Τι να κάνετε μετά από μια πλημμύρα: τι να κάνετε, τι να αποφύγετε και συμβουλές Πολιτικής Άμυνας
Τα νερά μπορεί να πλήξουν ανελέητα όσους βρίσκονται γύρω από συγκεκριμένα σημεία με υψηλό υδρογεωλογικό κίνδυνο, αλλά είναι φυσικό να ανησυχούμε για το τι μπορεί να συμβεί.
Όταν η τραγωδία έχει περάσει, ωστόσο, πρέπει να τεθούν και άλλα ερωτήματα: τι συμβαίνει μετά την πλημμύρα μιας πόλης; Τι πρέπει να γίνει μετά το πέρας της έκτακτης ανάγκης;
Μόλις υποχωρήσουν τα νερά, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε για να διασφαλίσουμε τη δική μας ασφάλεια και την ασφάλεια των άλλων.
Η γη θα μπορούσε να πέσει θύμα άλλων υδρογεωλογικών προβλημάτων, ή ακόμη χειρότερα
Μετά από ένα τόσο έντονο πέρασμα νερού, φαίνεται φυσιολογικό να πιστεύουμε ότι μόλις το έδαφος στεγνώσει, μπορεί απλώς να επανέλθει στην κατάσταση που ήταν. Στην πραγματικότητα, το νερό που παραμένει μέσα στο έδαφος μπορεί να περάσει πολύ βαθύτερα, καθιστώντας το μαλακό και βαλτώδες. Αλλά στη χειρότερη περίπτωση μπορεί επίσης να προκαλέσει ταχύτερη διάβρωση του εδάφους και έτσι να δημιουργήσει μια καταβόθρα (sinkhole).
Σε άλλες περιπτώσεις, τόσο η επιβολή του νόμου όσο και εξειδικευμένοι εθελοντές πολιτικής άμυνας μπορούν να διασφαλίσουν ότι η γη είναι ξανά οικοδομήσιμη ή με άλλο τρόπο κατοικήσιμη υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Ορισμένες κατασκευές μπορεί να κηρυχθούν μη κατοικήσιμες ή να ξαναχτιστούν
Το νερό, ως γνωστόν, περνάει παντού. Εάν μια συγκεκριμένη πόλη πλημμυρίσει με κάποια ιδιαίτερη σοβαρότητα, τα θεμέλια μπορεί να καταστραφούν εντελώς και να θέσουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα κάθε οικοδομής. Ως εκ τούτου, πρέπει να γίνει μια γρήγορη (και ενδελεχής) εξέταση για να διαπιστωθεί αν όλα είναι ακόμη λειτουργικά και ασφαλή. Παρόλο που δεν πραγματοποιείται σε όλες τις περιπτώσεις, στις πιο σοβαρές καταστάσεις μπορεί και πάλι να απαιτηθεί. Η πυροσβεστική υπηρεσία μπορεί, για παράδειγμα, να ελέγξει αν σημαντικές κατασκευές είναι ακόμη κατοικήσιμες ή να τους αρνηθεί τη δυνατότητα κατοίκησης.
Συμβουλές πολιτικής άμυνας μετά από πλημμύρα
Πρώτα απ’ όλα, είναι κρίσιμο να αποφύγετε να μπείτε στο σπίτι σας, εκτός αν είστε σίγουροι ότι είναι ασφαλές. Οι πλημμύρες μπορούν να προκαλέσουν ζημιές στις κατασκευές, όπως είδαμε, και να τις καταστήσουν ασταθείς. Συνιστάται να περιμένετε την εκτίμηση ενός ειδικού πριν ξαναμπείτε.
Παρόλο που μπορεί να φαίνεται ότι το νερό έχει υποχωρήσει, μπορεί να υπάρχουν ηλεκτρισμένες λακκούβες λόγω κατεστραμμένων ηλεκτρικών καλωδίων. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί και να μην περπατάτε σε πλημμυρισμένες περιοχές.
Το νερό των πλημμυρών μπορεί να είναι μολυσμένο με χημικές ουσίες ή βακτήρια. Είναι απαραίτητο να αποφεύγετε την επαφή μαζί του και, αν έχετε βραχεί, να πλένεστε καλά.
Κατά τον καθαρισμό, είναι καλό να φοράτε γάντια και μάσκες για να προστατευτείτε από πιθανούς μολυσματικούς παράγοντες. Εκτός από τις ορατές ζημιές, οι πλημμύρες μπορεί να προκαλέσουν ανάπτυξη μούχλας στο εσωτερικό των σπιτιών, η οποία μπορεί να έχει επιβλαβείς επιπτώσεις στην υγεία. Ο σωστός αερισμός των χώρων και το στέγνωμα κάθε επιφάνειας είναι απαραίτητα για την πρόληψη του σχηματισμού τους.
Τέλος, είναι σημαντικό να διατηρείτε συνεχή επαφή με τις τοπικές αρχές και να ακολουθείτε τις οδηγίες τους. Η πολιτική άμυνα και άλλες υπηρεσίες θα αποτελέσουν πολύτιμο πόρο για την αντιμετώπιση των προκλήσεων μετά την πλημμύρα και τη διασφάλιση της ασφάλειας όλων.
Να θυμάστε πάντα ότι η πρόληψη και η ετοιμότητα είναι το κλειδί. Η ενημέρωση και η ύπαρξη ενός σχεδίου σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ ασφάλειας και κινδύνου.
Πηγή: https://www.emergency-live.com/civil-protection/the-aftermath-of-floods-what-happens-after-the-tragedy/
Παναγιώτης Σπανός
Προνοσοκομειακός Διασώστης
ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ