Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Προνοσοκομειακή Φροντίδα » Οδηγίες για Πολίτες » Φροντίδα για παιδιά: Τι πρέπει να γνωρίζουν όλοι οι παππούδες και οι γιαγιάδες

Φροντίδα για παιδιά: Τι πρέπει να γνωρίζουν όλοι οι παππούδες και οι γιαγιάδες

Είναι σημαντικό να είστε ενημερωμένοι σχετικά με τις κατευθυντήριες γραμμές από κορυφαίους οργανισμούς υγείας. Αυτά είναι όσα πρέπει να ξέρετε.

Αν φροντίζετε τα εγγόνια σας πλήρως, μερικώς ή ακόμα και για μια περιστασιακή παρατεταμένη επίσκεψη, γνωρίζετε ότι απαιτεί προετοιμασία. Αυτό σημαίνει να γεμίσουμε το ψυγείο με τα αγαπημένα τους (θρεπτικά) τρόφιμα, να φορτώσουμε βιβλία και παιχνίδια, και να ετοιμάσουμε τα υπνοδωμάτια για ήρεμο ύπνο.

Αλλά υπάρχει κάτι ακόμα πιο σημαντικό που πρέπει να κάνεις: Βεβαιώσου ότι έχεις τις πιο ενημερωμένες πληροφορίες για το πώς να τους κρατήσεις ασφαλείς και υγιείς.

Πρώτες βοήθειες, θεραπεία πυρετού και φαρμακευτική αγωγή.

Μερικές φορές, οι παππούδες ακολουθούν ξεπερασμένες πρακτικές υγείας και ασφάλειας. Για παράδειγμα, σε μια μελέτη του 2020 που δημοσιεύθηκε στο GrandFamilies: The Contemporary Journal of Research, Practice and Policy, οι ερευνητές ρώτησαν 733 παππούδες και γιαγιάδες που δήλωσαν ότι είναι οι κύριοι φροντιστές ενός ή περισσότερων εγγονιών. Διαπίστωσαν ότι ένα μεγάλο ποσοστό χρησιμοποιούσε παλιές οδηγίες για την παροχή πρώτων βοηθειών και τη θεραπεία του πυρετού.

Για παράδειγμα, το 64 τοις εκατό των συμμετεχόντων πίστευε ότι οι γρατζουνιές θα επουλώνονταν καλύτερα χωρίς επίδεσμο. Και όταν πρόκειται για τη θεραπεία ενός πυρετού, σχεδόν το 40 τοις εκατό πίστευε ότι ένα παγωμένο μπάνιο ήταν η κατάλληλη μέθοδος.

Στην πραγματικότητα, η καλύτερη μέθοδος για τη θεραπεία μικρών γρατζουνιών και εγκαυμάτων είναι να καθαρίσετε την πληγή με σαπούνι και νερό, να εφαρμόσετε αντιβακτηριακή αλοιφή και να καλύψετε με στεγνή γάζα ή επίδεσμο μέχρι να επουλωθεί. Αυτό σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής. (AAP).

Η καλύτερη θεραπεία για τον πυρετό;

Αν η κατάσταση είναι ήπια και το παιδί τρώει και πίνει κανονικά, κοιμάται καλά και μπορεί ακόμα να παίζει, δεν χρειάζεται καμία θεραπεία. Εάν ο πυρετός κάνει το παιδί να νιώθει άβολα ή συνοδεύεται από πόνους και ενοχλήσεις, η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει την κατανάλωση υγρών και την ένδυση ελαφρών ρούχων σε ένα άνετο, δροσερό δωμάτιο. Μπορεί να είναι σε θέση να πάρουν ιβουπροφαίνη ή παρακεταμόλη με την καθοδήγηση του παρόχου υγειονομικής περίθαλψης.

Ποτέ μην δίνετε ασπιρίνη σε παιδιά και ποτέ μην χρησιμοποιείτε κρύο μπάνιο ή οινόπνευμα για να αντιμετωπίσετε τον πυρετό, καθώς αυτά μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές παρενέργειες. Και είτε πρόκειται για πυρετό είτε για άλλες ασθένειες, αποφύγετε να δίνετε στα παιδιά φάρμακα που είναι συσκευασμένα για ενήλικες, εκτός αν το προτείνει επαγγελματίας υγείας. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα προϊόντα κατά του βήχα και του κρυολογήματος: Τα παιδιά κάτω των 6 ετών δεν θα πρέπει να τα παίρνουν, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. (CDC).

Ασφαλείς πρακτικές ύπνου

Όταν πρόκειται για το πώς να βάζουμε τα παιδιά για ύπνο—ιδιαίτερα τα νήπια και τα βρέφη—είναι σημαντικό να γνωρίζουμε και να ακολουθούμε τις συμβουλές των κορυφαίων ιατρικών οργανώσεων. Αλλά δεν είναι όλοι οι φροντιστές ενήμεροι για τις τελευταίες βέλτιστες πρακτικές.

Μια μελέτη του 2017 που πραγματοποιήθηκε από την Northwell Health αξιολόγησε τις υγειονομικές πεποιθήσεις 636 παππούδων. Σχεδόν το ένα τέταρτο δεν γνώριζε ότι η τοποθέτηση των βρεφών στην πλάτη τους στο κρεβάτι μειώνει τον κίνδυνο του συνδρόμου ξαφνικού θανάτου βρέφους. (SIDS).

Οι παππούδες και όλοι οι φροντιστές θα πρέπει να ακολουθούν ασφαλείς πρακτικές ύπνου για βρέφη, όπως συνιστά η AAP. Τα βρέφη θα πρέπει να τοποθετούνται ανάσκελα σε κούνια με ένα στέρεο, επίπεδο στρώμα που είναι καλυμμένο με ένα εφαρμοστό σεντόνι. Το περιβάλλον ύπνου θα πρέπει να είναι χωρίς καπνό, χωρίς άλλους ανθρώπους ή αντικείμενα γύρω τους. Αποφύγετε να βάζετε ένα βρέφος να κοιμηθεί σε καναπέ ή καρέκλα, σε κούνια ή σε κάθισμα αυτοκινήτου. Μην επιτρέπετε μαξιλάρια, λούτρινα ζωάκια, χαλαρές κουβέρτες ή προστατευτικά τοιχώματα στην περιοχή ύπνου.

Οι συνέπειες είναι σοβαρές όταν πρόκειται για τις σωστές πρακτικές ύπνου: Σύμφωνα με την AAP, οι ακατάλληλες ρυθμίσεις ύπνου αφαιρούν τη ζωή από 3.500 βρέφη κάθε χρόνο.

Κατευθυντήριες γραμμές για καθίσματα αυτοκινήτου

Οι παππούδες που απολαμβάνουν να πηγαίνουν τις εγγονές τους σε εκδρομές θα πρέπει επίσης να ενημερώνονται για τους τελευταίους κανονισμούς σχετικά με τα καθίσματα αυτοκινήτου. Αυτό είναι κρίσιμο, καθώς τα τροχαία ατυχήματα είναι μία από τις κύριες αιτίες θανάτου στα παιδιά στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Ακολουθήστε αυτές τις οδηγίες:

  • Τα βρέφη και τα νήπια θα πρέπει να βρίσκονται σε κάθισμα αυτοκινήτου που κοιτάει προς τα πίσω μέχρι την ηλικία των 2 έως 4 ετών, ή μέχρι να φτάσουν το μέγιστο ύψος ή βάρος που επιτρέπεται για το συγκεκριμένο κάθισμα αυτοκινήτου τους. Πρέπει πάντα να τοποθετείται στη πίσω θέση του αυτοκινήτου και ποτέ μπροστά.
  • Μόλις τα παιδιά ξεπεράσουν το πίσω κάθισμα, μπορούν να μετακινηθούν σε ένα μπροστινό κάθισμα αυτοκινήτου. Πρέπει να τοποθετηθεί στη πίσω θέση του αυτοκινήτου με ζώνη ασφαλείας και κορυφαία πρόσδεση. Καθίσματα που κοιτούν μπροστά μπορούν να φιλοξενήσουν παιδιά που ζυγίζουν έως 30 κιλά, μερικές φορές και περισσότερα. Ελέγξτε την ετικέτα του κατασκευαστή για λεπτομέρειες.
  • Τα παιδικά καθίσματα με ζώνη μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο πίσω κάθισμα όταν ένα παιδί φτάσει ή ξεπεράσει τα όρια βάρους ή ύψους του καθίσματος αυτοκινήτου που κοιτάζει μπροστά.
  • Σε ύψος περίπου 145 εκατοστά και ηλικίας περίπου 8 έως 12 ετών, τα καθίσματα αυτοκινήτου και οι ενισχυτές δεν είναι πλέον απαραίτητοι.
  • Είναι εξαιρετικά σημαντικό να θυμόμαστε ότι τα παιδιά 12 ετών και κάτω θα πρέπει πάντα να κάθονται στη πίσω θέση ενός οχήματος. Ενώ οι αερόσακοι για τον μπροστινό επιβάτη μπορούν να σώσουν ζωές για τους ενήλικες, μπορεί να τραυματίσουν ή ακόμη και να σκοτώσουν μικρά παιδιά όταν ενεργοποιούνται σε μια σύγκρουση.

Υπάρχουν σοβαροί λόγοι για να ακολουθήσετε αυτές τις συμβουλές: Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), η χρήση καθισμάτων αυτοκινήτου μειώνει τον κίνδυνο τραυματισμού σε ατυχήματα κατά 82% για τα παιδιά, σε σύγκριση με τη χρήση μόνο ζωνών ασφαλείας. Τα παιδικά καθίσματα μειώνουν τον κίνδυνο σοβαρού τραυματισμού κατά 45% για τα παιδιά ηλικίας 4 έως 8 ετών, σε σύγκριση με τις ζώνες ασφαλείας μόνο.

Και για τα μεγαλύτερα παιδιά (και τους ενήλικες), η χρήση ζώνης ασφαλείας μειώνει τον κίνδυνο θανάτου και σοβαρού τραυματισμού κατά περίπου το ήμισυ. Δείξτε καλή συμπεριφορά στους νέους φορώντας πάντα ζώνη ασφαλείας όταν οδηγείτε.

Με λίγη έρευνα στις τελευταίες οδηγίες—και πιθανώς με μερικές έξυπνες αγορές—μπορείτε να βοηθήσετε να διασφαλίσετε την υγεία και την ασφάλεια των εγγονών σας ενώ δημιουργείτε αξέχαστες αναμνήσεις.

Βιβλιογραφικές Αναφορές

Brunissen L, Rapoport E, et al. Parenting challenges of grandparents raising grandchildren: Discipline, child education, technology use, and outdated health beliefs. GrandFamilies: The Contemporary Journal of Research, Practice and Policy. 2020;6:1.
American Academy of Pediatrics. Cuts, Scrapes & Scar Management: Parent FAQs. Updated May 14, 2019.
American Academy of Pediatrics. Treating Your Child’s Fever. Updated December 13, 2022.
Northwell Health. Grandparents who practice outdated health myths may pose safety threat on grandchildren: New research reveals nearly one-quarter of grandparents rearing offspring’s children don’t know proper sleeping position for babies, a major risk factor for SIDS. ScienceDaily. May 24, 2017.
Centers for Disease Control and Prevention. Common Cold: Manage Common Cold. April 24, 2024.
Bombard JM, Kortsmit K, Warner L, et al. Vital Signs: Trends and Disparities in Infant Safe Sleep Practices – United States, 2009-2015. MMWR Morb Mortal Wkly Rep. 2018;67(1):39-46.
Moon RY, Carlin RF, et al. Sleep-related infant deaths: updated 2022 recommendations for reducing infant deaths in the sleep environment. American Academy of Pediatrics. Pediatrics. July 2022;150:1.
American Academy of Pediatrics. Safe Sleep. 2023. Accessed February 28, 2023.
Centers for Disease Control and Prevention. Keep Child Passengers Safe on the Road. Page last reviewed October 14, 2022.
Centers for Disease Control and Prevention. Child Passenger Safety: Preventing Child Passenger Injury. May 16, 2024.
American Academy of Pediatrics. Car Seats: Information for Families. Page last reviewed January 17, 2023.

Πηγή: https://www.sharecare.com/first-aid-safety/many-grandparents-dont-have-recent-child-safety-information

Παναγιώτης Σπανός

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ