Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Προνοσοκομειακή Φροντίδα » Τα άρθρα του Διασώστη » Οι πολλοί, πολλοί λόγοι για τους οποίους τα διαστημικά ταξίδια κάνουν κακό στο ανθρώπινο σώμα

Οι πολλοί, πολλοί λόγοι για τους οποίους τα διαστημικά ταξίδια κάνουν κακό στο ανθρώπινο σώμα

Τι κάνει το διάστημα στο σώμα σας: Πρησμένα κεφάλια, συρρικνωμένα πόδια, στρογγυλές καρδιές

Οι άνθρωποι εξελίχθηκαν σε συνθήκες άφθονης βαρύτητας και σχετικά μικρής ακτινοβολίας. Το διάστημα είναι το αντίθετο – και ανατρέπει σχεδόν κάθε σύστημα μέσα μας.

Αφότου ο αστροναύτης Scott Kelly πέρασε έναν χρόνο στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, επέστρεψε στη Γη πιο κοντός, πιο μυωπικός, πιο ελαφρύς και με νέα συμπτώματα καρδιοπάθειας που δεν είχε ο πανομοιότυπος δίδυμος αδελφός του. (Ο Μαρκ Κέλι, σήμερα γερουσιαστής των ΗΠΑ, πέρασε επίσης ένα σύντομο διάστημα στο διάστημα).

 

Ακόμη και το DNA τους διέφερε, καθώς σχεδόν 1.000 από τα γονίδια και τα χρωμοσώματα του Scott Kelly λειτουργούσαν διαφορετικά. (Το θετικό είναι ότι γέρασε περίπου 9 χιλιοστά του δευτερολέπτου λιγότερο εκείνη τη χρονιά, χάρη στο πόσο γρήγορα ο διαστημικός σταθμός έκανε κύκλο γύρω από τη Γη).

Οι περισσότερες από αυτές τις επιπτώσεις εξαφανίστηκαν μέσα σε λίγους μήνες, αλλά όχι όλες – υπογραμμίζοντας τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία από τα διαστημικά ταξίδια, πολλοί από τους οποίους είναι άγνωστοι. Οι κίνδυνοι αυτοί θα ενταθούν κατά τη διάρκεια φιλόδοξων μελλοντικών ταξιδιών, όπως η προγραμματισμένη αποστολή της NASA στο φεγγάρι Artemis και αργότερα το ταξίδι στον Άρη.

Ακόμα και ένας μερικός κατάλογος των πιθανών σωματικών και συναισθηματικών συνεπειών των βαθιών διαστημικών ταξιδιών είναι τρομακτικός.

Η ναυτία της κίνησης στο διάστημα εμφανίζεται σχεδόν αμέσως. Η ναυτία, η ζάλη, οι πονοκέφαλοι και η σύγχυση μπορεί να παραμένουν για μέρες.

Αναπτύσσεται το “Puffy Face Bird Leg Phenomenon”, καθώς το αίμα και άλλα σωματικά υγρά σπεύδουν στο πάνω μέρος του σώματος σε συνθήκες χαμηλής βαρύτητας και παραμένουν εκεί, διογκώνοντας τα κεφάλια και συρρικνώνοντας τα πόδια.

Η εμφάνιση των αστροναυτών μπορεί να αλλάξει καθώς τα πρόσωπά τους διογκώνονται. Οι αστροναύτες μπορεί να αισθάνονται συμφορημένοι (μπουκωμένοι), σαν να έχουν ένα συνεχές κρυολόγημα στο κεφάλι.

Οι μύες ατροφούν έως και κατά 1 τοις εκατό κάθε εβδομάδα στην έλλειψη βαρύτητας, ιδίως στα πόδια.

Ο όγκος του αίματος μειώνεται – και με λιγότερο αίμα για να αντλήσει, η καρδιά εξασθενεί και χάνει το χαρακτηριστικό σχήμα της καρδιάς, καθώς γίνεται πιο στρογγυλή.

Όπως κάθε άλλος μυς, η καρδιά δεν χρειάζεται να εργάζεται τόσο σκληρά στη μικροβαρύτητα και θα αρχίσει να ατροφεί χωρίς απαιτητική άσκηση.

Πνιγμένοι στην ακτινοβολία, πολλά κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος πεθαίνουν και η ανοσία μειώνεται. Υπάρχει επίσης βλάβη στο DNA, αυξάνοντας δυνητικά τον κίνδυνο καρκίνου.

Η φλεγμονή αυξάνεται σε όλο το σώμα, συμβάλλοντας ενδεχομένως σε καρδιακές παθήσεις και άλλες καταστάσεις.

Τα οστά λεπταίνουν κατά περίπου 1,5 τοις εκατό το μήνα. Οι δίσκοι της σπονδυλικής στήλης σκληραίνουν.

Στο κεφάλι, τμήματα του βολβού του ματιού μπορεί να ελαττωθούν, προκαλώντας πιο οξεία όραση από απόσταση και πιο αμυδρή όραση από κοντά.

Τα υγρά πλημμυρίζουν το κρανίο, μειώνοντας την όσφρηση και την ακοή.

Η γονιδιακή δραστηριότητα αλλάζει, μεταξύ άλλων και στον εγκέφαλο. Σε ποντίκια, 54 διαφορετικά γονίδια στον εγκέφαλο λειτούργησαν διαφορετικά μετά από εβδομάδες στο διάστημα.

Τα εγκεφαλικά κύτταρα μπορεί να επηρεαστούν από την ακτινοβολία, μειώνοντας τη μνήμη και τη σκέψη (σε ποντίκια).

Οι κιρκάδιοι ρυθμοί παραπαίουν, καθιστώντας την αϋπνία συχνή.

Τέλος, οι μήνες ή τα χρόνια μοναξιάς – ή ο στενός εγκλεισμός με τους συναδέλφους αστροναύτες – μπορεί να οδηγήσουν σε μόνιμο ψυχολογικό στρες.

“Το διάστημα απλώς δεν είναι πολύ φιλόξενο για το ανθρώπινο σώμα”, δήλωσε ο Emmanuel Urquieta, επικεφαλής ιατρός στο Translational Research Institute for Space Health στο Χιούστον, το οποίο συνεργάζεται με τη NASA για τη μελέτη των επιπτώσεων της εξερεύνησης στο βαθύ διάστημα.

Ο άνθρωπος εξελίχθηκε σε συνθήκες άφθονης βαρύτητας και σχετικά μικρής ακτινοβολίας υποβάθρου, είπε. Το διάστημα είναι το αντίθετο και ανατρέπει τις λειτουργίες σχεδόν κάθε βιολογικού συστήματος μέσα μας. –

Οι περισσότεροι από τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία από τα διαστημικά ταξίδια μπορούν να μετριαστούν σε κάποιο βαθμό, επισημαίνουν οι επιστήμονες. Η άσκηση, για παράδειγμα, “είναι αρκετά αποτελεσματική” στο να βοηθήσει τους αστροναύτες να διατηρήσουν τη μυϊκή μάζα και την οστική πυκνότητα, δήλωσε η Lori Ploutz-Snyder, κοσμήτορας της Σχολής Κινησιολογίας του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν. Στο παρελθόν ήταν ερευνήτρια στη NASA, όπου ηγήθηκε μελετών για την άσκηση και τα διαστημικά ταξίδια.

Στον διαστημικό σταθμό, οι αστροναύτες γυμνάζονται συνήθως για περίπου μία ώρα τις περισσότερες ημέρες, είπε η ίδια, χρησιμοποιώντας εξειδικευμένες συσκευές για να τρέχουν, να κάνουν ποδήλατο και να σηκώνουν βάρη, παρά το γεγονός ότι είναι ασήκωτοι.

Αλλά στις σεληνιακές και αρειανές αποστολές, οι οποίες θα περιλαμβάνουν μικρότερα σκάφη και πιθανώς πολυετή διάρκεια, ο εξοπλισμός άσκησης θα πρέπει να συρρικνωθεί και η προθυμία των αστροναυτών να συμβαδίζουν με τις προπονήσεις να διευρυνθεί.

Το μαγνητικό πεδίο της Γης θωρακίζει επίσης τον σχετικά κοντινό διαστημικό σταθμό από ορισμένες από τις χειρότερες ακτινοβολίες του βαθέως διαστήματος, αλλά οι σεληνιακές και οι αποστολές στον Άρη – υψηλότερα και μακρύτερα από τη Γη – δεν θα απολαμβάνουν αυτή την προστασία.

Τα ταξίδια στο φεγγάρι και στον Άρη θα απαιτήσουν προηγμένη θωράκιση, δήλωσε ο Urquieta, μαζί με φάρμακα και συμπληρώματα που θα μπορούσαν να μειώσουν ορισμένες από τις εσωτερικές επιπτώσεις της υπόλοιπης – και αναπόφευκτης – ακτινοβολίας. Τα αντιοξειδωτικά, όπως οι βιταμίνες C και Ε, θα μπορούσαν να απορροφήσουν ένα μέρος των βλαβερών μορίων που απελευθερώνονται μετά την έκθεση στην ακτινοβολία, ενώ άλλα προστατευτικά φάρμακα και θρεπτικά συστατικά βρίσκονται υπό διερεύνηση, είπε.

Παρά κάθε διαθέσιμη προφύλαξη και προστασία, το βαθύ διάστημα θα παραμείνει ένα σκληρό, αφιλόξενο μέρος για τον ανθρώπινο οργανισμό. Αλλά θα αντιπροσωπεύει επίσης, και πάντα, κάτι άλλο για την ανθρώπινη φαντασία, δήλωσε ο Urquieta – το ατελείωτο σάρωμα του σκοταδιού του θα πυροδοτεί τις φιλοδοξίες, τα όνειρα και τις ιστορίες μας.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο, ακόμη και γνωρίζοντας καλύτερα από τους περισσότερους ανθρώπους το τίμημα που θα μπορούσε να του επιφέρει ένα τέτοιο ταξίδι, θα πήγαινε στο διάστημα “με το παραμικρό”, είπε. “Απολύτως. Χωρίς αμφιβολία. Είναι τόσο εμπνευσμένο. Είναι το διάστημα”.

Πηγή: https://www.washingtonpost.com/technology/interactive/2023/how-space-affects-human-body/?tid=ss_tw

Παναγιώτης Σπανός

Προνοσοκομειακός Διασώστης

Πρόεδρος Διασωστών Ρόδου

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ