Τι είναι το δηλητήριο;
Δηλητήριο είναι κάθε ουσία (στερεή, υγρή ή αέρια) που μπορεί να προκαλέσει βλάβη εάν εισέλθει στον οργανισμό σε επαρκείς ποσότητες. Οποιοσδήποτε μπορεί να καταπιεί, να εισπνεύσει, να απορροφήσει μέσω του δέρματος ή να χορηγήσει με ένεση ένα δηλητήριο.
Τα δηλητήρια μπορεί να προκαλέσουν επιληπτικές κρίσεις, θολή όραση, σοβαρή αλλεργική αντίδραση ή να είναι θανατηφόρα. Εάν υποψιάζεστε ότι ένα παιδί έχει εκτεθεί σε μια δυνητικά επιβλαβή ουσία, να είστε προσεκτικοί. Φροντίστε το παιδί να εξεταστεί από ιατρό το συντομότερο δυνατό. Το κλειδί για τη δηλητηρίαση είναι πραγματικά η πρόληψη.
Προϊόντα καθαρισμού και πλυντηρίου
Τα φωτεινά χρώματα των προϊόντων καθαρισμού ή τα μαλακά δισκία πλύσης μπορεί να είναι πραγματικά ελκυστικά για τα μικρά παιδιά. Ωστόσο, οι συμπυκνωμένες χημικές ουσίες μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες στα εντόσθια, το δέρμα και τα μάτια των παιδιών.
- Αφιερώστε λίγο χρόνο για να ελέγξετε πού βρίσκονται τα δικά σας και μετακινήστε τα σε ασφαλές σημείο. Ιδανικά σε ένα ψηλό ντουλάπι, μακριά από τα μάτια και την πρόσβαση.
- Να είστε προσεκτικοί αν αφήνετε τα δισκία πλυντηρίου πιάτων στην πόρτα του μηχανήματος. Τα μικρά δαχτυλάκια μπορούν να κινηθούν γρήγορα και η ταμπλέτα είναι στο χέρι τους.
- Αποθηκεύστε τα προϊόντα εκτός εμβέλειας αμέσως μόλις τα χρησιμοποιήσετε.
- Μην βασίζεστε στα καπάκια ασφαλείας – επιβραδύνουν τα παιδιά αλλά δεν είναι παιδικά.
- Προσέξτε για προϊόντα με πικραντικό παράγοντα, όπως το Bitrex, όταν μπορείτε να κάνετε και πάλι τα κανονικά σας ψώνια. Έχει τόσο απαίσια γεύση, που τα παιδιά το φτύνουν αντί να το καταπιούν, αποτρέποντας την τυχαία δηλητηρίαση.
Καθημερινά παυσίπονα
Η κατά λάθος κατάποση καθημερινών παυσίπονων είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος δηλητηρίασης των μικρών παιδιών. Όπως και με τα δισκία για το πλυντήριο πιάτων, μπορούν εύκολα να μπερδέψουν τα πολύχρωμα δισκία με κάτι ενδιαφέρον για να φάνε.
Ρίξτε μια ματιά στην κουζίνα, το μπάνιο και το υπνοδωμάτιό σας για τυχόν φάρμακα. Μετακινήστε τα σε ένα ασφαλές σημείο σε ένα ψηλό ντουλάπι, μακριά από τα μάτια και την πρόσβαση.
Προσέξτε και τα παυσίπονα που αφήνετε στο κομοδίνο ή στην τσάντα στο πάτωμα.
Ποτέ μην μεταφέρετε φάρμακα ή άλλα προϊόντα σε διαφορετικά δοχεία. Χρησιμοποιείτε πάντα τα αυθεντικά δοχεία, με σαφή επισήμανση, με καπάκια που να προστατεύονται από τα παιδιά, αν είναι δυνατόν.
Τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση δηλητηρίασης ενός παιδιού
Εάν υποψιάζεστε ότι ένα παιδί έχει καταπιεί μια βλαβερή ουσία, διαπιστώστε με ηρεμία πόση ποσότητα λείπει από το δοχείο. Ελέγξτε αν έχει καταπιεί κάποια.
Καλέστε το Κέντρο Δηλητηριάσεων (21 0779 3777) ακόμη και αν το παιδί φαίνεται καλά (έχουν πρόσβαση στη βάση δεδομένων για τα δηλητήρια και μπορούν να σας δώσουν σαφείς και χρήσιμες συμβουλές). Καλέστε τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης αν ανησυχείτε σοβαρά και δώστε όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες.
- Εάν έχει φαγωθεί ένα μούρο, φωτογραφίστε και πάρτε ένα φύλλο από το φυτό για να βοηθήσετε στην αναγνώριση. Μην αφήνετε το παιδί σας να τρέχει, καθώς αυτό αυξάνει το μεταβολισμό του και μπορεί να επιταχύνει οποιαδήποτε αντίδραση.
- Φροντίστε να κρατήσετε τη συσκευασία του δισκίου της ουσίας. Όσα περισσότερα αποδεικτικά στοιχεία είναι δυνατόν είναι χρήσιμα. Πάρτε τα μαζί σας στο νοσοκομείο.
- Να είστε προσεκτικοί εάν το παιδί παρουσιάζει οποιαδήποτε αλλαγή στη συμπεριφορά του, αρχίζει να κάνει εμετό ή νυστάζει.
- Καλέστε ασθενοφόρο και εξηγήστε με σαφήνεια τι έχει συμβεί.
- Μην το μεταφέρετε στο νοσοκομείο με αυτοκίνητο, εκτός αν σας το υποδείξουν οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. Αυτό συμβαίνει σε περίπτωση που η κατάσταση του παιδιού επιδεινωθεί καθ’ οδόν προς το νοσοκομείο.
Διαβρωτικές ουσίες
Τα προϊόντα καθαρισμού και οι ταμπλέτες πλυντηρίου πιάτων περιέχουν ισχυρά αλκάλια και προκαλούν εγκαύματα σε περίπτωση κατάποσης.
Εάν υποψιάζεστε ότι ένα παιδί έχει φάει ένα δισκίο πλυντηρίου πιάτων ή έχει πιει προϊόν καθαρισμού, παραμείνετε όσο το δυνατόν πιο ήρεμοι και διαπιστώστε τι έχει συμβεί.
Διαβάστε τις συμβουλές που αναγράφονται στη συσκευασία.
Σκουπίστε τυχόν εμφανή υπολείμματα γύρω από το στόμα του παιδιού και βάλτε το να ξεπλύνει το στόμα του με γάλα ή νερό.
Εάν έχει καταπιεί την ουσία, δώστε του μικρές γουλιές γάλακτος ή νερού.
Καλέστε τηλεφωνικά ασθενοφόρο και δώστε τους όσες περισσότερες πληροφορίες μπορείτε.
Μην προκαλέσετε έμετο στο παιδί καθώς η ουσία θα το έχει κάψει καθώς την κατάπιε και ο εμετός θα το κάψει ξανά.
Εάν αρχίσει να χάνει τις αισθήσεις του και χρειαστεί να του κάνετε καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση, προστατέψτε τον εαυτό σας από τη διαβρωτική ουσία χρησιμοποιώντας μια ασπίδα προσώπου.
Εάν ένα παιδί έχει φάει μια στρογγυλή μπαταρία , θα πρέπει να πάει στο τμήμα επείγοντων περιστατικών για ακτινογραφία. Μια μπαταρία θα κάψει το εντερικό τοίχωμα και μπορεί να μην αντιληφθείτε ότι υπάρχει πρόβλημα μέχρι το παιδί να εμφανίσει αδιαθεσία.
Συγγραφέας:
Πηγή: https://onlinefirstaid.com/how-to-prevent-poisoning-at-home/
Παναγιώτης Σπανός
ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ