Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Υγεία » Σύνδρομο Πρωτέα: ιστορικό, αίτια, συμπτώματα, διάγνωση, θεραπείες, επιπλοκές

Σύνδρομο Πρωτέα: ιστορικό, αίτια, συμπτώματα, διάγνωση, θεραπείες, επιπλοκές

Το σύνδρομο του Πρωτέα είναι μια πολύ σπάνια συγγενής νόσος (ήδη υπάρχει κατά τη γέννηση ) πιθανώς γενετικής αιτιολογίας, η οποία μπορεί να προκαλέσει υπερανάπτυξη των ιστών και μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης εμβρυϊκών όγκων. Τα συμπτώματα και τα σημεία του συνδρόμου ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό, όπως και οι ορθοπεδικές εκδηλώσεις του.

Επιδημιολογία

Το σύνδρομο του Πρωτέα είναι εξαιρετικά σπάνιο: μόνο λίγο πάνω από 200 περιπτώσεις έχουν επιβεβαιωθεί παγκοσμίως και υπολογίζεται ότι περίπου 120 άτομα ζουν αυτήν τη στιγμή με την πάθηση. Δεδομένου ότι μπορεί να υπάρχουν εξασθενημένες μορφές της νόσου (με λιγότερο σοβαρά συμπτώματα), μπορεί να υπάρχουν πολλά άτομα με το σύνδρομο που παραμένουν αδιάγνωστα. Αυτοί που διαγιγνώσκονται πιο εύκολα είναι προφανώς ασθενείς με πιο σοβαρά συμπτώματα.

Ιστορικό

Το Σύνδρομο του Πρωτέα εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην αμερικανική ιατρική βιβλιογραφία από τους Samia Temtamy και John Rogers το 1976 .

Ο Αμερικανός παθολόγος Michael Cohen περιέγραψε το Σύνδρομο του Πρωτέα το 1979.

Με βάση την ιστορία και την τεκμηρίωση της εποχής διαγνώστηκε ότι ο Joseph Merrick έπασχε από μια ιδιαίτερα σοβαρή μορφή συνδρόμου Πρωτέα, που είχε παραμορφώσει πλήρως το σώμα του, εξαιρουμένων των γεννητικών οργάνων και του βραχίονα (η ιστορία του Merrick λέγεται στο ” The Elephant Man ” του David Lynch. Ο Merrick εμφανίζεται επίσης στο ” From hell “).

Ονομασία

Το σύνδρομο Πρωτέα πήρε το όνομά του από τον Δρ Hans-Rudolf Wiedemann το 1983 , αναφερόμενος στον θεό Πρωτέα της ελληνικής μυθολογίας. Ο Πρωτέας, σύμφωνα με τη μυθολογία, μπόρεσε να μεταμορφώσει τη φυσική του εμφάνιση: πιθανώς η αναφορά ήταν στο γεγονός ότι οι εκδηλώσεις του συνδρόμου του Πρωτέα εμφανίζονταν κάθε φορά διαφορετικές στους διάφορους ασθενείς που είχαν διαγνωστεί με αυτή την ασθένεια.

Αιτίες

Το 2011, οι ερευνητές προσδιόρισαν ποια, πιθανότατα, είναι η αιτία του συνδρόμου του Πρωτέα. 

Σε 26 από τους 29 ασθενείς που πληρούσαν αυστηρά κλινικά κριτήρια για το σύνδρομο, οι Lindhurst et al. έχουν εντοπίσει μια μωσαϊκή μετάλλαξη (δηλαδή που επηρεάζει το DNA ενός μέρους μόνο των κυττάρων του ατόμου) του γονιδίου AKT1 , το οποίο υπερεκφράζεται, οδηγώντας σε ανεξέλεγκτη και δυσαρμονική ανάπτυξη των ιστών. Η διαταραχή είναι ένα παράδειγμα γενετικού μωσαϊκισμού. 

Προηγούμενη έρευνα είχε προτείνει εμπλοκή του PTEN στο χρωμόσωμα 10, ενώ άλλες έρευνες είχαν δείξει μεταλλάξεις στο χρωμόσωμα 16.

Πριν από τα ευρήματα AKT1 το 2011, άλλοι ερευνητές εξέφρασαν αμφιβολίες σχετικά με τη συμμετοχή του PTEN ή του GPC3, το οποίο κωδικοποιεί glypican-3 και μπορεί να παίζει ρόλο στη ρύθμιση της κυτταρικής διαίρεσης και της ρύθμισης της ανάπτυξης.

Συμπτώματα και σημεία

Το σύνδρομο του Πρωτέα προκαλεί υπερβολική ανάπτυξη του δέρματος, των οστών, των μυών, του λιπώδους ιστού και των αιμοφόρων και λεμφικών αγγείων με αποτέλεσμα μεγάλες σωματικές παραμορφώσεις . 

Είναι μια προοδευτική κατάσταση: τα παιδιά με αυτό το σύνδρομο γεννιούνται γενικά χωρίς εμφανείς παραμορφώσεις και οι τελευταίες εμφανίζονται προοδευτικά, συνήθως κατά την πρώιμη παιδική ηλικία.

Η σοβαρότητα και οι θέσεις των ασύμμετρων αναπτύξεων ποικίλλουν πολύ από ασθενή σε ασθενή, αλλά συνήθως επηρεάζονται το κρανίο, ένα ή περισσότερα άκρα και τα πέλματα . 

Σε ορισμένες περιπτώσεις, αλλά όχι πάντα, υπάρχει τουλάχιστον μέτρια νοητική υστέρηση. Η διαταραχή δεν προκαλεί ομοιόμορφα μαθησιακές δυσκολίες : η κατανομή των πνευματικών ελλειμμάτων στους ασθενείς με σύνδρομο του Πρωτέα εμφανίζεται υψηλότερο από αυτό του γενικού πληθυσμού, αν και αυτό είναι δύσκολο να προσδιοριστεί με στατιστική σημασία, επιπλέον, η παρουσία μιας ορατής παραμόρφωσης μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στις κοινωνικές εμπειρίες του προσβεβλημένου ατόμου, προκαλώντας γνωστικά ελλείμματα και κοινωνικά: με άλλα λόγια, δεν μπορεί να ειπωθεί ακριβώς πόση νοητική υστέρηση σχετίζεται άμεσα με τις επιπτώσεις της ασθένειας και πόσο σχετίζεται με την καταστροφή της κοινωνικής ζωής που δυστυχώς συχνά επηρεάζει αυτά τα άτομα λόγω παραμορφώσεων.

Ωστόσο, γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι οι συσσωρεύσεις ιστών μπορούν να προκαλέσουν τη σύνθλιψη των αιμοφόρων αγγείων και έτσι να εμποδίσουν τη σωστή ροή του αίματος στον εγκέφαλο: αυτό σίγουρα μπορεί να είναι η αιτία ακόμη και σοβαρού λειτουργικού ελλείμματος του νευρικού συστήματος.

Η  Ημιμεγαλεγκεφαλία συχνά συνδέεται. 

Η  Ημιμεγαλεγκεφαλία (ή μονόπλευρη μεγαλοεγκεφαλία) είναι μια σπάνια συγγενής πάθηση που συνίσταται σε υπερανάπτυξη ενός από τα δύο εγκεφαλικά ημισφαίρια ή ενός μέρους αυτού, ενώ το μέγεθος του άλλου ημισφαιρίου παραμένει εντός φυσιολογικών ορίων. Προβλήματα όρασης και ακοής είναι επίσης πιθανά, ενώ ορισμένοι ασθενείς μπορεί να υποφέρουν από υδροκεφαλία και επιληψία.

Οι μυοσκελετικές εκδηλώσεις του συνδρόμου του Πρωτέα είναι συχνές και αναγνωρίσιμες. Τα ορθοπεδικά χαρακτηριστικά είναι γενικά αμφοτερόπλευρα, ασύμμετρα, προοδευτικά και μπορεί να αφορούν και τα τέσσερα άκρα και τη σπονδυλική στήλη

Οι προσβεβλημένοι ασθενείς έχουν συνήθως τοπικές παραμορφώσεις των περιαρθρικών άκρων, ασυμφωνία στο μήκος των άκρων και παραμορφώσεις της σπονδυλικής στήλης: αυτό προκαλεί δυσκολία στην κίνηση και σε ορισμένες περιπτώσεις αναγκάζει το άτομο στο αναπηρικό καροτσάκι. Οι ασθενείς μπορεί επίσης να παρουσιάσουν παραμόρφωση του κρανίου με τη μορφή δολιχοκεφαλίας ή επιμήκεις ανωμαλίες του κρανίου και του προσώπου .

Επιπλοκές

Υπάρχει κίνδυνος πρόωρου θανάτου σε προσβεβλημένα άτομα λόγω της εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης και πνευμονικής εμβολής που προκαλούνται από δυσπλασίες των αγγείων που σχετίζονται με αυτή τη διαταραχή. Λόγω του υπερβολικού βάρους και των διευρυμένων άκρων, μπορεί επίσης να υπάρχουν συμπτώματα αρθρίτιδας, μυϊκός πόνος και δυσκολία στο περπάτημα . 

Οι ασθενείς στις περισσότερες περιπτώσεις χρειάζονται εξωτερική βοήθεια για να πραγματοποιήσουν κανονικές δραστηριότητες.

Τα προσβεβλημένα άτομα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν ορισμένους καρκίνους , συμπεριλαμβανομένων των μονόπλευρων κυσταδενωμάτων των ωοθηκών, των καρκίνων των όρχεων, των μηνιγγιωμάτων και των μονομορφικών αδενωμάτων του παρωτιδικού αδένα. Λόγω των παραμορφώσεων, το άτομο τείνει να απομονώνεται κοινωνικά και έχει υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης κατάθλιψη και σκέψεις αυτοκτονίας .

Διάγνωση

Η διάγνωση βασίζεται ουσιαστικά στη φυσική εξέταση και τον γενετικό έλεγχο.

Διαφορική διάγνωση

Η διαφορική διάγνωση γίνεται σε σχέση με διάφορες παθολογίες, όπως:

 • λιποματώδης μακροδυστροφία 
 • ινολιπωματώδες χαμάρτωμα
 • Σύνδρομο Klippel-Trénaunay (αγγειο-οστεουπερτροφικό σύνδρομο) 
 • νευροϊνωμάτωση τύπου 1 
 • Σύνδρομο Parkes Weber 
 • Σύνδρομο Rubinstein-Taybi 
 • Σύνδρομο Weaver-Smith 
 • Σύνδρομο  Sotos, εγκεφαλικός γιγαντισμός 
 • Σύνδρομο CLOVES
 • γιγαντισμός 
 • ακρομεγαλία 

Θεραπευτική αγωγή

Δεν υπάρχει ενιαία θεραπεία που να λύνει το πρόβλημα. Οι ασθενείς συχνά χρειάζονται 24ωρη βοήθεια.

Η διαχείριση είναι διεπιστημονική. Γενικά απαιτείται η παρέμβαση διαφόρων επαγγελματιών, συμπεριλαμβανομένων ορθοπεδικών, ψυχιάτρων, φυσιοθεραπευτών και ψυχολόγων.

Έρευνα

Μια ομάδα γιατρών στην Αυστραλία δοκίμασε το φάρμακο ραπαμυκίνη στη θεραπεία ενός ασθενούς με πιθανό σύνδρομο του Πρωτέα και το βρήκε αποτελεσματικό. Ωστόσο, η διάγνωση του συνδρόμου Proteus σε αυτόν τον ασθενή έχει αμφισβητηθεί από άλλους ερευνητές. 

Η ερευνητική ομάδα για το σύνδρομο Proteus στο Εθνικό Ινστιτούτο Ερευνών Ανθρώπινου Γονιδιώματος στα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών ξεκίνησε μια μελέτη προσδιορισμού δόσης Φάσης 0 με τον αναστολέα AKT1 ARQ 092, ο οποίος αναπτύχθηκε από την Arqule Corporation. 

Σε προηγούμενες δοκιμές σε δείγματα ιστών και κυττάρων που προέρχονται από ασθενείς, το ARQ 092 μείωσε τη φωσφορυλίωση AKT και τους κατάντη στόχους AKT σε μόλις δύο ώρες. Η διαδικασία φάσης 0 ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2015.

ΠΗΓΗ: https://medicinaonline.co/2022/07/13/sindrome-di-proteo/

Παναγιώτης Σπανός

Διασώστης – Πλήρωμα Ασθενοφόρου

Πρόεδρος Διασωστών Ρόδου

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ