Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Προνοσοκομειακή Φροντίδα » Ψυχολογία Διασώστη » Συμπεριφορά διασώστη – Αξιοπρέπεια και Αρετή

Συμπεριφορά διασώστη – Αξιοπρέπεια και Αρετή

Αρθρογράφος: Ελένη Ψαρρά

“Αρκεί μια στιγμή για να γίνεις ήρωας, αλλά χρειάζεται ολόκληρη ζωή για να  γίνεις αξιοπρεπής άνθρωπος”
Μπριουλά Π.

Είναι στη φύση της υπηρεσίας του διασώστη κάποια ευλογημένη στιγμή να γίνει ήρωας, διασώζοντας τα θύματα που κινδυνεύουν, επαναφέροντάς τα στη ζωή με τις τεχνικές διάσωσης και της καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης.

Έχοντας βιώσει το μεγαλείο της διάσωσης ενός συνανθρώπου του, είναι γεγονός πως ο διασώστης θα υποστεί κάποιες εσωτερικές αλλαγές που άλλοτε καταλήγουν σε σταυροδρόμια εσωτερικής διερεύνησης για τη βελτίωση του χαρακτήρα του κι άλλοτε γίνονται η αφορμή να παρερμηνεύεται η ουσία και το μήνυμα του αγαθού της πράξης από τη ματαιοδοξία του.

Κάθε άξιος άνθρωπος που θέλει να αποκαλείται διασώστης λόγω της δια βίου εκπαίδευσης και του συνεχούς εμπλουτισμού των γνώσεων του, θα πρέπει εξίσου να φέρει στα σωθικά του την ανάλογη ψυχική δύναμη και την εξαίρετη ποιότητα του χαρακτήρα του που θα πιστοποιείται από την καλοσύνη και την ευγενική συμπεριφορά. Δεν νοείται να αγρυπνά για την ασφάλεια των συνανθρώπων του εν ώρα υπηρεσίας σώζοντας ζωές όταν απαιτηθεί και στην προσωπική του ζωή να φέρεται με τέτοιο τρόπο ώστε να απαξιώνει την εικόνα και την αξία της επαγγελματικής του υπόστασης. π.χ Δεν συνάδει από τη μία να σώζει ανθρώπους και από την άλλη να συμμετέχει σε διαπληκτισμούς και κοινωνικές αναταραχές προκαλώντας τραυματισμούς. 

Τα χαρακτηριστικά που πρέπει να συντροφεύουν έναν διασώστη είναι το ήθος, η ευγενική συμπεριφορά, η ταπεινότητα όταν συναντά τη δόξα και τις επευφημίες εξαιτίας μιας διάσωσης, η ευπρέπεια και τα πολύτιμα εφόδια της ευαισθησίας και της λογικής, υποστηρίζοντας έτσι το μοντέλο ενός ανώτερου ανθρώπου που προσεγγίζει την Αρετή. Από μόνη της η ευάρεστη πράξη της διάσωσης αποτελεί το κίνητρο για την αναζήτηση όλων αυτών.

Μπορεί να γίνεις ήρωας μέσα σε μια στιγμή, όμως με τη σωστή καθοδήγηση και αποκωδικοποιώντας τα μηνύματα που ξεπηδούν από τις αξίες του λειτουργήματος του διασώστη, θα γίνεις ένας αξιοζήλευτος και αξιοπρεπής άνθρωπος.

Δεν είναι μονάχα ένα επάγγελμα, είναι στάση ζωής…

Αλιευθέν από το ιστολόγιο

alifeguardsoul

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ