Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Προνοσοκομειακή Φροντίδα » Τα άρθρα του Διασώστη » Πώς σαμποτάρουμε τους εαυτούς μας στον χώρο της προνοσοκομειακής φροντίδας

Πώς σαμποτάρουμε τους εαυτούς μας στον χώρο της προνοσοκομειακής φροντίδας

10 τρόποι για να αποφύγουμε την αυτοπροδοσία και να πετύχουμε τους στόχους μας

Για να δημιουργήσουμε τη ζωή που ονειρευόμαστε, δεν πρέπει να προδώσουμε τον εαυτό μας. Το να μην τιμάμε τον καλύτερο εαυτό μας μπορεί να καταστρέψει την αυτοπεποίθησή μας και να μας εγκλωβίσει σε έναν κύκλο άνευ χαράς.

Στο βιβλίο “Ο Αλχημιστής”, ο Πάολο Κοέλιο εξηγεί ότι όλοι έχουμε τον δικό μας προσωπικό μύθο – το πεπρωμένο μας – τη ζωή που ονειρευόμαστε και είναι εφικτή για όλους μας. Εξηγεί ότι όταν προδίδουμε τον προσωπικό μας μύθο, η πράξη της αυτοπροδοσίας μας επιβαρύνει.

Ο Κοέλιο υποστηρίζει ότι είμαστε εδώ για να εκπληρώσουμε τα όνειρά μας, ανεξάρτητα από τα εμπόδια ή τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε. Αν δεν ακολουθούμε τα όνειρά μας και δεν κυνηγάμε το πάθος μας, δεν εκπληρώνουμε τον προσωπικό μας μύθο. Όταν διαπράττουμε πράξεις αυτοπροδοσίας, μπορούμε να ξεφύγουμε από την πορεία της ζωής μας, δημιουργώντας μας δυσκολίες και απομακρύνοντάς μας περισσότερο από το πεπρωμένο μας.

Ακολουθούν οι τρόποι με τους οποίους η αυτοπροδοσία μπορεί να εμφανιστεί στη ζωή μας:

Προδίδοντας τους άλλους. Αυτό μπορεί να παρουσιαστεί ως κουτσομπολιό, ως ανέντιμη συμπεριφορά απέναντι στους άλλους ή απλώς ως μη υποστήριξη ενός άλλου μέλους της ομάδας. Όταν προδίδουμε τους άλλους, προδίδουμε τον εαυτό μας.

Αρνούμενοι τις δικές μας ανάγκες. Η μη θέσπιση ορίων μας επιτρέπει να μας εκμεταλλεύονται και γεννάει δυσαρέσκεια. Το να λέμε όχι στα πράγματα που δεν μας φέρνουν χαρά ή δεν μας φέρνουν πιο κοντά στους στόχους μας είναι σημαντικό. Ίσως αυτή η υπερωριακή βάρδια να μην σας εξυπηρετεί.

Το να μην είμαστε αυθεντικοί. Το να επιλέγουμε να ενεργούμε με έναν τρόπο που δεν είναι αυτός που πραγματικά είμαστε δεν θα φέρει μια πραγματική αίσθηση του ανήκειν και θα δημιουργήσει επιφανειακές σχέσεις. Οι περισσότεροι άνθρωποι του προνοσοκομειακού χώρου μπορούν να αντιληφθούν ότι δεν είμαστε ειλικρινείς, είναι μέρος του τι είμαστε συντονισμένοι να κάνουμε στο εργασιακό μας περιβάλλον. Οι συνάδελφοί μας θα αντιληφθούν τις ανειλικρινείς δονήσεις. Για να ζήσουμε πλήρως, πρέπει να αγκαλιάσουμε αυτό που είμαστε.

Δεν κάνουμε τη δουλειά. Το να μην είμαστε συνεπείς στο να πηγαίνουμε στο γυμναστήριο, να μην απαντάμε σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή να μην ακολουθούμε το πλάνο της υπηρεσίας, μάς στερεί ευκαιρίες και αποδυναμώνει την αυτοπεποίθησή μας. Μου αρέσει να ονομάζω αυτές τις πράξεις αυτοσαμποτάζ.

Το να μην είμαστε ευγενικοί με τον εαυτό μας. Το να επιτρέπουμε στον εαυτό μας να πέφτει και να κάνει λάθη είναι καθοριστικό για την προσωπική μας ανάπτυξη. Το να μάθουμε να αποδεχόμαστε και να συγχωρούμε τον εαυτό μας γρήγορα μάς επιτρέπει να το εξασκήσουμε αυτό με τους άλλους. Όταν είμαστε ευγενικοί με τον εαυτό μας, είμαστε πιο ευγενικοί με όλους.

Αναζητώντας εξωτερική επικύρωση. Η αναζήτηση εξωτερικής επικύρωσης μπορεί να είναι ένας ολισθηρός δρόμος. Καθώς προχωράμε στην καριέρα μας, θα είναι σημαντικό να καταλάβουμε πόσο σημαντική είναι η αυτοεπιβεβαίωση. Αν βρεθούμε να τρέχουμε πίσω από την εξωτερική επικύρωση, θα βγούμε εύκολα εκτός πορείας.

Κυνηγάμε τα χρήματα αντί για τα όνειρά μας. Ένα άνετο εισόδημα είναι ένα δώρο, ωστόσο, το να νιώθουμε σκοπό στη δουλειά μας είναι μέρος του πεπρωμένου μας. Το να παραμένουμε σε έναν εργοδότη ή σε μια δουλειά που δεν μας αρέσει από άνεση ή από φόβο αποτυχίας ή αλλαγής είναι αυτοπροδοσία. Κυνηγήστε τα όνειρά σας: είναι το πεπρωμένο σας.

Αγνοώντας την εσωτερική μας φωνή, τα ένστικτα και τα συναισθήματά μας. Η εμπιστοσύνη στη διαίσθησή μας είναι υψίστης σημασίας για να παραμείνουμε στην πορεία μας. Η φωνή μέσα μας μιλάει πάντα. Μαθαίνοντας να την ακούμε θα μας κρατήσει στο μονοπάτι μας.

Να κυνηγάμε το κύρος αντί του σκοπού. Δεν χρειάζεται να έχουμε ηγετικό ρόλο για να είμαστε ηγέτες. Ο σκοπός οδηγεί στην καταξίωση, όχι το αντίθετο. Κυνηγήστε το σκοπό σας.

Συμβιβάζεστε με λιγότερα από όσα είστε ικανοί. Καταλαβαίνουμε πότε δεν ζούμε σύμφωνα με το πλήρες δυναμικό μας. Ο καθένας από εμάς έχει ένα πεπρωμένο, αρνούμενοι τον καλύτερο εαυτό μας δεν θα φτάσουμε εκεί.

Κάντε τη δουλειά και μην τα παρατάτε ποτέ.
“Όταν θέλεις κάτι, όλο το σύμπαν συνωμοτεί για να σε βοηθήσει να το πετύχεις”. – Paulo Coelho

Όλοι έχουμε τη δυνατότητα να ζήσουμε τη ζωή που ονειρευόμαστε. Όταν σταματήσουμε να προδίδουμε τον εαυτό μας, ξεκινάμε την πραγματική δουλειά προς τη ζωή των ονείρων μας.

Συγγραφέας: Andrea Abbas, MS, NRP, IC, CP-C

Πηγή: https://www.ems1.com/careers/articles/how-we-sabotage-ourselves-in-ems-KixMSsVhJdSbIn5j/

Παναγιώτης Σπανός

Προνοσοκομειακός Διασώστης

Πρόεδρος Διασωστών Ρόδου

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ