Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Υγεία » Πέντε συμπτώματα του εγκεφαλικού και δώδεκα μύθοι

Πέντε συμπτώματα του εγκεφαλικού και δώδεκα μύθοι

Δυσκολία στην όραση ή θολή όραση
Το εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να προκαλέσει διπλή όραση (διπλωπία), θολή όραση ή απώλεια της όρασης στο ένα μάτι. Σε έρευνα που έγινε στη Μ. Βρετανία, μόλις το 44% των ερωτηθέντων γνώριζε ότι το πρόβλημα στην όραση μπορεί να είναι σύμπτωμα εγκεφαλικού επεισοδίου.
Δυσκολία στην ομιλία ή/και σύγχυση
Το εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα να εκφραστείτε ή να επικοινωνήσετε αυτό που θέλετε με λέξεις. Ένα απλό τεστ είναι να επαναλάβετε κάποια γνωστή φράση, όπως κάποια παροιμία. Εάν μπερδεύετε τις λέξεις, χρησιμοποιείτε λάθος λέξεις ή δεν μπορείτε να μιλήσετε καθόλου, υπάρχει μια πιθανότητα της τάξης του 72% να έχετε υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο.
Αδυναμία στο χέρι ή/και το πόδι
Όταν σας συμβαίνει ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, είναι συχνό φαινόμενο για το ένα χέρι ή το πόδι (ή και τα δύο) να είναι ξαφνικά αδύναμα, μουδιασμένα, ή να παραλύουν. Συχνά το προσβεβλημένο άκρο βρίσκεται στην απέναντι πλευρά από όπου συνέβη το εγκεφαλικό επεισόδιο στον εγκέφαλο. Προεκτείνετε τα δύο σας χέρια για 10 δευτερόλεπτα. Εάν το ένα σας χέρι παρασύρεται προς τα κάτω, που σημαίνει αδυναμία των μυών, αυτό είναι ένα σημάδι εγκεφαλικού επεισοδίου.
Ζαλάδα ή απώλεια ισορροπίας
Εάν αισθανθείτε ξαφνική ζαλάδα, ναυτία ή δυσκολία στο περπάτημα, τότε είναι πιθανό να έχετε ένα εγκεφαλικό επεισόδιο. Πολλοί άνθρωποι συγχέουν τα συμπτώματα του εγκεφαλικού επεισοδίου με άλλες παθήσεις, όπως η βαριά ίσωση.
Πόνος στο σώμα και πονοκέφαλος
Ο πόνος δεν είναι ένα τυπικό σύμπτωμα του εγκεφαλικού επεισοδίου. Αλλά αν έχετε ξαφνικό πόνο στο ένα χέρι, το ένα πόδι ή/και την μία πλευρά του προσώπου ή του στήθους σας, τότε μπορεί να σας συμβαίνει κάποιο εγκεφαλικό επεισόδιο. Έρευνα στην Μ. Βρετανία έδειξε ότι το 62% των γυναικών που παθαίνουν εγκεφαλικό, εκδηλώνουν συμπτώματα που δεν εκδηλώνονται τυπικά σε άντρες. Επίσης, ο ξαφνικός και πολύ οξύς πονοκέφαλος (σαν να μην έχετε ξανανιώσει έτσι ποτέ στο παρελθόν) μπορεί να είναι επίσης σύμπτωμα εγκεφαλικού επεισοδίου. Και σε αυτή την περίπτωση, έρευνες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να εκδηλώσουν οξύ πονοκέφαλο κατά τη διάρκεια ενός εγκεφαλικού σε σύγκριση με τους άντρες.
 Οι μύθοι για το εγκεφαλικό
 1: Εγκεφαλικό επεισόδιο σημαίνει θάνατος
Αν και αποτελεί αιτία θανάτου, το εγκεφαλικό επεισόδιο δεν είναι πάντα μοιραίο. Στην πραγματικότητα, στο 90% των περιπτώσεων, οι άνθρωποι αναρρώνουν και συνεχίζουν τη ζωή τους κανονικά.
2: Η ανάρρωση διαρκεί κάποιες ημέρες
Η ανάρρωση ενός εγκεφαλικού επεισοδίου, ανάλογα την περίπτωση φυσικά, μπορεί να συνεχιστεί για μήνες ή ακόμη και χρόνια. Πάνω από το 50% των ανθρώπων που έχουν ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, χρειάζονται μακροχρόνια βοήθεια και το 80% των περιπτώσεων χρειάζεται να προσαρμοστεί σε έναν νέο τρόπο ζωής.
 3: Δεν υπάρχει πρόληψη για το εγκεφαλικό επεισόδιο
Τα περισσότερα εγκεφαλικά επεισόδια μπορούν να προληφθούν με έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Αυτό σημαίνει, ότι αν διατηρείτε ένα υγιές σωματικό βάρος, αν φροντίζετε η πίεσή σας να κυμαίνεται σε φυσιολογικά όρια και αν αποφεύγετε τους παράγοντες κινδύνου, όπως είναι το κάπνισμα, μπορείτε να μειώσετε σημαντικά τον κίνδυνο ενός εγκεφαλικού επεισοδίου.
 4: Το εγκεφαλικό επεισόδιο συμβαίνει λόγω μιας δυσλειτουργίας στην καρδιά
Τα εγκεφαλικά επεισόδια συμβαίνουν στον εγκέφαλο, όχι στην καρδιά. Η σύνδεση με την καρδιά αναφέρεται επειδή ένας θρόμβος αίματος έχει «ταξιδέψει» στον εγκέφαλο και διακόπτει την παροχή του αίματος. Αυτό το είδος του εγκεφαλικού επεισοδίου συνδέεται με την κολπική μαρμαρυγή, μια ανωμαλία του καρδιακού ρυθμού, που μπορεί συχνά να ελέγχεται επιτυχώς με αντιπηκτικά φάρμακα.
5: Αν κάποιος έχει ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, κρατήστε τον ήρεμο και στη συνέχεια οδηγήστε τον στο νοσοκομείο
Το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Θα πρέπει να καλέσετε άμεση ιατρική βοήθεια, ώστε να χορηγηθεί στον ασθενή κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Τα φάρμακα για το εγκεφαλικό, σύμφωνα με τους ειδικούς, πρέπει να χορηγούνται μέσα σε δύο ή τρεις ώρες από την έναρξη των συμπτωμάτων του εγκεφαλικού επεισοδίου.
 6: Όλα τα εγκεφαλικά επεισόδια είναι ίδια
Η ιατρική επιστήμη έχει πλέον αποδείξει ότι κάθε εγκεφαλικό επεισόδιο είναι μοναδικό περιστατικό. Κάθε ένα έχει τη δική του «σφραγίδα» και προκαλεί διαφορετικές επιπλοκές.
Τα εγκεφαλικά επεισόδια που προκαλούνται από τη διακοπή της ροής του αίματος προς τον εγκέφαλο προκαλούν διαφορετικά συμπτώματα από εκείνα τα εγκεφαλικά, που είναι το αποτέλεσμα της ρήξης αιμοφόρων αγγείων στον εγκέφαλο. Σημαντικό ρόλο σε κάθε περίπτωση παίζει η υγεία του ατόμου, πριν την πρόκληση του επεισοδίου.
7: Τα εγκεφαλικά συμβαίνουν μόνο σε ηλικιωμένους
Ένα εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αν και είναι αλήθεια ότι οι ηλικιωμένοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Μετά την ηλικία των 50 ετών, ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου διπλασιάζεται, με το πέρασμα κάθε δεκαετίας.
Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός των εγκεφαλικών επεισοδίων σε άτομα μεταξύ των ηλικιών 18 και 65. Μάλιστα, έρευνες αναφέρουν ότι το 25% των εγκεφαλικών επεισοδίων συμβαίνουν σε άτομα κάτω των 65 ετών. Ο κίνδυνος αυτός συνδέεται με την αυξανόμενη συχνότητα εμφάνισης της παχυσαρκίας, της υψηλής πίεσης του αίματος, της δρεπανοκυτταρικής αναιμίας, διαφόρων ανωμαλιών των αιμοφόρων αγγείων, όπως ανευρύσματα ή την κατάχρηση κοκαΐνης και άλλων ναρκωτικών ουσιών.
 8: Τα εγκεφαλικά επεισόδια δεν είναι τόσο συχνά
Δυστυχώς, τα εγκεφαλικά επεισόδια δεν είναι τόσο σπάνια. Μάλιστα, τα τελευταία στοιχεία από το Αμερικανικό Ίδρυμα Καρδιακών και Εγκεφαλικών επεισοδίων αναφέρουν ότι κάθε 10 λεπτά συμβαίνει και ένα επεισόδιο.
 9: Το εγκεφαλικό επεισόδιο επηρεάζει μόνο το σώμα
Ενώ είναι αλήθεια, ότι ένα εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να προκαλέσει σωματικά συμπτώματα όπως δυσκολία στο βάδισμα, την ομιλία ή την εκτέλεση καθημερινών εργασιών, όπως το ντύσιμο, τα εγκεφαλικά επεισόδια μπορούν επίσης να προκαλέσουν ψυχικές δυσκολίες. Μερικοί άνθρωποι χάνουν τμήματα της μνήμης τους, αναπτύσσουν δυσκολία στην ανάγνωση ή στην εκμάθηση νέων πραγμάτων.
10: Ο πόνος είναι το νούμερο 1 σύμπτωμα
Τα περισσότερα εγκεφαλικά επεισόδια προκαλούν ελάχιστο ή καθόλου πόνο. Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι ένα εγκεφαλικό επεισόδιο προκαλεί «το χειρότερο πονοκέφαλο της ζωής τους», αλλά αυτό συμβαίνει συνήθως σε μια άλλη κατάσταση γνωστή ως υπαραχνοειδής αιμορραγία, η οποία είναι η αιμορραγία μεταξύ του εγκεφάλου και των λεπτών ιστών, που την περιβάλλουν.
11: Τα εγκεφαλικά δεν είναι κληρονομικά
Ο κίνδυνος για εγκεφαλικό επεισόδιο αυξάνεται εάν ένας γονέας, παππούς, γιαγιά, ή αδελφός/η είχε ένα εγκεφαλικό επεισόδιο.
12: Τα μίνι εγκεφαλικά επεισόδια δε χρειάζονται θεραπεία
Πριν από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο μερικές φορές προηγούνται παροδικά ισχαιμικά επεισόδια, γνωστά και ως περιστατικά του μυοκαρδίου. Αυτά τα «μίνι-εγκεφαλικά επεισόδια» παρουσιάζουν τα ίδια συμπτώματα με ένα εγκεφαλικό, απλά υποχωρούν πιο σύντομα.
Ωστόσο, μόνο και μόνο επειδή τα συμπτώματα υποχωρούν, αυτό δε σημαίνει ότι θα πρέπει να αγνοηθούν.
Περίπου ένας στους τρεις ανθρώπους που έχει ένα παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο ενδέχεται να υποστεί ένα πλήρως ανεπτυγμένο εγκεφαλικό επεισόδιο.
Πηγή: iporta
ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ