Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Προνοσοκομειακή Φροντίδα » Ψυχολογία Διασώστη » Πώς να Βοηθήσετε τον Πρώτο Ανταποκριτή σας να Αντισταθεί στις Επιπτώσεις του Επαγγέλματός του

Πώς να Βοηθήσετε τον Πρώτο Ανταποκριτή σας να Αντισταθεί στις Επιπτώσεις του Επαγγέλματός του

Η επιλογή και πρόσληψη ενός πρώτου ανταποκριτή είναι μια διαδικασία εξονυχιστική: ψυχολογικές αξιολογήσεις, τεστ φυσικής κατάστασης, αυστηρή εκπαίδευση, έλεγχοι παρελθόντος. Όταν τελικά περάσουν όλα αυτά τα στάδια, είναι ανάμεσα στους πιο σωματικά και ψυχικά υγιείς της κοινότητας. Παρ’ όλα αυτά, η ίδια η φύση της δουλειάς τους μπορεί να τους οδηγήσει σε μια σταδιακή, ύπουλη επιβάρυνση – σωματικά, ψυχικά και στις σχέσεις τους.

Αυξημένα ποσοστά μετατραυματικού στρες (PTSD), κατάθλιψης και σκέψεων αυτοκτονίας, αυξημένα καρδιολογικά προβλήματα, διαταραχές ύπνου, ακόμα και καρκίνοι (ιδιαίτερα στους πυροσβέστες). Η προσωπικότητά τους μπορεί με τον καιρό να μεταβληθεί: από κοινωνικοί και ανοιχτοί, σε εσωστρεφείς, καχύποπτοι και αποτραβηγμένοι.

Αν είστε σύντροφος, σύζυγος ή μέλος οικογένειας ενός πρώτου ανταποκριτή, μπορείτε να παίξετε καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη ή και αναστροφή αυτών των επιπτώσεων. Ακολουθούν 5 πρακτικές συμβουλές για να τους στηρίξετε στην καθημερινότητα:


1. Να είστε προδραστικοί στην προσωπική σας ζωή

Μην περιμένετε τις “ιδανικές συνθήκες” για να προγραμματίσετε μια έξοδο ή μια οικογενειακή εκδρομή – συχνά δεν θα έρθουν ποτέ. Η δουλειά τους μπορεί εύκολα να καταπιεί την προσωπική ζωή. Προγραμματίστε νωρίς, σημειώστε ημερομηνίες στο ημερολόγιο και μην ακυρώνετε επειδή δεν είναι “στην καλύτερή τους” μετά τη δουλειά. Αν δείξουν απροθυμία, μην το πάρετε προσωπικά – ίσως είναι απλώς εξαντλημένοι ή συναισθηματικά αποφορτισμένοι. Μείνετε σταθεροί στα σχέδιά σας – πολλές φορές η διάθεση αλλάζει όταν είστε πια εκεί.


2. Ενθαρρύνετέ τους να κρατούν επαφή με τον “εκτός εργασίας” εαυτό τους

Η δουλειά τους γεμίζει την καθημερινότητα με εικόνες βίας, κινδύνου και απώλειας. Είναι φυσιολογικό αυτό να επηρεάζει την αντίληψή τους για τον κόσμο, δημιουργώντας μια πιο σκοτεινή, καχύποπτη οπτική. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να διατηρούν επαφή με δραστηριότητες, πρόσωπα και χόμπι που τους δίνουν θετικότητα. Υποστηρίξτε τη σύνδεση με φίλους εκτός του επαγγελματικού τους κύκλου και βοηθήστε τους να ξαναβρούν παλιές αγαπημένες ασχολίες.


3. Υποστηρίξτε την υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών

Η συνεχής εναλλαγή από ηρεμία σε ακραίο στρες βάζει το σώμα τους σε δοκιμασία. Σταδιακά αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας. Εντάξτε στην οικογενειακή σας ρουτίνα φυσική δραστηριότητα, υγιεινή διατροφή και καλές συνήθειες αποφόρτισης. Μπορείτε να κάνετε μαζί έναν περίπατο, να μαγειρεύετε υγιεινά, να πηγαίνετε για τρέξιμο ή να προτείνετε χρόνο στο γυμναστήριο – μικρές κινήσεις που έχουν σημαντικό αντίκτυπο.


4. Ενισχύστε τον ύπνο – όσο και όπως μπορείτε

Η έλλειψη ύπνου είναι ίσως ο πιο υποτιμημένος εχθρός. Οι βάρδιες, οι έκτακτες κλήσεις και η αδρεναλίνη απορρυθμίζουν το βιολογικό τους ρολόι. Η κόπωση φέρνει εκνευρισμό, απόσυρση, έλλειψη ενδιαφέροντος. Ενθαρρύνετέ τους να κοιμούνται με ποιότητα – ακόμα και με μικρούς ύπνους μέσα στη μέρα – και αποφύγετε την υπερβολική χρήση καφεΐνης ως μέσο αντιμετώπισης της εξάντλησης.


5. Παρακολουθήστε πόσο “πολύ” είναι το πολύ

Μερικές φορές το υπερβολικό δούλεμα δεν είναι δείγμα επαγγελματισμού, αλλά απόδραση. Συζητήστε μαζί τους: γιατί δουλεύουν τόσο πολύ; Είναι θέμα χρημάτων; Ασφάλειας; Απόσυρσης από την καθημερινότητα; Ίσως η λύση να είναι μια αναδιοργάνωση του οικογενειακού προϋπολογισμού ή μια εναλλακτική επαγγελματική στρατηγική. Το ζητούμενο είναι ισορροπία: υπάρχει χρόνος για εσάς, την οικογένεια, τις ανάγκες τους;


Μην τα αφήσετε για αργότερα

Τα προβλήματα αυτά δεν εμφανίζονται απότομα – χτίζονται μέρα με τη μέρα. Γι’ αυτό και η πρόληψη είναι πιο αποτελεσματική από τη θεραπεία. Μη διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια από ειδικούς ψυχικής υγείας ή συμβούλους οικογένειας. Οι πρώτοι ανταποκριτές δίνουν καθημερινά κομμάτια του εαυτού τους. Ας τους δώσουμε εμείς τα μέσα να τον προστατεύσουν.

Και μην ξεχνάτε: το αξίζουν – κι εσείς επίσης.

Συγγραφέας: Rachelle Zemlok, PsyD

Πηγή: https://www.firstresponderfamilypsychology.com/post/happy-family-series-helping-your-first-responder-resist-the-impacts

Παναγιώτης Σπανός

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ