Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Προνοσοκομειακή Φροντίδα » Πώς προσπαθούν οι αστροναύτες να σώσουν ζωές στο διάστημα με Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση

Πώς προσπαθούν οι αστροναύτες να σώσουν ζωές στο διάστημα με Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση

Το μέλλον υπόσχεται διαστημικά ταξίδια για όλους μας, όχι μόνο για τους καλύτερους αστροναύτες. Και αυτό σημαίνει ότι αυξάνεται ο κίνδυνος των ανθρώπων που μπορεί να υποστούν καρδιακά προβλήματα εκατομμύρια μίλια μακριά από ένα νοσοκομείο. Αλλά η Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (CPR) στο διάστημα δεν είναι όπως αυτή στη Γη.

«Ήμαστε τυχεροί μέχρι τώρα», λέει ο καθηγητής Jochen Hinkelbein, ειδικός στη διαστημική ιατρική. Από όσο γνωρίζουμε, κανείς δεν έχει υποστεί ποτέ καρδιακή ανακοπή στο διάστημα.

Αλλά, όμως, οι αστροναύτες τείνουν να συγκαταλέγονται μεταξύ των καλύτερων από τους καλύτερους. Εκπαιδεύονται για χρόνια για να είναι όσο το δυνατόν πιο υγιείς, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά.

Το μέλλον, ωστόσο, υπόσχεται ταξίδεια με διαστημόπλοιο σε μεγαλύτερες αποστάσεις και για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους. Μια διεθνής συνεργασία που ονομάζεται Artemis σχεδιάζει αποστολές στο φεγγάρι και αργότερα στον Άρη, όπου οι άνθρωποι θα χτίσουν βάσεις για παρατεταμένες διαμονές.

 

CPR in space: The reverse bear hug method

 

Στη συνέχεια, υπάρχει πιθανότητα διαστημικών ταξιδιών για ”κοινούς ανθρώπους” – όχι μόνο για τους πιο κατάλληλους επαγγελματίες αστροναύτες – διαστημικός τουρισμός για τους πλούσιους και τολμηρούς.

Ως αποτέλεσμα, υπάρχει αυξανόμενη έρευνα σχετικά με τις διαδικασίες έκτακτης ανάγκης στο διάστημα:

Τι θα κάνετε εάν κάποιος βιώσει καρδιακή ανακοπή ενώ επιπλέει σε μικροβαρύτητα και εκατομμύρια χιλιόμετρα από το πλησιέστερο νοσοκομείο ή μονάδα εντατικής θεραπείας;

Ρωτήσαμε τον Hinkelbein, ο οποίος είναι αντιπρόεδρος της Γερμανικής Εταιρείας Αεροπορίας και Διαστημικής Ιατρικής (DGLRM) και συν-επικεφαλής συγγραφέας μαζί με τον Steffen Kerkhoff μιας νέας μελέτης για την καρδιοπνευμονική ανάνηψη (CPR) κατά τη διάρκεια μίας διαστημικής πτήσης.

Το ένα πράγμα οδηγεί στο άλλο

DW: Πόσο πιθανό είναι οι άνθρωποι να παρουσιάσουν καρδιακή ανακοπή στο διάστημα; Και πότε θα ήταν απαραίτητο να εκτελέσετε Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση;

 

Jochen Hinkelbein: Φανταστείτε ένα διαστημικό ταξίδι στον Άρη και πίσω. Έξι αστροναύτες οι οποίοι ταξιδεύουν για τρία χρόνια σε ένα απομακρυσμένο περιβάλλον. Αν υπάρξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως αν ένας από αυτούς υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο, τραύμα ή δηλητηρίαση, υπάρχει πάντα η πιθανότητα αυτές οι καταστάσεις να οδηγήσουν σε καρδιακή ανακοπή.

 

CPR in space: The side-straps method

Ποιες είναι οι συγκεκριμένες προκλήσεις της εκτέλεσης ΚΑΡΠΑ στη μικροβαρύτητα; 
Ο τρόπος με τον οποίο οι αστροναύτες αλληλεπιδρούν με ανθρώπους και με αντικείμενα στην μικροβαρύτητα δεν είναι ο ίδιος με αυτόν της Γης.
Μπορείτε να πιέσετε κάτι ελαφρώς στη μικροβαρύτητα και μπορεί να πετάξει για μίλια. Αυτό κάνει σχεδόν αδύνατο την εκτέλεση ΚΑΡΠΑ στο διάστημα.
Ναι, η Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση στην μικροβαρύτητα διαφέρει εντελώς από αυτήν στη Γη.
Στη Γη, χρησιμοποιούμε το βάρος του διασώστη, για παράδειγμα, για να κάνουμε συμπίεση στο στήθος. Αυτό απλά δεν είναι δυνατό στην μικροβαρύτητα.
Σε καταστάσεις ελεύθερης πλεύσης, και αυτή είναι η πιο κοινή κατάσταση στην μικροβαρύτητα, η τυπική ΚΑΡΠΑ της Γης είναι αδύνατη, επειδή χρειάζεστε κάποιο είδος δύναμης για να εκτελέσετε συμπίεση στο στήθος.
Προσαρμογή γήινων τεχνικών για το διάστημα
Στην εργασία σας, αναφέρετε μια σειρά μεθόδων για ΚΑΡΠΑ στο διάστημα. Πώς λειτουργούν;
Λοιπόν, υπάρχουν πέντε τεχνικές, δύο από τις οποίες χρησιμοποιούν ιμάντες – ένα λεγόμενο σύστημα ”σύνδεσης” του πληρώματος – του ασθενή με τον διασώστη στο σταθμό.

CPR in space: The Evetts-Russomano method

Υπάρχουν τρεις άλλες τεχνικές.
Οι δύο πρώτες είναι η τεχνική Evetts-Russomano και η bearhug (σφιχτή αγκαλιά) – και οι δύο μπορούν να γίνουν σε ελεύθερη κυμαινόμενη βαρύτητα.
[Ed .: Η μέθοδος Evetts-Russomano: Ο διασώστης τοποθετεί το αριστερό του πόδι πάνω από τον δεξιό ώμο του ασθενούς και το δεξί πόδι γύρω από τον κορμό του ασθενούς. Συνδέοντας τους αστραγάλους του στο κέντρο της πλάτης του ασθενούς, ο διασώστης προσκολλάται στον ασθενή και μπορεί να δημιουργήσει δύναμη στο στήθος του ασθενούς χωρίς να ωθηθεί.]
Και η αντίστροφη τεχνική bearhug (σφιχτή αγκαλιά) είναι μια τροποποιημένη έκδοση του ελιγμού Heimlich, όπου ο διασώστης αγκαλιάζει το στήθος του ασθενούς από πίσω.]
Αυτές οι τεχνικές δεν χρησιμοποιούν ιμάντες για τον περιορισμό του ασθενούς ή οποιουδήποτε άλλου υλικού για την εκτέλεση θωρακικών συμπιέσεων. Ωστόσο, αυτές οι δύο τεχνικές δεν είναι τόσο αποτελεσματικές στο διάστημα όσο είναι στη Γη.
Υπάρχει μια άλλη τεχνική γνωστή ως μέθοδος χειρολαβής (μια πράξη εξισορρόπησης με τα χέρια και τα πόδια στον αέρα ή σε τοίχο)..
Αυτή έχει καλή ποιότητα ΚΑΡΠΑ, αλλά έχει έναν σημαντικό περιορισμό, και αυτό είναι ότι χρειάζεστε δύο τοίχους που απέχουν μεταξύ τους 2 με 2,5 μέτρα (6,5-8,2 πόδια). Εάν οι δύο τοίχοι ή οι επιφάνειες απέχουν περισσότερο, είναι αδύνατο να πραγματοποιηθούν αποτελεσματικές συμπιέσεις στο στήθος.

CPR in space: The handstand method

[Ed .: Η μέθοδος χειρολαβής : Ο ασθενής τοποθετείται με την πλάτη του πάνω σε μια επιφάνεια. Ο διασώστης βάζει τα πόδια του σε έναν αντίθετο τοίχο ή επιφάνεια, τα χέρια τεντωμένα πάνω από το κεφάλι. Με τα δύο χέρια τοποθετημένα στο στέρνο του ασθενούς, ο διασώστης κάμπτεται και εκτείνεται στους γοφούς και τα γόνατά του για να δημιουργήσει τη δύναμη συμπίεσης στο στήθος του ασθενούς.]
Επόμενα βήματα
 
Και τι γίνεται με την πραγματική πίεση που ασκείται σε έναν ασθενή; 
 
Υπάρχει πολλή έρευνα για την επίδραση της μικροβαρύτητας στην πυκνότητα των οστών, για παράδειγμα, και ότι τα οστά μπορεί να γίνουν εύθραυστα.
Υπάρχει κίνδυνος βλάβης στα πλευρά του ασθενούς;
Υπάρχει πάντα κίνδυνος βλάβης των πλευρών κατά τη διάρκεια της ΚΑΡΠΑ, όπως και στη Γη. Αλλά δεν πιστεύω ότι η απώλεια οστικής πυκνότητας μεταξύ αστροναυτών είναι ένα τεράστιο πρόβλημα για την εκτέλεση ΚΑΡΠΑ.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η επίτευξη αυτόματης κυκλοφορίας στον ασθενή και η καρδιά του να χτυπήσει ξανά.

CPR in space: The waist straddle method

Και ακόμη και τότε, το πρόβλημα δεν έχει τελειώσει στη μικροβαρύτητα, καθώς η πλησιέστερη μονάδα εντατικής θεραπείας μπορεί να απέχει πολλά εκατομμύρια χιλιόμετρα. Υπάρχουν ερωτήσεις που η επιστήμη δεν έχει ακόμη απαντήσει, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου εκτέλεσης της ΚΑΡΠΑ στο διάστημα και του τι πρέπει να κάνετε μετά.

Είπατε στην αρχή ότι δεν υπήρξαν ποτέ τέτοιες καταστάσεις στο διάστημα, τουλάχιστον δεν έχουν αναφερθεί.

Υπάρχουν όμως και άλλα προβλήματα υγείας στο διάστημα, από τύφλωση έως εξουθενωτική ναυτία.

Λοιπόν, ήμασταν πολύ τυχεροί, έτσι δεν είναι;

Ναι, έτσι νομίζω. Μέχρι στιγμής, είμαστε τυχεροί που δεν έχουμε καρδιακή ανακοπή στο διάστημα. Ωστόσο, αρκετοί αστροναύτες είχαν καρδιακές αρρυθμίες. Και αυτό μπορεί να εξελιχθεί γρήγορα σε καρδιακή ανακοπή. Αλλά δεν έχουμε δει να συμβαίνει αυτό, ακόμη.

Ο Jochen Hinkelbein είναι καθηγητής και διευθυντής στο Τμήμα Αναισθησιολογίας και Εντατικής Ιατρικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Κολωνίας και αντιπρόεδρος της Γερμανικής Εταιρείας Αεροπορίας και Διαστημικής Ιατρικής (DGLRM) και συν-επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης “Καρδιοπνευμονική ανάνηψη (CPR) κατά τη διάρκεια της διαστημικής πτήσης, η οποία “δημοσιεύθηκε στο Scandinavian Journal of Trauma, Resuscitation and Emergency Medicine.

Πηγή: https://www.dw.com/en/how-astronauts-try-to-save-lives-in-space-with-resuscitation/a-55725391

Παναγιώτης Σπανός

Διασώστης Πλήρωμα Ασθενοφόρου

Πρόεδρος Διασωστών Ρόδου

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ