Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Προνοσοκομειακή Φροντίδα » Τα άρθρα του Διασώστη » Πρώτες βοήθειες για ένα σπασμένο μόνιμο δόντι (Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία)

Πρώτες βοήθειες για ένα σπασμένο μόνιμο δόντι (Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία)

Φορέστε ιατρικά γάντια, εάν υπάρχουν.

Τοποθετήστε το παιδί έτσι ώστε η αιμορραγία να μην προκαλέσει πνιγμονή.

Ελέγξτε τυχόν αιμορραγία.

Προσπαθήστε να βρείτε το δόντι. Εάν βρείτε το δόντι, μην το πιάσετε από τις ρίζες του. Εάν το δόντι είναι βρώμικο, ξεπλύνετε το απαλά με νερό. Μην τρίβετε ή χρησιμοποιείτε αντισηπτικό στο δόντι.

Επανατοποθετήστε το δόντι εάν πρόκειται για μόνιμο δόντι. Μην επανατοποθετείτε ένα δόντι πρωτογενές.

Τοποθετήστε απαλά το δόντι πίσω στην υποδοχή στη σωστή θέση.

Πιέστε προς τα κάτω το δόντι με τον αντίχειρά σας μέχρι η στεφάνη να είναι στο ίδιο επίπεδο με το παρακείμενο δόντι.

Ζητήστε από το παιδί να δαγκώσει ένα κομμάτι γάζας ή ύφασμα για να σταθεροποιήσει το δόντι μέχρι την άφιξη στον οδοντίατρο.

Εάν δεν μπορείτε να επανατοποθετήσετε το δόντι, διατηρήστε το δόντι υγρό μεταφέροντάς το σε γάλα ή στο σάλιο του παιδιού ή τυλίγοντας το δόντι σε ένα υγρό πανί.

Δείτε τις παρακάτω επιλογές.

Το παιδί χρειάζεται οδοντιατρική φροντίδα το συντομότερο δυνατό. Για το καλύτερο αποτέλεσμα, το παιδί πρέπει να επισκεφθεί τον οδοντίατρο εντός 1 ώρας από το περιστατικό.

Πώς να μεταφέρετε ένα χτυπημένο δόντι

Για τις καλύτερες πιθανότητες επιβίωσης ενός δοντιού, τοποθετήστε το πίσω στην υποδοχή του, ενώ περιμένετε την οδοντιατρική φροντίδα.

Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, χρησιμοποιήστε μία από τις παρακάτω επιλογές:

Μεταφορά με γάλα

Επιλογή 1 (καλύτερη): Τοποθετήστε το δόντι σε μια μικρή πλαστική σακούλα με λίγο γάλα. Τοποθετήστε την πλαστική σακούλα σε ένα φλιτζάνι με πάγο.

Επιλογή 2: Τοποθετήστε το δόντι σε ένα φλιτζάνι με κρύο γάλα.

Μεταφορά με σάλιο

Επιλογή 1 (Χρήση μόνο σε παιδιά ηλικίας άνω των 12 ετών): Τοποθετήστε το δόντι μέσα στο στόμα του παιδιού. Προειδοποιήστε το παιδί να προσέχει να μην το καταπιεί.

Επιλογή 2: Τοποθετήστε το δόντι σε ένα φλιτζάνι. Κρατήστε το δόντι υγρό με το σάλιο (φτύσιμο) του παιδιού.

Μεταφορά με υγρό πανί

Εάν δεν υπάρχει γάλα και σάλιο, τυλίξτε το δόντι σε ένα υγρό πανί.

Να θυμάστε…

Εάν δεν μπορείτε να βρείτε ένα χτυπημένο δόντι, εξακολουθεί να είναι σημαντικό να επισκεφθεί το παιδί έναν οδοντίατρο το συντομότερο δυνατό. Το δόντι, είτε πρόκειται για μόνιμο είτε για πρωτογενές, μπορεί να έχει εισέλθει μέσα στα ούλα.

Pediatric First Aid For Caregivers And Teachers (PedFACTs), 2nd Edition (Copyright © 2013 Jones & Bartlett Learning, LLC, an Ascend Learning Company, and the American Academy of Pediatrics)

Πηγή: https://www.healthychildren.org/English/health-issues/injuries-emergencies/Pages/First-Aid-for-a-Knocked-Out-Permanent-Tooth.aspx

Παναγιώτης Σπανός

Προνοσοκομειακός Διασώστης

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ