Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Επικαιρότητα » Σύμη: «Πολλές φορές εκτελώ χρέη οδηγού» – Τι λέει ο δήμαρχος για το μοναδικό ασθενοφόρο στο νησί

Σύμη: «Πολλές φορές εκτελώ χρέη οδηγού» – Τι λέει ο δήμαρχος για το μοναδικό ασθενοφόρο στο νησί

Μπορεί η Σύμη να αποτελεί έναν από τους πιο ελκυστικούς καλοκαιρινούς προορισμούς και να κερδίζει κάθε χρόνο όλο και περισσότερους θαυμαστές, ωστόσο, τα διαχρονικά προβλήματα που αντιμετωπίζει στην παροχή ιατρικών υπηρεσιών εγείρουν για τους επισκέπτες πολλά ερωτήματα, καθώς όπως αποκαλύπτει στο enikos.gr ο δήμαρχος του νησιού Λευτέρης Παπακαλοδούκας, το ένα και μοναδικό ασθενοφόρο του νησιού οδηγούν εθελοντές, αντιδήμαρχοι, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που ακόμη και ο ίδιος έχει πάρει στα χέρια του το τιμόνι.

Του Δημήτρη Καλογερόγιαννη

«Στο νησί υπάρχει ένα ασθενοφόρο και δεν υπάρχει επαγγελματίας οδηγός. Κάθε φορά κάνουμε αγώνα δρόμου για να δούμε ποιος βρίσκεται πιο κοντά στο ασθενοφόρο για να το παραλάβει και να φτάσει πιο γρήγορα στον ασθενή», είπε συγκεκριμένα ο κ. Παπακαλοδούκας.

«Πολλές φορές έχω αναλάβει ο ίδιος χρέη οδηγού και μάλιστα πρόσφατα. Ωστόσο, κατά κύριο λόγο το ασθενοφόρο οδηγούν εθελοντές ή δημοτικοί σύμβουλοι. Η ευθύνη για όλους είναι μεγάλη, αν λόγου χάρη σημειωθεί κάποιο τροχαίο ατύχημα μπορεί να χαθεί πολύ εύκολα μια ζωή μέσα στο ασθενοφόρο. Δε μπορεί να βρεθεί έστω ένας οδηγός; Είναι πάγιο αίτημα του δήμου να γίνουν προσλήψεις για τη θέση του οδηγού. Οι ελλείψεις στη συγκεκριμένη θέση είναι εξίσου σημαντικές με τις ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό», πρόσθεσε ο ίδιος και σχολίασε: «Γενικά η κατάσταση σε όλα τα ακριτικά νησιά είναι τριτοκοσμική». 

Αναφερόμενος εν γένει στα διαχρονικά προβλήματα στελέχωσης και εξοπλισμού που αντιμετωπίζουν οι υγειονομικές μονάδες στα ακριτικά νησιά ο δήμαρχος Σύμης τόνισε: «Δεν νοείται να μην μπορούν να βρεθούν γιατροί και προσωπικό στα νησιά. Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι φορές που οι ασθενείς από την Σύμη επιλέγουν να πάνε στη Ρόδο με δικά τους έξοδα. Δεν γίνεται να ζουν με τον φόβο οι κάτοικοι ότι μπορεί να πεθάνουν αβοήθητοι στον δρόμο. Τα νησιά πρέπει να είναι κατοικημένα και για να παραμένουν μόνιμοι κάτοικοι θα πρέπει έστω να τους παρέχεται η ελάχιστη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη», είπε ο κ. Παπακαλοδούκας και στη συνέχεια πρότεινε ως «μοναδική» , όπως την χαρακτήρισε , λύση τη στελέχωση των ιατρείων στα νησιά με γιατρούς που έχουν ειδικότητα από τον στρατό.

Έπειτα, ο δήμαρχος Σύμης αποκάλυψε στο enikos.gr ότι το μοναδικό ασθενοφόρο που υπάρχει στο νησί είναι δωρεά του δήμου στο ιατρείο, ενώ κάθε χρόνο μόνο για το διαμονή των ιατρών ο δήμος δαπανά κάθε χρόνο περίπου το ποσό των 45.000 ευρώ, προκειμένου όπως είπε χαρακτηριστικά «να υπάρχει κίνητρο για να παραμείνουν μόνιμα στο νησί».

«Αυτό δεν είναι δίκαιο», πρόσθεσε ο ίδιος και επεσήμανε « δυστυχώς δεν έχουν γίνει προκηρύξεις για θέση οδηγού αλλά σίγουρα θα καλύπταμε τα έξοδα διαμονής του στο νησί. Δε νοείται να μην υπάρχει οδηγός ασθενοφόρου στο νησί».

Ακόμη, ο δήμαρχος επεσήμανε ότι είναι συχνό φαινόμενο να πρέπει να καλυφθούν δρομολόγια για παραπάνω από ένα περιστατικά και μάλιστα όπως αποκάλυψε «προχθές είχαμε να καλύψουμε δύο περιστατικά, το πρώτο μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με το ασθενοφόρο που οδηγούσε εθελοντής, ενώ στη δεύτερη περίπτωση ο ασθενής διακομίστηκε με ΙΧ αυτοκίνητο».

Τέλος, ο κ.Παπακαλοδούκας ανέφερε στο enikos.gr ότι «δεν έχουμε παράλογες απαιτήσεις, ζητάμε τα αυτονόητα χρειαζόμαστε έστω έναν άνθρωπο για τη θέση του οδηγού κι ένα λειτουργικό ασθενοφόρο. Το κράτος θα πρέπει να μεριμνά εγκαίρως δεν θα πρέπει να περιμένουμε να πολλαπλασιαστούν τα περιστατικά σαν και αυτό στην Κω για να ληφθούν μέτρα».

Πηγήenikos

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ