Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Προνοσοκομειακή Φροντίδα » ΠΤΩΣΕΙΣ… Γιατί τα Παιδιά Κινδυνεύουν περισσότερο, Τι είναι το Σύνδρομο Don Juan, ποιες είναι οι Ενέργειες που Ασκούνται και ποιες Κακώσεις δημιουργούνται ανάλογα με το είδος της πτώσης;

ΠΤΩΣΕΙΣ… Γιατί τα Παιδιά Κινδυνεύουν περισσότερο, Τι είναι το Σύνδρομο Don Juan, ποιες είναι οι Ενέργειες που Ασκούνται και ποιες Κακώσεις δημιουργούνται ανάλογα με το είδος της πτώσης;

Τα θύματα των πτώσεων μπορεί να υποστούν κακώσεις από πολλαπλές προσκρούσεις.

Το υπολογιζόμενο ύψος από το οποίο έπεσε το θύμα, η επιφάνεια πάνω στην οποία προσγειώθηκε και το τμήμα του σώματος που προσέκρουσε πρώτο αποτελούν σημαντικούς παράγοντες, γιατί είναι ενδεικτικά της ανταλλαγής ενέργειας που συντελέστηκε.

Στα θύματα που πέφτουν από μεγαλύτερο ύψος παρατηρείται αυξημένη επίπτωση κακώσεων, επειδή η ταχύτητά τους αυξάνεται στη διάρκεια της πτώσης.

Οι πτώσεις από >6 μ. στους ενήλικες και >3 μ. στα παιδιά (δύο έως τρεις φορές το ανάστημα του παιδιού) συνήθως έχουν σοβαρές συνέπειες.

 

Σε  πτώση από ύψος τριπλάσιο του σωματικού ύψους του ατόμου, δυνητικά αναμένονται σοβαρές κακώσεις.

Το είδος της επιφάνειας πάνω στην οποία προσγειώνεται το θύμα και ο βαθμός της συμπιεσιμότητάς της (compressibility) (η ικανότητα παραμόρφωσης λόγω μεταφοράς ενέργειας) επηρεάζουν επίσης την απόσταση ακινητοποίησης.

Για να συνοψίσουμε…

Για να διαγνωστούν πιθανές κακώσεις, λαμβάνονται υπόψη:

•Το ύψος.
Η σοβαρότητα της κάκωσης επηρεάζεται από την απόσταση που διένυσε το θύμα μέχρι την πρόσκρουση.

•Η επιφάνεια  πρόσκρουσης.
Η σοβαρότητα της κάκωσης επηρεάζεται από την ικανότητα απορρόφησης ενέργειας που διαθέτει η επιφάνεια πάνω στην οποία προσγειώθηκε το θύμα στο τέλος της πτώσης (π.χ. τσιμέντο συγκριτικά με μαλακό χιόνι).

•Ποιο μέρος του σώματος προσκρούει πρώτο.
Το τμήμα του σώματος που προσέκρουσε πρώτο και η πορεία της ανταλλαγής ενέργειας μέσα στο σώμα του θύματος έχουν πολύ μεγάλη σημασία.

 

Σύνδρομο Don Juan

Αποτέλεσμα εικόνας για πηδάει από ένα ψηλό μπαλκόνι

Ο τύπος της κάκωσης που σημειώνεται όταν το θύμα προσγειώνεται με τα πόδια του ονομάζεται σύνδρομο Don Juan.
Ο κινηματογραφικός χαρακτήρας Don Juan πηδάει από ένα ψηλό μπαλκόνι, προσγειώνεται στα πόδια του και απομακρύνεται περπατώντας χωρίς να πονάει.

Ωστόσο, αυτό συμβαίνει μόνο στις ταινείες.

Στην πραγματική ζωή, το σύνδρομο αυτό σχετίζεται με αμφοτερόπλευρα κατάγματα των πτερνών, συμπιεστικά ή διατμητικά κατάγματα των σφυρών και περιφερικά κατάγματα της κνήμης ή της περόνης.

Μετά την προσγείωση των άκρων ποδών και την ακινητοποίησή τους, το επόμενο μέρος του σώματος που απορροφά ενέργεια είναι η περιοχή της κνήμης.

Αποτέλεσμα εικόνας για κατάγματα των κνημιαίων κονδύλων, κατάγματα των μακρών οστών και των ισχίων.

 

Μπορεί να προκληθούν κατάγματα των κνημιαίων κονδύλων, κατάγματα των μακρών οστών και των ισχίων.

Αποτέλεσμα εικόνας για κατάγματα ισχίων

 

Το σώμα συμπιέζεται από το βάρος της κεφαλής και του κορμού, τα οποία εξακολουθούν να κινούνται, και μπορεί να προκληθούν συμπιεστικά κατάγματα της θωρακικής και οσφυικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης.

Η σπονδυλική στήλη έχει σχήμα S και κάθε κύρτωμά της υφίσταται υπερκάμψη (hyperflexion) που προκαλεί συμπιεστικές κακώσεις στην κυρτή επιφάνεια.

Κάταγμα Colles

 

Αν το θύμα πέσει προς τα εμπρός πάνω σε προτεταμένα χέρια, μπορεί να υποστεί αμφοτερόπλευρα κατάγματα καρπών από συμπίεση και κάμψη (κάταγμα Colles).

Αν το θύμα δεν προσγειωθεί με τα πόδια του, ο διασώστης θα χρειαστεί να εκτιμήσει το τμήμα του σώματος που προσέκρουσε πρώτο, να αξιολογήσει την πορεία που ακολούθησε η μεταφορά της ενέργειας και να αποσαφηνίσει τον τύπο της κάκωσης.

Αν το θύμα της πτώσης προσγειωθεί με την κεφαλή του και με το σώμα του σχεδόν κάθετο προς την επιφάνεια πρόσκρουσης, όπως συμβαίνει μερικές φορές στη διάρκεια καταδύσεων σε ρηχά νερά, τότε όλο το βάρος και η δύναμη του κινούμενου κορμού, της πυέλου και των ποδιών θα συμπιέσουν την κεφαλή και την σπονδυλική στήλη.

Κάταγμα Αυχενικής Μοίρας της Σπονδυλικής Στήλης

Αποτέλεσμα εικόνας για κάταγμα της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης

 

Συχνά προκαλείται κάταγμα της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, όπως συμβαίνει με τη διαδρομή πάνω από το τιμόνι στις μετωπικές συγκρούσεις οχημάτων.

Κινηματική του Παιδιατρικού Τραύματος

Αποτέλεσμα εικόνας για ΠΤΩΣΗ του Παιδιατρικού Τραύματος

 

Το μικρό μέγεθος των παιδιών έχει αποτέλεσμα όλες οι δυνάμεις από πτώσεις να ασκούνται σε μικρότερη επιφάνεια.

Η ελάχιστη προστασία από κραδασμούς που προσφέρει το περιορισμένο λίπος του σώματος, η αυξημένη ελαστικότητα των συνδετικών ιστών και η εγγύτητα των σπλάχνων στην επιφάνεια του σώματος περιορίζουν την ικανότητα του παιδιού να διασπείρει αυτές τις δυνάμεις όπως κάνει ο ενήλικας.

Επομένως, η ενέργεια μεταδίδεται ευκολότερα στα υποκείμενα όργανα.

Εκτός αυτού, ο σκελετός ενός παιδιού δεν έχει πλήρως ασβεστοποιηθεί, περιέχει πολλά ενεργά κέντρα ανάπτυξης και είναι ελαστικότερος από εκείνον του ενήλικα.

Ως εκ τούτου, μπορεί να υπάρχουν σημαντικές εσωτερικές βλάβες χωρίς εμφανή σημεία εξωτερικού τραυματισμού.

Σύνηθες Πρότυπο Κακώσεων στο Παιδιατρικό Τραύμα

Πτώση από Ύψος:

Από μικρό ύψος προκαλούνται κατάγματα στα άνω άκρα

Από μέτριο ύψος προκαλούνται τραύματα στο κεφάλι και τον τράχηλο, κατάγματα στα άνω και κάτω άκρα

Από Μεγάλο Ύψος προκαλούνται τραύματα κεφαλής-τραχήλου, κατάγματα στα άνω και κάτω άκρα, πολυσυστημικό τραύμα (συμπεριλαμβανομένου θώρακα και κοιλίας)

PHTLS
EKAB

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ