηγίες των συνταγογραφούντων γιατρών ακολουθούνται προσεκτικά από το προσωπικό του σχολείου.

Οι γονείς και οι φροντιστές ενημερώνονται για τυχόν προβλήματα – και έχουν την ελευθερία να επικοινωνούν με το προσωπικό του σχολείου όποτε προκύπτουν ερωτήσεις ή ανησυχίες.

Ασφάλεια και δίκαιη μεταχείριση για όλους τους μαθητές που λαμβάνουν φάρμακα στο σχολείο

Η ύπαρξη σαφών, λεπτομερών διαδικασιών για τη χορήγηση φαρμάκων στο σχολείο προστατεύει τα παιδιά από λάθη που μπορεί να επηρεάσουν την υγεία τους. Θέλουμε να αποτρέψουμε τα παιδιά από το να χάσουν μια δόση, να λάβουν υπερβολική ποσότητα φαρμάκου ή να πάρουν κατά λάθος φάρμακο που προοριζόταν για κάποιον άλλο μαθητή. Με ένα μεγάλο ποσοστό μαθητών να παίρνουν καθημερινά συνταγογραφούμενα και μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, τα βήματα που διασφαλίζουν την ασφάλεια και τη συνέπεια είναι ζωτικής σημασίας.

Αυτές οι διαδικασίες δεν τελειώνουν στην πόρτα του σχολείου ή στο τέλος της σχολικής ημέρας. Οι πολιτικές θα πρέπει να διευκρινίζουν τι συμβαίνει όταν τα παιδιά χρειάζονται φάρμακα σε εκδρομές, αθλητικές εκδηλώσεις, ακαδημαϊκούς διαγωνισμούς, ταξίδια υπό την αιγίδα του σχολείου και άλλες εκδηλώσεις εκτός σχολείου ή μετά το σχολείο.

Η διασφάλιση ότι όλοι οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να ευδοκιμήσουν είναι επίσης απαραίτητη. Τα παιδιά που ζουν με χρόνιες ασθένειες, ειδικές ανάγκες υγειονομικής περίθαλψης, τραύματα ή κοινωνικές συνθήκες που απειλούν την υγεία τους θα πρέπει να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες για ακαδημαϊκή επιτυχία με τους συνομηλίκους τους που δεν αντιμετωπίζουν αυτές τις προκλήσεις. Η διασφάλιση ότι τα παιδιά λαμβάνουν το σωστό φάρμακο στη σωστή δόση τη σωστή στιγμή δίνει σε κάθε παιδί την ευκαιρία να τα πάει καλά στο σχολείο.

Η ομάδα φαρμακευτικής αγωγής του παιδιού σας στο σχολείο

Ως γονέας, είστε μέλος μιας συντονισμένης ομάδας που θα επιβλέπει τα φάρμακα που λαμβάνονται στο σχολείο. Η ομάδα αυτή περιλαμβάνει επίσης το παιδί σας, άλλους ενήλικες που φροντίζουν το παιδί σας (παππούδες, φροντιστές μετά το σχολείο και άλλους), τον γιατρό πρωτοβάθμιας περίθαλψης του παιδιού σας και το προσωπικό του γιατρού, καθώς και την ομάδα σχολικής υγείας, συμπεριλαμβανομένων των σχολικών νοσηλευτών και του προσωπικού υποστήριξης.

Ο ρόλος των σχολικών νοσηλευτών

Σε πολλά σχολεία, οι ομάδες υγείας διοικούνται από εγγεγραμμένους νοσηλευτές (RNs) με εκτεταμένη ιατρική εκπαίδευση και γνώση των φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων των κινδύνων και των παρενεργειών. Ορισμένες φορές, αδειούχοι πρακτικοί νοσηλευτές (LPNs) παίζουν αυτόν ή έναν παρόμοιο ρόλο.

Οι σχολικοί νοσηλευτές ενεργούν συχνά ως ο κύριος συντονιστής μεταξύ των συνταγογράφων του σπιτιού, του σχολείου και της κοινότητας -δηλαδή των γιατρών που γράφουν συνταγές ή συνιστούν φάρμακα που χορηγούνται χωρίς συνταγή για το παιδί σας. Στους συνταγογράφους μπορεί να περιλαμβάνονται ο παιδίατρος του παιδιού σας, ένας ψυχίατρος ή άλλος ειδικός που επικεντρώνεται σε μια συγκεκριμένη κατάσταση υγείας. Για παράδειγμα, τα παιδιά με διαβήτη μπορεί να επισκέπτονται έναν ενδοκρινολόγο που παρακολουθεί τη μεταβολική τους υγεία και την πρόοδό τους.

Δεν διαθέτει κάθε σχολείο νοσηλευτή πλήρους απασχόλησης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μέλη του προσωπικού που έχουν λάβει ειδική εκπαίδευση μπορούν να διαχειρίζονται προγράμματα φαρμακευτικής αγωγής, είτε με πλήρη είτε με μερική απασχόληση. Ορισμένα σχολεία διαθέτουν μεγάλες ομάδες υγείας που περιλαμβάνουν αδειούχους νοσηλευτές και μέλη του προσωπικού που συνεργάζονται για τη χορήγηση φαρμάκων.

Οι σχολικοί λειτουργοί υγείας είναι συχνά οι πρώτοι που βλέπουν βελτιώσεις στην υγεία ενός παιδιού -ή επιδείνωση των συμπτωμάτων που υποδηλώνουν την ανάγκη για γρήγορη δράση.

Η δουλειά σας ως γονέας: 7 βήματα για τον συντονισμό με την ομάδα φαρμακευτικής αγωγής του σχολείου

1. Συνεργάζεστε στενά με τους συνταγογράφους και τους φαρμακοποιούς. Το προσωπικό σχολικής υγείας θα χρειαστεί γραπτές οδηγίες από κάθε συνταγογράφο, που θα περιγράφουν πώς και πότε πρέπει να λαμβάνονται τα φάρμακα. Αν ο γιατρός (ή ο ειδικός) του παιδιού σας θεωρεί ότι είναι καλύτερο να χορηγούνται μία ή περισσότερες δόσεις στο σχολείο, ζητήστε του να γράψει τη συνταγή με τρόπο ώστε ο φαρμακοποιός να μπορεί να χωρίσει τα φάρμακα (υγρά ή χάπια) σε ξεχωριστά δοχεία, το καθένα με ετικέτα με οδηγίες: δοσολογία, χρόνος χορήγησης και τυχόν σχετικές προειδοποιήσεις.

2. Φέρτε εσείς οι ίδιοι τα φάρμακα στο σχολείο. Όλα τα φάρμακα πρέπει να έρχονται στο σχολείο στα χέρια ενός ενήλικα και να παραδίδονται σε έναν άλλο ενήλικα. Μην περιμένετε από το παιδί σας να μεταφέρει φάρμακα, αν δεν είναι απολύτως έτοιμο να χειριστεί αυτή την ευθύνη (δείτε τις συμβουλές μας για τους εφήβους και τους νεαρούς παρακάτω). Εάν ένα μεγαλύτερο παιδί θα μεταφέρει φάρμακα στο σχολείο, βεβαιωθείτε ότι οι πολιτικές του σχολείου το επιτρέπουν και ζητήστε από την ομάδα υγείας του σχολείου να σας ενημερώσει για τυχόν ανησυχίες.

3. Συμπληρώστε και παραδώστε όλα τα απαιτούμενα έντυπα. Οποιαδήποτε συνταγογραφούμενα ή μη συνταγογραφούμενα φάρμακα -συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών ή των συμπληρωμάτων διατροφής- χρειάζονται γραπτή άδεια από εγκεκριμένο συνταγογράφο, μαζί με τη συγκατάθεσή σας για να τα πάρει το παιδί σας στο σχολείο. Ζητήστε από το προσωπικό υγείας του σχολείου σας να σας δώσει τυχόν έντυπα που χρειάζονται να συμπληρώσετε. Βεβαιωθείτε ότι βρίσκονται στο αρχείο πριν από την έναρξη του σχολείου.

4. Φυλάξτε τα φάρμακα στις αρχικές τους συσκευασίες. Ποτέ μην στέλνετε φάρμακα στο σχολείο σε φακέλους, αλουμινόχαρτο, πλαστικές σακούλες ή μη επισημασμένα μπουκάλια.

Οι ετικέτες θα πρέπει να αναγράφουν:

Το όνομα του παιδιού

Το όνομα του φαρμάκου

Τη δοσολογία που πρέπει να ληφθεί

Ώρα λήψης

Τρόπος χορήγησης: από το στόμα, εισπνοή, ένεση κ.λπ.

Το όνομα του συνταγογράφου

Ημερομηνία συνταγογράφησης

Ημερομηνία λήξης του φαρμάκου

5. Ελέγξτε όλα τα έντυπα που έχουν συμπληρωθεί από τους συνταγογραφούντες γιατρούς. Αν και οι απαιτήσεις μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την πολιτεία, τη σχολική περιφέρεια ή το μεμονωμένο σχολείο, γενικά η ομάδα υγείας του παιδιού σας θα πρέπει να γνωρίζει:

Πότε παραγγέλθηκε η συνταγή

Το όνομα του παιδιού

Τον λόγο χορήγησης του φαρμάκου

Το όνομα του συνταγογραφούμενου ή μη συνταγογραφούμενου φαρμάκου ή συμπληρώματος διατροφής

Δοσολογία

Ώρα χορήγησης

Τρόπος χορήγησης: από το στόμα, ρινικό σπρέι, ένεση κ.λπ.

Πόσο καιρό το παιδί σας θα χρειαστεί να λάβει αυτό το φάρμακο

Πιθανές παρενέργειες

Ειδικές οδηγίες: για παράδειγμα, να λαμβάνετε το φάρμακο με φαγητό ή να πίνετε άφθονο νερό

Εάν το παιδί σας μπορεί ή όχι να χορηγήσει μόνο του τα φάρμακά του

Λάβετε υπόψη ότι η ομάδα σχολικής υγείας συνήθως δεν είναι εξουσιοδοτημένη να αποφασίζει πότε πρέπει να χορηγηθεί ένα φάρμακο «ανάλογα με τις ανάγκες». Οι συνταγογράφοι θα πρέπει να διευκρινίζουν αναφέροντας, για παράδειγμα, «κάθε 4 ώρες ανάλογα με τις ανάγκες για τον πόνο».

6. Παραλάβετε τα αχρησιμοποίητα φάρμακα. Εάν το παιδί σας λαμβάνει φάρμακα για βραχυπρόθεσμα συμπτώματα, μαζέψτε τα φάρμακα που έχουν απομείνει μόλις πάρει την τελευταία δόση. Εάν το παιδί σας θα παίρνει το ίδιο φάρμακο καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, παραλάβετε τυχόν εναπομείνασες δόσεις πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές (ή όποτε το ζητήσει η ομάδα υγείας του σχολείου σας).

7. Ρωτήστε αν το παιδί σας πρέπει να έχει ατομικό σχέδιο υγείας. Τα παιδιά με χρόνιες ή σοβαρές παθήσεις υγείας μπορεί να επωφεληθούν από την ύπαρξη ενός τέτοιου σχεδίου που ορίζει τι θα κάνουν οι εργαζόμενοι στη σχολική υγεία σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και καθημερινές καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένης της χορήγησης φαρμάκων.

Τα γραπτά σχέδια μπορούν να επιβεβαιώσουν το επίπεδο του προσωπικού που απαιτείται για την υποστήριξη του παιδιού σας στην τάξη και κατά τη διάρκεια εξωσχολικών δραστηριοτήτων. Τα ατομικά σχέδια υγείας και τα σχέδια επείγουσας φροντίδας πρέπει να επικαιροποιούνται τουλάχιστον κάθε χρόνο ή όποτε αλλάζει η κατάσταση της υγείας του παιδιού σας.

Μπορούν τα μεγαλύτερα παιδιά να παίρνουν τα δικά τους φάρμακα στο σχολείο;

Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν και ωριμάζουν, αναλαμβάνουν φυσικά μεγαλύτερη ευθύνη για τη δική τους υγεία. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι τα παιδιά στην προεφηβεία και οι έφηβοι αρχίζουν να διαχειρίζονται μόνοι τους τα φάρμακά τους στο σχολείο. Ορισμένα παιδιά, όπως εκείνα με ειδικές ανάγκες υγείας, μπορεί να μην αναλάβουν αυτές τις ευθύνες μέχρι την ηλικία του λυκείου ή αργότερα. Οι αποφάσεις σχετικά με την ετοιμότητα ενός παιδιού μπορούν να ληφθούν από τους γονείς, τους συνταγογραφούντες γιατρούς και την ομάδα υγείας του σχολείου – όλοι συνεργάζονται με τον μαθητή για να δημιουργήσουν μια ρουτίνα που είναι ασφαλής, αποτελεσματική και υποστηρίζει την ανεξαρτησία του.

Ο ομοσπονδιακός νόμος ενθαρρύνει τα σχολεία να επιτρέπουν στα παιδιά να χορηγούν μόνα τους φάρμακα έκτακτης ανάγκης για κρίσεις άσθματος και αναφυλακτικό σοκ. Ένας λόγος είναι ότι τα παιδιά γνωρίζουν τα δικά τους προειδοποιητικά σήματα, γεγονός που εξοικονομεί χρόνο όταν τα δευτερόλεπτα μετράνε.

Ορισμένα σχολεία μπορεί να απαιτούν την εμπλοκή υγειονομικού προσωπικού όταν απαιτούνται φάρμακα έκτακτης ανάγκης, ακόμη και αν ένα παιδί φέρει και χρησιμοποιεί τη δική του συσκευή εισπνοής, τον αυτόματο εγχυτήρα επινεφρίνης ή άλλη συσκευή. Ενημερωθείτε από το σχολείο σας και συνεργαστείτε με το παιδί σας για να βεβαιωθείτε ότι νιώθει έτοιμο να αντιμετωπίσει μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με ή χωρίς την υποστήριξη ενηλίκων.

Η ασφάλεια των μαθητών και της κοινότητας είναι επίσης μέρος της διαδικασίας λήψης αποφάσεων. Για παράδειγμα, τα παιδιά γενικά δεν πρέπει να μεταφέρουν ελεγχόμενες ουσίες -όπως τα διεγερτικά που συχνά συνταγογραφούνται για τη ΔΕΠΥ- ή να αναλαμβάνουν την πλήρη ευθύνη για τη λήψη τους στο σχολείο.

Συμβουλές για γονείς φοιτητών: πώς να βοηθήσετε το παιδί σας να διαχειρίζεται τα φάρμακά του στο πανεπιστήμιο

Αν το παιδί σας ξεκινάει το πανεπιστήμιο ή συμμετέχει σε πρόγραμμα σπουδών στο εξωτερικό, μπορεί να είναι έτοιμο να διαχειρίζεται μόνο του τα φάρμακα. Ταυτόχρονα, μπορεί να καλωσορίσουν την υποστήριξη της ομάδας υγείας του κολλεγίου τους καθώς αναλαμβάνουν νέες εργασίες σε ένα νέο περιβάλλον.

Ζητήστε από τον έφηβό σας να επικοινωνήσει με το κατάλληλο άτομο στο προσωπικό υγείας των φοιτητών για πληροφορίες σχετικά με τους κανόνες και τις απαιτήσεις για τα φάρμακα στην πανεπιστημιούπολη.

Στο μεταξύ, βοηθήστε τα να προετοιμαστούν για να αναλάβουν την ευθύνη της λήψης των φαρμάκων όπως έχει υποδειχθεί. Αυτό σημαίνει απομνημόνευση:

Η εμπορική και γενική ονομασία των φαρμάκων που παίρνουν.

Το πρόγραμμα και η δοσολογία

Πιθανές παρενέργειες και πώς να τις αντιμετωπίσετε

Ειδικές οδηγίες: για παράδειγμα, να λαμβάνεται με τροφή ή να μην πίνετε αλκοόλ.

Συζητήστε τι πρέπει να κάνει το παιδί σας αν:
Ξεχάσει μια δόση

Πήραν κατά λάθος πολύ φάρμακο.

Ξεχνώντας να παραγγείλουν νέα φάρμακα, πιθανώς να τελειώσει το φάρμακό τους.

Τα φάρμακά τους σταματούν να λειτουργούν ή προκαλούν νέες παρενέργειες.

Αναμιγνύουν τα φάρμακα με άλλες ουσίες, προκαλώντας μια αρνητική αντίδραση.

Αν ο έφηβός σας θα έχει διαθέσιμα τα επείγοντα φάρμακα (όπως έναν εισπνευστήρα ή μία αυτόματη ένεση επινεφρίνης) κατά τη διάρκεια του πανεπιστήμιου, βεβαιωθείτε ότι οι συγκάτοικοί του, οι σύμβουλοι κατοίκων, οι συντονιστές προγραμμάτων σπουδών στο εξωτερικό και το κέντρο υγείας του πανεπιστήμιου είναι πλήρως ενημερωμένοι. Ενημερώστε αυτή την ανεπίσημη “ομάδα” για τα φάρμακα που χρησιμοποιεί το παιδί σας, πώς χορηγούνται και πού τα φυλάει το παιδί σας.

Οι φοιτητές με σύνθετες ιατρικές καταστάσεις μπορεί να χρειάζονται επιπλέον υποστήριξη κατά τα χρόνια του πανεπιστήμιού τους. Σκεφτείτε να συναντηθείτε με τον έφηβό σας και το προσωπικό υγείας για να συζητήσετε τι θα διευκολύνει τη μετάβαση και θα προάγει την καλή υγεία για ακαδημαϊκή επιτυχία.

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής ενδιαφέρεται για τις πολιτικές φαρμακευτικής αγωγής στα σχολεία.

Ως υποστηρικτές της υγείας των παιδιών και των οικογενειών, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής υποστηρίζει πολιτικές και πρακτικές που βοηθούν τα παιδιά να ευημερούν από τη βρεφική ηλικία μέχρι το λύκειο και πέρα.

Έχουμε δημιουργήσει συστάσεις για παιδιάτρους και ιατρούς οικογενειακής φροντίδας που τονίζουν:

Η ανάγκη για μια συντονισμένη ομάδα που να υποστηρίζει τα παιδιά που παίρνουν φάρμακα στο σχολείο.

Νόμοι, πολιτικές και κατευθυντήριες γραμμές που ενθαρρύνουν τη συνεργασία σε οικογενειακό, σχολικό και κοινοτικό επίπεδο.

Ο ρόλος των παιδιατρικών και των οικογενειακών ιατρών μπορεί να είναι καθοριστικός για την ευημερία όλων των παιδιών στο σχολικό περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών που χρειάζονται να παίρνουν φάρμακα στο σχολείο.

Η ανάγκη να υποστηρίξουμε προγράμματα που παρέχουν επείγοντα φάρμακα όπως η επινεφρίνη, η αλβουτερόλη, η γλυκαγόνη και η ναλοξόνη με χαμηλό ή καθόλου κόστος στα σχολεία.

Κανονισμοί που βοηθούν τις σχολικές ομάδες υγείας, τους γιατρούς και τις οικογένειες να συνεργάζονται ελεύθερα χωρίς να παραβιάζουν τα δικαιώματα ιδιωτικότητας ενός παιδιού ή να δημιουργούν εμπόδια που μπορεί να βλάψουν την υγεία του παιδιού.

Όποτε νιώθετε ανησυχία για τα φάρμακα και το παιδί σας, επικοινωνήστε με τον παιδίατρό σας. Είναι εκεί για εσάς σε κάθε βήμα της διαδρομής.

Πηγή: https://www.healthychildren.org/English/safety-prevention/at-home/medication-safety/Pages/Administering-Medication-at-Child-Care-or-School.aspx

Παναγιώτης Σπανός

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ