Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Επικαιρότητα » Τι σημαίνει για ασθενείς και υγειονομικούς η μετατροπή του ΕΣΥ σε ΝΠΔΔ – Όλες οι πληροφορίες

Τι σημαίνει για ασθενείς και υγειονομικούς η μετατροπή του ΕΣΥ σε ΝΠΔΔ – Όλες οι πληροφορίες

Τι αλλαγές φέρνει η μετατροπή του ΕΣΥ σε ΝΠΔΔ που σχεδιάζει η κυβέρνηση

Ένα «πακέτο» αλλαγών για το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας. Περίπου 40 χρόνια μετά τη δημιουργία του, η κυβέρνηση φιλοδοξεί να δώσει μία τελείως διαφορετική εικόνα στο ΕΣΥ που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα.

Τα σχέδια προβλέπουν ριζικές αλλαγές που θα φέρουν ανατροπές τόσο στους ασθενείς όσο και στους υγειονομικούς.

Η τροποποίηση του συστήματος υγείας θα επέλθει με νομοσχέδιο που ετοιμάζεται ήδη από το υπουργείο Υγείας, αλλά δεν αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση. Ένα νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει όμως και σειρά αλλαγών για τη λειτουργία του ίδιου του υπουργείου Υγείας, όπως αποκάλυψε και πρόσφατα ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους που έχει αναλάβει το έργο της επανασχεδίασης του ΕΣΥ.

Ειδικότερα με βάση τις πληροφορίες του HealthReport.gr, η κυβέρνηση σκοπεύει να μετατρέψει το ΕΣΥ σε νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου (ΝΠΔΔ). Να σημειωθεί ότι σήμερα δεν υπάρχει διοικητικός οργανισμός που να διέπει το σύστημα.

Η μετατροπή αυτή όμως με βάση τις ίδιες πληροφορίες του HealthReport.gr προβλέπει και τη δημιουργία ενός φορέα που θα ελέγχει το ΕΣΥ τόσο ως προς τις παρεχόμενες υπηρεσίες του, όσο και ως προς το κόστος αλλά και την ποιότητα.

Το ΕΣΥ με αυτόνομη χρηματοδότηση και νέο Οργανισμό
Με βάση εκτιμήσεις υψηλόβαθμων παραγόντων, η μετατροπή του συστήματος σε ΝΠΔΔ περιλαμβάνει ουσιαστικά την πλήρη αλλαγή της λειτουργίας του, που σημαίνει και αλλαγή του τρόπου χρηματοδότησης.

Το ΕΣΥ θα γίνει δηλαδή ανεξάρτητο με ξεχωριστούς πόρους και θα ελέγχεται από έναν νέο φορέα ο οποίος και θα διαχειρίζεται τα σημερινά κονδύλια που κατανέμονται από το υπουργείο Υγείας. Στην περίπτωση αυτή όμως θα υπάρχει έλεγχος της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών αλλά και αξιολόγηση του προσωπικού. Γι’ αυτό άλλωστε και έχουν ξεκινήσει ήδη συζητήσεις στους ιατρικούς κύκλους για το τι μπορεί να σημαίνει αυτό για το ιατρικό προσωπικό.

 

 

Στον νέο οργανισμό που θα δημιουργηθεί για να ελέγχει το ΕΣΥ, λένε πληροφορίες, θα μετακινηθούν υπάρχοντα τμήματα του υπουργείου Υγείας τα οποία και θα αναλάβουν να υλοποιούν όλα τα διαχειριστικά ζητήματα όπως πχ προσλήψεις επικουρικού προσωπικού.

Υπό το πρίσμα αυτό δεν αποκλείεται να αλλάξουν εκ νέου οι εργασιακές σχέσεις των γιατρών, αφού η αξιολόγηση φέρνει μαζί της και ένα σύστημα βαθμολόγησης με δείκτες απόδοσης.

Το εγχείρημα πάντως εάν πετύχει θα καταστήσει ανταγωνιστικό το ΕΣΥ απέναντι στο ιδιωτικό σύστημα, εκτιμούν υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη στο HealthReport.gr, αφού οι υπηρεσίες που θα παρέχονται θα ελέγχονται για την ποιότητά τους.

Ήδη όπως τονίζουν πηγές, στα συρτάρια του υπουργείου Υγείας υπάρχει ένα προσχέδιο των αλλαγών, καθώς η κυβέρνηση σκοπεύει να προωθήσει άμεσα το σχετικό νομοσχέδιο.

Πηγή: https://www.healthreport.gr/ti-simainei-gia-astheneis-kai-ygeionomikoys-i-metatropi-toy-esy-se-npdd-oles-oi-plirofories/

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ