Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Το φαινόμενο Μαντέλα είναι ένα φαινόμενο στο οποίο μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων θυμάται ένα γεγονός διαφορετικά από το πώς συνέβη στην πραγματικότητα.

Ο όρος επινοήθηκε από την blogger Fiona Broome το 2010, αφού ανακάλυψε ότι πολλοί άνθρωποι συμμερίζονταν την πεποίθησή της ότι ο Νέλσον Μαντέλα είχε πεθάνει στη φυλακή τη δεκαετία του 1980, παρά το γεγονός ότι απελευθερώθηκε το 1990 και έγινε πρόεδρος της Νότιας Αφρικής.

Από τότε, το φαινόμενο Μαντέλα έχει χρησιμοποιηθεί για να περιγράψει μια ποικιλία συλλογικών παρερμηνειών. Για παράδειγμα, μερικοί άνθρωποι θυμούνται τη σειρά παιδικών βιβλίων ως “The Berenstein Bears”, ενώ άλλοι τη θυμούνται ως “The Berenstain Bears”. Ομοίως, μερικοί άνθρωποι θυμούνται τη διάσημη ατάκα από το “Star Wars” ως “Luke, I am your father”, ενώ η πραγματική είναι “No, I am your father”.

Υπάρχουν διάφορες θεωρίες ως προς το γιατί συμβαίνει το φαινόμενο Μαντέλα. Μερικοί ψυχολόγοι πιστεύουν ότι είναι απλώς αποτέλεσμα της πλάνης της ανθρώπινης μνήμης.

Οι μνήμες δεν καταγράφονται σαν βιντεοκασέτα, αλλά ανακατασκευάζονται κάθε φορά που ανακαλούνται. Ως αποτέλεσμα, οι αναμνήσεις μπορούν να επηρεαστούν από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των συναισθημάτων, των συμφραζόμενων και άλλων πληροφοριών που υπάρχουν κατά τη στιγμή της ανάκλησης.

Άλλες θεωρίες προτείνουν ότι το φαινόμενο Μαντέλα μπορεί να προκληθεί από παράλληλα σύμπαντα, ταξίδια στο χρόνο ή άλλα παραφυσικά φαινόμενα. Ωστόσο, δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτούς τους ισχυρισμούς.

Συνολικά, το φαινόμενο Μαντέλα είναι ένα ενδιαφέρον φαινόμενο που υπογραμμίζει την πολυπλοκότητα της ανθρώπινης μνήμης και τους τρόπους με τους οποίους οι αντιλήψεις μας για την πραγματικότητα μπορούν να επηρεαστούν από διάφορους παράγοντες.

Πηγή:

Παναγιώτης Σπανός

Προνοσοκομειακός Διασώστης

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ