Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Υγεία » Ο Ψυχολογικός πόνος μετά από αιφνίδια καρδιακή ανακοπή και ο αντίκτυπός του στην ανάκαμψη

Ο Ψυχολογικός πόνος μετά από αιφνίδια καρδιακή ανακοπή και ο αντίκτυπός του στην ανάκαμψη

Sachin Agarwal, MD, MPH, και οι συνεργάτες τους στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια διερεύνησαν τον επιπολασμό, τις συσχετίσεις και τις συνέπειες της κακής ψυχικής υγείας στον ολοένα και πιο σημαντικό πληθυσμό των επιζώντων από αιφνίδια καρδιακή ανακοπή.

Η έρευνά τους έχει δημοσιευθεί στο Current Cardiology Reports ως μέρος μιας συλλογής για τις ψυχολογικές πτυχές των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Διαπίστωσαν ότι μετά την καρδιακή ανακοπή, πολλοί επιζώντες αναφέρουν υψηλό ψυχολογικό πόνο, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης, του γενικευμένου άγχους και του μετατραυματικού στρες. Τα αναδυόμενα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η προσοχή των ασθενών με άγχος μπορεί να περιοριστεί έτσι ώστε η αγχώδης επίγνωση των καρδιακών σημάτων, π.χ. των μεταβολών του καρδιακού ρυθμού ή της αρτηριακής πίεσης, να γίνει κυρίαρχη και αιτία για ανησυχητική, συνεχή παρακολούθηση.

 

 

Αυτό το ειδικό για την καρδιά άγχος που ακολουθείται από συμπεριφορική αποφυγή και φυσιολογική υπεραντιδραστικότητα μπορεί να αυξήσει τον ήδη υψηλό κίνδυνο δευτερογενούς καρδιαγγειακής νόσου των ασθενών και να υπονομεύσει την ποιότητα ζωής τους που σχετίζεται με την υγεία.

Σε αντίθεση με άλλες καρδιαγγειακές παθήσεις, δεν υπάρχουν κατευθυντήριες γραμμές κλινικής πρακτικής για την αξιολόγηση ή τη θεραπεία των ψυχολογικών συνεπειών της καρδιακής ανακοπής.

“Η μελλοντική έρευνα θα πρέπει να εντοπίσει τροποποιήσιμους ψυχολογικούς στόχους για τη μείωση του κινδύνου δευτερογενούς καρδιαγγειακής νόσου και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής”, δήλωσε ο Agarwal.

ΠΗΓΗ: Current Cardiology Reports, sca-aware.org

Παναγιώτης Σπανός

Διασώστης – Πλήρωμα Ασθενοφόρου

Πρόεδρος Διασωστών Ρόδο

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ