Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Προνοσοκομειακή Φροντίδα » Πρέπει Να Είναι Παρόντα Μέλη Της Οικογένειας Κατά Την Διάρκεια Προνοσοκομειακής Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης;

Πρέπει Να Είναι Παρόντα Μέλη Της Οικογένειας Κατά Την Διάρκεια Προνοσοκομειακής Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης;

Κουράγιο! Ή τουλάχιστον αυτό ελπίζουμε όταν διαχειριζόμαστε σενάρια τέλους ζωής ως επαγγελματίες υγείας.

Όταν οι ασθενείς αναζωογονούνται ενεργά, είτε στο προνοσοκομειακό περιβάλλον είτε μέσα στο νοσοκομείο, όλες οι προσπάθειες παραδοσιακά εστιάζονται μόνο στον ασθενή.

Παρά το γεγονός ότι η οικογένεια είναι συχνά παρούσα ή άμεσα διαθέσιμη κατά την περίοδο πριν αλλά και κατά την ανάνηψη, οι επαγγελματίες υγείας σπάνια εκπαιδεύονται για να καλύπτουν αυτό το συναισθηματικό στοιχείο της φροντίδας και επομένως συχνά παραμελούν να τους συμπεριλάβουν ή να λάβουν υπόψη τις ανάγκες τους κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσιμης περιόδου.

 

Ενώ μια αναζωογόνηση μπορεί να είναι χαοτική σε ένα νοσοκομειακό περιβάλλον, με πολύ περισσότερο προσωπικό και πόρους, μπορεί να είναι ακόμη πιο χαοτική στο προνοσοκομειακό περιβάλλον, με μεταβλητές όπως συναισθηματικά φορτισμένα μέλη της οικογένειας, έλλειψη κατάλληλης ασφάλειας και ένα αυστηρό και άγνωστο περιβάλλον για τους παραϊατρικούς. Όταν συνδυάζεται με μια ξαφνική ή απροσδόκητη ασθένεια ή θάνατο, αυτό μπορεί να προκαλέσει μια εξαιρετικά περίπλοκη διαδικασία πένθους για τα μέλη της οικογένειας που επιζούν.

Τα τελευταία 30 χρόνια, υπήρξε μια έκρηξη ερευνών σχετικά με αυτό το συναισθηματικό στοιχείο της αναζωογόνησης, για να καθοριστεί εάν η παρουσία της οικογένειας κατά τη διάρκεια των αναζωογόνησης (FPDR) ήταν πολύτιμη, σημαντική, επηρέασε τη θλίψη και το πένθος, οδήγησε σε συμπτώματα μετατραυματικού συνδρόμου (PTSD) ή είχε οποιαδήποτε επίδραση ( αρνητική ή θετική) στην απόδοση των επαγγελματιών υγείας.

Επιτρέψτε μου να γίνω λίγο απόλυτος: Η οικογενειακή παρουσία κατά τη διάρκεια των αναζωογονήσεων είναι γενικά ευεργετική για τα μέλη της οικογένειας και τους κλινικούς ιατρούς, και τουλάχιστον στα μέλη της οικογένειας θα πρέπει να προσφέρεται η ευκαιρία να παραμείνουν με το αγαπημένο τους πρόσωπο κατά τη διάρκεια της ανάνηψης.

Πλεονεκτήματα του FPDR

Πρώτον, κατανοήστε ότι το μεγαλύτερο μέρος της διαθέσιμης βιβλιογραφίας για αυτό το θέμα βασίζεται σε έρευνες και απόψεις, με μερικές ακόμη επιστημονικές δοκιμές, συμπεριλαμβανομένης μιας μελέτης στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου 25 οικογένειες τυχαιοποιήθηκαν είτε να παραμείνουν με το αγαπημένο τους πρόσωπο κατά τη διάρκεια της ανάνηψης είτε να μην τους δοθεί επιλογή και κατευθύνθηκαν σε ένα κοντινό οικογενειακό δωμάτιο. [1] Η μελέτη έδειξε τόσο συντριπτικό όφελος για την παρουσία της οικογένειας κατά τη διάρκεια της ανάνηψης που διακόπηκε νωρίς.

Μια άλλη μελέτη υψηλότερης ποιότητας το 2013 τυχαιοποίησε 570 συγγενείς ασθενών με καρδιακή ανακοπή στο σπίτι για να παρατηρήσουν την ανάνηψη ή να παραμείνουν κοντά αλλά εκτός οπτικού πεδίου.

90 ημέρες αργότερα, πήραν συνέντευξη από εκπαιδευμένο ψυχολόγο και διαπιστώθηκε ότι τα μέλη της οικογένειας είχαν 1,7 φορές λιγότερες πιθανότητες να έχουν συμπτώματα σχετιζόμενα με το PTSD και είχαν στατιστικά σημαντική μείωση στο άγχος και την κατάθλιψη όταν συμμετείχαν στην ανάνηψη. Επιπλέον, η παρουσία τους δεν επηρέασε τα χαρακτηριστικά της ανάνηψης, την επιβίωση του ασθενούς ή το επίπεδο συναισθηματικού στρες στους παραϊατρικούς  και δεν υπήρξαν ιατροδικαστικοί ισχυρισμοί ως αποτέλεσμα της παρουσίας τους. [2]

Σε πρόσθετες μελέτες που βασίστηκαν σε έρευνες μετά την ανάνηψη, καθορίστηκε ότι το 94% και το 76% των οικογενειών σε δύο ξεχωριστές μελέτες θα είχαν επιλέξει να είναι παρόντες κατά τη διάρκεια της ανάνηψης, εάν τους είχε δοθεί ξανά η επιλογή.

Στις ίδιες δύο μελέτες, το 76% και το 64% δήλωσαν ότι η παρουσία τους κατά τη διάρκεια της ανάνηψης βοήθησε στο να απαλύνουν το πένθος τους, το 60% και το 64% πίστευαν ότι η παρουσία τους βοήθησε τον αγαπημένο τους και το 100% των οικογενειών πίστευαν ότι έγινε ό,τι ήταν κατάλληλο για την οικογένεια τους. [3,4]

Επιπτώσεις στους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης

Τι γίνεται με τον αντίκτυπο στους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης;

Στην ίδια μελέτη που αναφέρθηκε παραπάνω, το 97% των παρόχων συμφώνησε ότι η οικογενειακή συμπεριφορά ήταν κατάλληλη και εξέφρασε τη συντριπτική υποστήριξη για τη συνέχιση της FPDR. [4]

Πιστεύεται ότι πολλοί κλινικοί γιατροί του EMS υφίστανται επαναλαμβανόμενο συναισθηματικό τραύμα καθώς κάνουν πολλαπλές καρδιακές ανακοπές κατά τη διάρκεια της καριέρας τους και η υψηλότερη συναισθηματική ικανότητα και υπεράσπιση των επιζώντων μελών της οικογένειας μπορεί να οδηγήσει σε θετική ανατροφοδότηση, βελτιωμένη αίσθηση σκοπού και αίσθηση εκπλήρωσης καθήκοντος σε αυτές τις κλήσεις όπου ο πάροχος μπορεί διαφορετικά να αισθάνεται αποθαρρημένος και κενός.

Τα οφέλη του FPDR είναι τόσο ευρέως αναγνωρισμένα που πολλές επαγγελματικές οργανώσεις τώρα υποστηρίζουν και επιδοκιμάζουν το FPDR, συμπεριλαμβανομένης της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, της Αμερικανικής Ένωσης Νοσηλευτών Κρίσιμης Φροντίδας, της Ένωσης Νοσηλευτών Έκτακτης Ανάγκης και του Συμβουλίου Αναζωογόνησης (Ηνωμένο Βασίλειο).[5-8. ]

Οι παραϊατρικοί μπορεί να αναρωτιούνται για τα κίνητρα των μελών της οικογένειας που θέλουν να είναι παρόντα κατά την ανάνηψη του αγαπημένου τους προσώπου.

Μια μελέτη, το 2016, προσπάθησε να προσδιορίσει αυτήν ακριβώς την απάντηση και οι απαντήσεις 75 ατόμων εμπίπτουν σε ένα από τα ακόλουθα τέσσερα θέματα [9]:

1) Επιθυμία να συμμετάσχουν στη διαδικασία της ανάνηψης ή να στηρίξουν το αγαπημένο τους πρόσωπο

2) Γνωστοποίηση των επιθυμιών ή των ιατρικών πληροφοριών του ασθενούς στους θεράποντες παρόχους.

3) Αυξημένη επίγνωση της κρίσιμης κατάστασης και ενίσχυση της αντίληψης της πραγματικότητας του θανάτου με την παρατήρηση μιας ανεπιτυχούς ανάνηψης

4) Αναζήτηση ενός αισθήματος ανακούφισης παρακολουθώντας την υπερβολικά ηρωική αντιμετώπιση

Η ενθάρρυνση του FPDR μπορεί να βοηθήσει τα μέλη της οικογένειας να αισθανθούν ότι ο παραϊατρικός βλέπει την «ανθρώπινη» πλευρά του δικού τους ανθρώπου, και όχι απλώς έναν «ακόμη ασθενή».

Μπορεί επίσης να επιτρέψει στα μέλη της οικογένειας να δουν ότι έγιναν όλες οι προσπάθειες για να αναζωογονηθεί το αγαπημένο τους πρόσωπο και μπορεί να οδηγήσει σε μια αίσθηση ότι έγιναν όλες οι προσπάθειες, η οποία είναι πολύ σημαντικό μέρος της διαδικασίας πένθους σε περίπτωση ανεπιτυχούς ανάνηψης. .

Επιπλέον, το FPDR μπορεί να οδηγήσει σε βελτιωμένη διαφάνεια και επικοινωνία μεταξύ των παραϊατρικών που εκτελούν την ανάνηψη σεβόμενοι τις αυτόνομες επιθυμίες των επιζώντων μελών της οικογένειας.

Προκλήσεις και προβληματισμοί σχετικά με το FPDR

Υπάρχουν μειονεκτήματα όσον αφορά τη συμμετοχή μελών της οικογένειας κατά τις εξωνοσοκομειακές αναζωογονήσεις;

Οι πολέμιοι του FPDR εστιάζουν σε μερικά διαφορετικά σημεία, αλλά θα υποστήριζα ότι πρόκειται για περισσότερους τομείς προς εξέταση παρά για αντενδείξεις για το FPDR.

Ένας αντιπροσωπευτικός κατάλογος περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

1) «Πρέπει να λάβουμε υπόψη τις επιθυμίες του ασθενούς, ο οποίος μπορεί να θέλει ή όχι το αγαπημένο του πρόσωπο να είναι μάρτυρας της ανάνηψης»

Απάντηση: Εκτός εάν αυτή η επιθυμία αναφέρεται ρητά σε μια εκ των προτέρων οδηγία, και με την τρέχουσα κατανόηση σχετικά με τα οφέλη για το μέλος της οικογένειας, τα ψυχολογικά οφέλη για τα μέλη της οικογένειας θα υπερτερούν των κινδύνων για την ιδιωτική ζωή του ασθενούς. Επίσης, οι μελέτες δεν σχεδιάστηκαν για να συνεντεύξουν επιζώντες ασθενείς από ανάνηψη για να καθορίσουν εάν πίστευαν ότι η παρουσία της οικογένειάς τους βοήθησε την ανάνηψη, επομένως είναι αδύνατο να κάνουμε υποθέσεις από την οπτική γωνία του ασθενούς και έχουμε μόνο την οπτική του μέλους της οικογένειας να λάβουμε υπόψη σε αυτά σενάρια.

2) «Η βιβλιογραφία βασίζεται ως επί το πλείστον σε μελέτες έρευνας, κάτι που είναι αρκετά αδύναμο στοιχείο στην ιεραρχία της βιβλιογραφίας»

Απάντηση: Σωστό, αλλά οι λίγες τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές, οι οποίες είναι πολύ υψηλότερες στην ιεραρχία των αποδεικτικών στοιχείων, έδειξαν στατιστικά σημαντικά ψυχολογικά οφέλη.

3) «Η οικογένεια μπορεί να προκαλέσει αναστάτωση στην ανάνηψη»

Απάντηση: Αν και αυτό μπορεί να είναι ένας αρχικός αποτρεπτικός παράγοντας, οι περισσότεροι παραϊατρικοί θα πρέπει να μπορούν να αξιολογήσουν τη σκηνή και να προσδιορίσουν εάν το μέλος της οικογένειας έχει τη συναισθηματική σταθερότητα για να παραμείνει στη σκηνή και να μην αποτελέσει κίνδυνο ή εμπόδιο για την ανάνηψη.

Ένα καθορισμένο μέλος της ομάδας θα πρέπει να παραμείνει με την οικογένεια για να εξηγήσει τι συμβαίνει με απλούς όρους και να προσφέρει συναισθηματική υποστήριξη.

Τα περισσότερα μέλη της οικογένειας θα είναι πιο συνεργάσιμα όταν τους κοινοποιηθούν τα γεγονότα. Αυτό τους βοηθά επίσης να γίνουν σύμμαχοι σε μια επιτυχημένη αναζωογόνηση παρέχοντας ιστορικό ή να κατανοήσουν τον βαθμό των προσπαθειών που καταβάλλονται για να σώσουν το μέλος της οικογένειάς τους εάν η αναζωογόνηση τερματιστεί.

Εάν ο παραϊατρικός εξακολουθεί να πιστεύει ότι το μέλος της οικογένειας θα αποτελούσε απειλή, τότε είναι λογικό να συνοδεύσει αυτό το μέλος της οικογένειας μακριά από τη σκηνή ή να εμπλέξει άλλο προσωπικό στη σκηνή για να αποσπάσει την προσοχή του μέλους της οικογένειας μακριά από την κύρια ομάδα που εκτελεί την ανάνηψη.

4) «Το μέλος της οικογένειας θα μπορούσε να υποστεί βλάβη ή να εκτεθεί σε παθογόνα που μεταδίδονται από το αίμα»

Απάντηση: Αν και αυτό ισχύει και για τους παραϊατρικούς, τα μέλη της οικογένειας μπορεί να μην έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν πλήρως για τους κινδύνους πριν συμφωνήσουν να παραμείνουν παρόντες κατά την ανάνηψη.

Αυτός ο κίνδυνος μπορεί να μετριαστεί με την παραμονή του μέλους της οικογένειας με ένα άλλο μέλος της ομάδας, αλλά χωρίς να αιωρείται πάνω από τον ασθενή ή να τίθεται σε κίνδυνο από βελόνα, τυχαία ηλεκτροπληξία από το μόνιτορ ή τον AED ή να του πιτσιλιστεί αίμα ή σάλιο.

Προσωπικά, έχω επιτρέψει συχνά στα μέλη της οικογένειας να κρατούν το χέρι του αγαπημένου τους κατά τη διάρκεια της αναζωογόνησης, αν το προτιμούν, και παρόλα αυτά να είμαι σε θέση να διαχειριστώ μια σωστή ανάνηψη, χωρίς το μέλος της οικογένειας να παρεμβαίνει στην αναζωογόνηση μας ή να βρίσκεται σε κίνδυνο.

5) «Τα αστικά περιβάλλοντα και οι τραυματικές ανακοπές συνήθως οδηγούν σε πιο εχθρικούς παρευρισκόμενους και μέλη της οικογένειας, καθώς και σε γενικό αρνητικό αντίκτυπο στους παρόχους κατά τη διάρκεια των αναζωογονήσεων».

Απάντηση: Υπάρχουν δύο παλαιότερες μελέτες που ασχολούνται με αυτή τη δήλωση.

Η πρώτη μελέτη ερεύνησε τα μέλη των American Association for the Surgery of Trauma (AAST) and Emergency Nurses Association (ENA), καταδεικνύοντας ότι για τα μέλη της AAST, τα περισσότερα ηλικιωμένοι λευκοί άντρες, με πολλά χρόνια στο επάγγελμα, η FPDR ήταν ακατάλληλη, παρενέβαινε στη φροντίδα των ασθενών και προκαλούσε αύξηση του άγχους των μελών της ομάδας τραύματος, σε σύγκριση με τα μέλη του ENA που, αν και περιέθαλπαν τον ίδιο πληθυσμό ασθενών, η αναλογία υπέρ της  FPDR ήταν 3:1 υπέρ του. [10]

Μια δεύτερη μελέτη που συνέκρινε παραϊατρικούς αστικών και προαστιακών περιοχών ανέδειξε στατιστικά σημαντική αύξηση στο αίσθημα ότι απειλούνται από μέλη της οικογένειας ή ότι η FPDR παρενέβαινε στην ανάνηψη, αλλά κατά τα άλλα δεν υπήρχαν στατιστικές διαφορές μεταξύ των παραϊατρικών αστικών και προαστίων, όσον αφορά την αίσθηση ότι δεν είναι βολική η FPDR ή της πίστης ότι είχε συνολικά αρνητικό αντίκτυπο στην ανάνηψη. [11]

Τι σημαίνει αυτό για τους παραϊατρικούς και πώς πρέπει αυτό να αλλάξει την πρακτική τους εκπαίδευση;

 

Καθώς ο πάροχος προνοσοκομειακής φροντίδας εστιάζει όλο και περισσότερο στην ανάνηψη στη σκηνή για να βελτιώσει τα αποτελέσματα των ασθενών, είναι καιρός να λάβουμε υπόψη την οικογένεια και τη σημασία της παρουσίας της σε όλες τις αναζωογονήσεις, όπου η σκηνή ευνοεί τη συμμετοχή της.

Παρά το γεγονός ότι δεν είμαστε παραδοσιακά εκπαιδευμένοι για αυτό το συναισθηματικό στοιχείο της δουλειάς μας, είναι ένα εξαιρετικά πολύτιμο εργαλείο για την αποτελεσματική θεραπεία του επιζώντος μέλους της οικογένειας και τη βελτίωση της διαδικασίας πένθους. Αυτές οι δύσκολες συζητήσεις με μέλη της οικογένειας απαιτούν συμπόνια, διαφάνεια, ειλικρίνεια και ηγετικό ρόλο.

Συνοπτικά, όταν σταθμίζετε την απόφαση να εμπλέξετε μέλη της οικογένειας κατά τις αναζωογονήσεις, βεβαιωθείτε για τα ακόλουθα βασικά σημεία:

1) Τα μέλη της οικογένειας είναι πρόθυμα να παρακολουθήσουν την ανάνηψη,

2) Τα μέλη της οικογένειας δεν αναμένεται να παρέμβουν στην ανάνηψη,

3) Ένα καθορισμένο μέλος της ομάδας με αποτελεσματικές και συμπονετικές επικοινωνιακές δεξιότητες και αρκετή γνώση της ανάνηψης μπορεί να παραμείνει με το μέλος της οικογένειας για να εξηγήσει τι συμβαίνει και πιθανά μελλοντικά βήματα, να απαντήσει σε ερωτήσεις, να συνδέσει την οικογένεια και την ομάδα και να παράσχει υποστήριξη όπως απαιτείται.

Συμπέρασμα

 

Η τακτική οικογενειακή παρουσία κατά τη διάρκεια των αναζωογόνησης είναι γενικά ωφέλιμη για τα μέλη της οικογένειας και τους παραϊατρικούς, και τουλάχιστον θα πρέπει να προσφέρεται στα μέλη της οικογένειας η ευκαιρία να παραμείνουν με το αγαπημένο τους πρόσωπο κατά τη διάρκεια της ανάνηψης.

Με εξάσκηση και συνεχείς σκόπιμες προσπάθειες, οι παραϊατρικοί μπορούν να γίνουν εξίσου επιδέξιοι σε αυτό το στοιχείο όπως και στη διαχείριση της ίδιας της ανάνηψης.

Brandon Morshedi, MD, DPT, FACEP, FAEMS, NRP

References:

1.     Robinson, S., Campbell-Hewson, G., & Prevost, T. (1998). Effect of witnessed resuscitation on bereaved relatives. The Lancet352(9143), 1863.

2.     Jabre, P., et al. (2013). Family presence during cardiopulmonary resuscitation. The New England journal of medicine368(11), 1008–1018.

3.     Doyle, C. J., Post, H., Burney, R. E., Maino, J., Keefe, M., & Rhee, K. J. (1987). Family participation during resuscitation: An option. Annals of Emergency Medicine16(6), 673–675.

4.     Meyers, T. A., Eichhorn, D. J., Guzzetta, C. E., Clark, A. P., Klein, J. D., Taliaferro, E., & Calvin, A. (2000). Family presence during invasive procedures and resuscitation. American Journal of Nursing100(2), 32–42.

5.     Morrison, L. J., Kierzek, G., Diekema, D. S., Sayre, M. R., Silvers, S. M., Idris, A. H., & Mancini, M. E. (2010). Part 3: Ethics: 2010 American Heart Association Guidelines for Cardiopulmonary Resuscitation and Emergency Cardiovascular Care. Circulation122(18_suppl_3).

6.     American Association of Critical-Care Nurses. Family presence during resuscitation and invasive procedures. http://www.ipfcc.org/bestpractices/Family-Presence-04-2010.pdf. Updated April 2010. Accessed May 25, 2021.

7.     Emergency Nurses Association. Clinical practice guideline: family presence during invasive procedures and resuscitation in the emergency department.
https://pdfs.semanticscholar.org/db2d/eb0a0f4bb30f91
f5fa3ef7fe6d512ba86fcb.pdf. Updated 2012. Accessed January 9, 2018.

8.     Bossaert LL, Perkins GD, Askitopoulou H, et al; Ethics of Resuscitation and End-of-Life Decisions Section Collaborators. European Resuscitation Council guidelines for resuscitation 2015: section 11. The ethics of resuscitation and end-of-life decisions. Resuscitation. 2015;95:302-311.

9.     De Stefano, C., Normand, D., Jabre, P., Azoulay, E., Kentish-Barnes, N., Lapostolle, F., Baubet, T., Reuter, P.-G., Javaud, N., Borron, S. W., Vicaut, E., & Adnet, F. (2016). Family Presence during Resuscitation: A Qualitative Analysis from a National Multicenter Randomized Clinical Trial. PLOS ONE11(6).

10.  Helmer, S. D., Smith, R. S., Dort, J. M., Shapiro, W. M., & Katan, B. S. (2000). Family Presence during Trauma Resuscitation: A Survey of AAST and ENA Members. The Journal of Trauma: Injury, Infection, and Critical Care48(6), 1015–1024.

11.  Compton, S., Madgy, A., Goldstein, M., Sandhu, J., Dunne, R., & Swor, R. (2006). Emergency medical service providers’ experience with family presence during cardiopulmonary resuscitation. Resuscitation70(2), 223–228.

Πηγή: http://www.naemsp-blog.com/emsmed/2021/5/31/good-griefnbsp-should-family-members-be-present-during-prehospital-resuscitations

Παναγιώτης Σπανός

Διασώστης – Πλήρωμα Ασθενοφόρου

Πρόεδρος Διασωστών Ρόδου

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ