Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Προνοσοκομειακή Φροντίδα » Τα άρθρα του Διασώστη » Πότε πρέπει να ακινητοποιείτε τη σπονδυλική στήλη;

Πότε πρέπει να ακινητοποιείτε τη σπονδυλική στήλη;

Η ακινητοποίηση της σπονδυλικής στήλης πραγματοποιείται προκειμένου να μειωθεί η πιθανότητα περαιτέρω βλάβης του νωτιαίου μυελού. Οι πρώτοι ανταποκριτές μπορούν να διδαχθούν μια ποικιλία διαφορετικών μεθόδων ακινητοποίησης της σπονδυλικής στήλης.

Οι ενδείξεις για την ακινητοποίηση της σπονδυλικής στήλης θα δίνονται από τον μηχανισμό του τραυματισμού και τα κλινικά σημεία και συμπτώματα που υποδηλώνουν τον κίνδυνο τραυματισμού της σπονδυλικής στήλης.

Η ακινητοποίηση της σπονδυλικής στήλης θα πρέπει πάντα να εξετάζεται στις ακόλουθες ομάδες ασθενών:

όταν ο μηχανισμός τραυματισμού αυξάνει την πιθανότητα βλάβης της σπονδυλικής στήλης (περιλαμβάνει κάθε αμβλύ τραύμα πάνω από την κλείδα)
όταν υπάρχει πόνος ή ευαισθησία στη σπονδυλική στήλη
όταν υπάρχουν νευρολογικά σημεία που σχετίζονται με βλάβη της σπονδυλικής στήλης
όταν υπάρχει αλλοιωμένο επίπεδο συνείδησης, μέθη ή τραυματισμοί που αποσπούν την προσοχή αλλού
όταν είναι γνωστό ότι υπάρχει προϋπάρχουσα κάκωση της σπονδυλικής στήλης.

Μόλις πιστεύετε ότι υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού της σπονδυλικής στήλης, θα πρέπει να ακινητοποιήσετε το κεφάλι. Αυτό γίνεται αρχικά κρατώντας το κεφάλι με τα χέρια σας, τα οποία θα πρέπει να παραμείνουν στη θέση τους μέχρι να ολοκληρωθεί η ακινητοποίηση της σπονδυλικής στήλης.

Υπάρχουν  διαφορετικές μέθοδοι ακινητοποίησης της σπονδυλικής στήλης και θα πρέπει πάντα να ακολουθείτε τα τοπικά πρωτόκολλα και την εκπαίδευσή σας.

ΠΗΓΗ: https://www.firstaidforfree.com/when-should-you-immobilize-the-c-spine/

Συγγραφέας: JOHN FURST is an experienced emergency medical technician and qualified first aid and CPR instructor. John is passionate about first aid and believes everyone should have the skills and confidence to take action in an emergency situation.

Παναγιώτης Σπανός

Διασώστης – Πλήρωμα Ασθενοφόρου

Πρόεδρος Διασωστών Ρόδου

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ