Είναι Αύγουστος, καλή ώρα. Το ημερολόγιο γράφει 4 του μήνα και βρισκόμαστε 47 χρόνια πριν, στο μακρινό 1975.
Οι Led Zeppelin, η μπάντα των Robert Plant, Jimmy Page, John Bonham και John Paul Jones, απολαμβάνουν την κορυφή. Έχουν προηγηθεί τέσσερα άλμπουμ με το όνομά τους, το Houses of the Holy και, τον Φεβρουάριο εκείνης της χρονιάς, το Physical Graffiti. Η μουσική ιστορία έχει ήδη γράψει (τουλάχιστον) δύο έπη, το Stairway to Heaven και το Kashmir (άντε και το Whole lotta love). Και το συγκρότημα βρίσκεται σε περιοδεία.
Ανάμεσα σε δύο σταθμούς της περιοδείας, ένα συμβάν σε ελληνικό έδαφος (στο μικρό ελληνικό νησί της Ρόδου, όπως έγραψαν τότε οι Zeppelin στο δελτίο τύπου τους) έμελλε να θέσει σε κίνδυνο το μέλλον της μπάντας.
Το τρακάρισμα στη Ρόδο που έστειλε τον Robert Plant στο νοσοκομείο
Ανάμεσα, λοιπόν, σε δύο σταθμούς της περιοδείας, ο Robert παίρνει την οικογένειά του και έρχονται στην Ελλάδα για διακοπές, στο Νησί των Ιπποτών. Νοικιάζουν ένα αυτοκίνητο αλλά στις 4 Αυγούστου, σε μια τους βόλτα, χάνεται ο έλεγχος του οχήματος, αυτό βγαίνει από τον δρόμο και τρακάρει. Το ποιος οδηγούσε θα το γράψει η ιστορία καθώς κάποιες αναφορές βάζουν τον ίδιο τον Plant στο τιμόνι και άλλες τη γυναίκα του Maureen.
Σε κάθε περίπτωση, είναι όλοι τραυματίες. Τα δύο παιδιά τους, ο 4χρονος Karac και η 7χρονη Carmen έχουν χτυπήσει πιο ελαφρά. Το αστυνομικό ρεπορτάζ της εποχής λέει πως οι γονείς απεγκλωβίστηκαν με σοβαρά τραύματα: ο Plant έχει σπάσει, μεταξύ άλλων, τον αστράγαλο και τον αγκώνα του. Η Maureen έχει πάθει διάσειση, κάταγμα στο κρανίο, κατάγματα στο πόδι της και τη λεκάνη της, ενώ έχει τραύματα και στο πρόσωπο.
«Είμαι τυχερός που ζω»
Αυτό δηλώνει στα ΜΜΕ ο Βρετανός, αφότου εκπρόσωπος της δισκογραφικής των Zeppelin πέταξε στη Ρόδο με μισθωμένο τζετ, με όλο τον εξοπλισμό και δύο γιατρούς, για να εξασφαλίσει πως η οικογένεια θα έχει τη φροντίδα που χρειάζεται αλλά και για να τη μεταφέρει πίσω στην πατρίδα. Η μπάντα μιλά για «ανεπαρκείς ιατρικές εγκαταστάσεις» στη Ρόδο, αλλά όσα δηλώνει ο ίδιος ο frontman από το κρεβάτι του νοσοκομείου του Λονδίνου είναι πολύ πιο, εχμ, ας το πούμε γλαφυρά.
«Αν δεν είχαμε τα χρήματα να πετάξουμε κατευθείαν για την Αγγλία για την καλύτερη ιατρική φροντίδα, είμαι σίγουρος πως η γυναίκα μου δεν θα ζούσε αυτή τη στιγμή. Μετά το τρακάρισμα κοίταξα τη Maureen και νόμιζα πως δεν ανέπνεε. Ήταν σε τραγική κατάσταση.
Δεν υπήρχε ασθενοφόρο να μας μεταφέρει στο νοσοκομείο, μας φόρτωσαν σε ένα αγροτικό με φρούτα. Ήταν τόσο χαμηλό που το πόδι μου σερνόταν στο έδαφος. Ήταν απαίσιο. Αν υπήρχε κι άλλη καθυστέρηση, είμαι σίγουρος πως η γυναίκα μου θα είχε πεθάνει».
Κι έτσι παραλίγο οι Led Zeppelin να τιναχτούν στον αέρα
Με το σοκ και τα πολλαπλά κατάγματα του Robert Plant, ήταν προφανές πως δεν θα μπορούσε το πρόγραμμα της μπάντας να συνεχίσει ως είχε. Πού να ήξεραν τότε- ίσως οι γιατροί το ήξεραν- πως το τρακάρισμα στη Ρόδο δεν θα πήγαινε μόνο την περιοδεία πίσω, αλλά θα έφερνε αναβολές που έγιναν ακυρώσεις και καθυστερήσεις και στα επόμενα projects τους.
Ο μάνατζερ των Led Zeppelin Peter Grant και ο δικηγόρος τους Steve Weiss ανακοίνωσαν την αναβολή – ακύρωση της υπόλοιπης περιοδείας στις ΗΠΑ, που ήταν προγραμματισμένη για Αύγουστο και Σεπτέμβριο. Το ντόμινο επηρέασε και τους επόμενους σταθμούς σε Ευρώπη και Ιαπωνία.
Κι όλα αυτά ενώ οι Zeppelin αναμενόταν να αρχίσουν πρόβες. Ήδη είχαν πουληθεί 110.000 εισιτήρια για το Oakland Stadium.
Εκτός από την περιοδεία, που έμεινε στη μέση, η αργή και δύσκολη ανάρρωση του Plant έφερε καθυστέρηση και στην ετοιμασία του επόμενου δίσκου των Zeppelin. Ο ίδιος προσπάθησε να συνεχίσει να γράφει το «Presence» ενώ μετακινούνταν με αμαξίδιο-κάποια φορά έπεσε από το αμαξίδιο μέσα στο στούντιο, όπως περιγράφει στο παρακάτω βίντεο ο ίδιος. Λέγεται πως εκείνο το δύσκολο διάστημα μπήκε σε νότες και λέξεις και χαϊδεύει τα αυτιά μας ως «Achilles Last Stand» (κάποιοι το βάζουν πάνω και από το Stairway to Heaven, δεν προσυπογράφουμε).
Ενός κακού μύρια έπονται
Κάποιοι λένε πως το ατύχημα αυτό ήταν η αρχή αρνητικών συμβάντων για τον Plant, ένα παράθυρο κακοτυχίας που άνοιξε και δεν έκλεινε, όσο τέλος πάντων πιστεύει κανείς σε αυτά.
Δύο χρόνια μετά, κι ενώ το συγκρότημα βρίσκεται και πάλι σε περιοδεία, η μοίρα χτυπά την οικογένεια του Robert Plant ξανά. Η ζωή του σημαδέυεται από την απώλεια του γιου του Karac από λοίμωξη, ενώ μάλιστα εκείνος βρισκόταν στις ΗΠΑ.
Έτσι και αυτή η περιοδεία έμεινε στη μέση καθώς οι προγραμματισμένες συναυλίες ακυρώθηκαν και ο Plant γύρισε στην Αγγλία για να έρθει αντιμέτωπος με ό,τι χειρότερο μπορεί ποτέ να φανταστεί ένας γονιός. Ζητώντας να γίνει σεβαστό το πένθος του απομονώνεται με την οικογένειά του και σκέφτεται μήπως έχει έρθει η ώρα για τους Led Zeppelin να ρίξουν αυλαία.
Η επανένωση και η επιστροφή στην κορυφή
Τελικά η μπάντα ξαναβρίσκεται το 1978 για να δουλέψει πάνω στο τελευταίο της άλμπουμ, το «Through the Out Door». Στον δίσκο περιλαμβάνεται ο φόρος τιμής του Plant στον γιο του, το «All My Love» (ίσως κάθε φορά που το ακούς μπαίνει κι εσένα κάτι στο μάτι σου;).
Οι κριτικές που έλαβε ήταν λέει, μέτριες. Τι τα θες όμως, το άλμπουμ εκτοξεύτηκε στα charts, βρετανικά κι αμερικάνικα, και οι Led Zeppelin βρέθηκαν για άλλη μία φορά στην 1η θέση.