Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Υγεία » Νυχτερινή κρίση πανικού: η μορφή και τα συμπτώματα

Νυχτερινή κρίση πανικού: η μορφή και τα συμπτώματα

Όσα άτομα έχουν κρίσεις πανικού, διαταραχή πανικού ή χρόνιο άγχος συχνά αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στον ύπνο. Οι ανήσυχες σκέψεις και οι φόβοι ίσως τους διατηρούν ξάγρυπους ενώ η συμπτωματολογία του πανικού και του άγχους δεν τους επιφέρουν σε επαρκές επίπεδο ηρεμίας ώστε να κοιμηθούν. Είναι οι επίμονοι φόβοι, τα συμπτώματα και η κρίση πανικού υπεύθυνοι παράγοντες για την έλλειψη ξεκούρασης τη νύχτα;

Μήπως φταίει η ανησυχία και η αγχωτική σκέψη;

Πολλά άτομα με αγχώδεις διαταραχές δυσκολεύονται να διαχειριστούν τα θέματα χρόνου, σκέψης και ανησυχίας. Εάν παθαίνετε κρίσεις πανικού, ίσως έρχεστε αντιμέτωποι με στιγμές δυσφορίας και παράλογης ανησυχίας. Μπορεί να έχετε άγχος για μία πτυχή της ζωής σας, ίσως να σκέφτεστε τα παρελθοντικά γεγονότα, μία τωρινή κατάσταση ή το αβέβαιο μέλλον. Ίσως ανησυχείτε για την καριέρα σας, τις σχέσεις και την κάλυψη των καθηκόντων σας.

Παρά τις πηγές ανησυχίας, αυτά τα αισθήματα μπορεί να προκύπτουν απ΄την έλλειψη επαρκούς ύπνου. Η ανησυχία τη νύχτα μπορεί να «ξυπνήσει» το μυαλό και να στερήσει την ώρα ξεκούρασης. Οι αγχωτικές σκέψεις μπορεί να οδηγήσουν σε ανωμαλίες στον ύπνο, όπως η αϋπνία, η δυσκολία για ύπνο ή σε συνεχείς μέρες χωρίς ύπνο.

Νυκτερινές κρίσεις πανικού

Οι κρίσεις πανικού είναι το κύριο σύμπτωμα της διαταραχής πανικού αλλά μπορεί να σχετίζεται και με άλλες καταστάσεις υγείας, όπως είναι η αγοραφοβία, η κατάθλιψη, η ψυχαναγκαστική/καταναγκαστική διαταραχή, το μετατραυματικό στρες και οι ειδικές φοβίες. Σε μερικές περιπτώσεις, υπάρχει πιθανότητα η κρίση πανικού να συνδέεται και με ιατρικές καταστάσεις, όπως είναι το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου ή η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Ωστόσο, στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι συνδυασμός σωματικής, ψυχικής και συναισθηματικής κατάστασης. Τα συμπτώματα της κρίσης είναι πάνω κάτω παρόμοια σε κάθε άτομο αλλά διαφέρουν αρκετά στην έντασή τους.

Η νυχτερινή κρίση πανικού μοιράζεται τα ίδια συμπτώματα με την κρίση πανικού κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ωστόσο, η διαφορά είναι ότι συμβαίνει όταν το άτομο έχει αποκοιμηθεί. Το ξύπνημα από κρίση πανικού αυξάνει το φόβο, το άγχος και οδηγεί σε περαιτέρω προβλήματα. Όταν ένα άτομο ξυπνάει από αυτό, κατά πάσα πιθανότητα δυσκολεύεται να αποκοιμηθεί πάλι. Εάν συμβαίνει τακτικά, τότε το άτομο είναι επιρρεπής στην οξεία ή χρόνια αποστέρηση ύπνου.

Οι νυχτερινές κρίσεις πανικού συνδέονται και με άλλες ενοχλήσεις, όπως:

  • Αποφρακτική υπνική άπνοια: όταν το άτομο έχει μία ξαφνική απώλεια της αναπνοής ή υπερβολικά ρηχή αναπνοή (περίπου 10 δευτερόλεπτα) ενώ κοιμάται. Μερικά συμπτώματα: κοφτές αναπνοές, αίσθημα πνιγμού ή ότι «ασφυκτιά» και μοιάζουν αρκετά με αυτά της κρίσης πανικού κατά τη διάρκεια της ημέρας.
  • Παράλυση ύπνου: αρκετά ενοχλητικό βίωμα, κατά το οποίο το άτομο νιώθει ότι δε μπορεί να κουνηθεί, να μιλήσει, να ελέγξει το σώμα του. Όταν συμβαίνει το άτομο φοβάται ότι δε θα ξυπνήσει ποτέ και το φαινόμενο αυτό φαίνεται να προκαλεί σοβαρές φοβίες. Υπάρχει πιθανότητα, επίσης, το άτομο να οδηγηθεί σε φόβο απώλειας ελέγχου. Γενικότερα, όσοι βιώνουν παράλυση ύπνου πάσχουν και από αγχώδεις διαταραχές, κυρίως διαταραχή πανικού.
  • Εφιάλτες: τα ανήσυχα και άσχημα όνειρα ίσως προηγούνται των νυχτερινών κρίσεων πανικού. Ένα άτομο, όταν ξυπνάει από εφιάλτη, μπορεί να ξεκινήσει να βιώνει τη δυσφορία της κρίσης πανικού καθώς επίσης και εφίδρωση, αυξημένο παλμό, φόβο ή ανησυχία.
  • Νυχτερινοί τρόμοι: συμβαίνει συχνά στα παιδιά αλλά και στους ενήλικες. Όπως και η κρίση πανικού, οι νυχτερινοί τρόμοι περιλαμβάνουν έντονο αίσθημα φόβου και τρομοκρατίας, τρέμουλο, εφίδρωση, κούνημα και αίσθημα πανικού. Διαφέρουν απ΄ την κρίση πανικού στο ότι συχνά περιλαμβάνουν φωνές, κινήσεις και κλάμα. Ένα άτομο που βιώνει νυχτερινούς τρόμους συχνά δεν έχει συνείδηση της κατάστασης και τα συμπτώματα υποχωρούν όταν ξυπνήσει.

Οι κρίσει πανικού δε θα πρέπει να στερούν απ΄ το άτομο την ξεκούραση του. Εάν αντιμετωπίζετε παρόμοια θέματα ύπνου επικοινωνήστε με έναν ειδικό υγείας ή ψυχολόγο, ο οποίος θα σας κατατοπίσει σχετικά με την εύρεση θεραπείας.

Πηγή: eltherapy

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ