Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Τροχαία » Μάθε τι παθαίνεις αν πέσεις με το κράνος στο χέρι!

Μάθε τι παθαίνεις αν πέσεις με το κράνος στο χέρι!

Το κράνος είναι για το κεφάλι και όχι για το χέρι, αυτό το λένε οι πάντες, όμως πολλοί είναι εκείνοι που κάνουν του …κεφαλιού τους και …φορούν το κράνος στο χέρι! Τι γίνεται όμως αν πέσεις; Αν φας κάποιο μπίστο δηλαδή; Το Activeman ρώτησε τον ορθοπεδικό χειρούργο ειδικό στις αθλητικές κακώσεις, Γιάννη Τερζίδη, που αναφέρει τις τρείς πιθανές περιπτώσεις σοβαρών κακώσεων με οι δύο από αυτές να προκαλούν μόνιμο πρόβλημα.
«Αρχικά θα πρέπει να τονίσουμε ότι το κράνος στο χέρι προκαλεί αστάθεια στην οδήγηση» εξηγεί ο κ. Τερζίδης και συνεχίζει: «Η αστάθεια αυτή προκαλείτε επειδή έχουμε το νου μας σε αυτό που μεταφέρουμε στο χέρι μας, δηλαδή το κράνος και όχι στην οδήγηση. Προσέχουμε δηλαδή να μη χτυπήσουμε κάποιο αυτοκίνητο, επειδή το κράνος στο χέρι προεξέχει από τη μηχανή και έτσι αποσπάτε η προσοχή μας από την οδήγηση αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες να προκληθεί ατύχημα και να πέσουμε»
Οι κακώσεις

Σύμφωνα με τον κ. Τερζίδη το κράνος στο χέρι σε περίπτωση πτώσης λειτουργεί ως μοχλός εγκλωβίζοντας το χέρι. Έτσι ανάλογα με το ύψος που είναι και τη θέση του χεριού ενδέχεται να προκληθούν οι τρείς αυτές βλάβες που αναφέρονται από τον γιατρό με σειρά συχνότητας ατυχημάτων.

1. Κάταγμα οστών αντιβραχίωνα (Προσωρινή βλάβη)
Ο αντιβραχιώνας είναι το κόκκαλο στο κομμάτι του χεριού μας από την καρπό μέχρι και τον αγκώνα. Αν το κράνος βρίσκεται σε εκείνο το ύψος, προκαλείται κάταγμα με χρόνο ανάρρωσης και αποχής από την εργασία και άλλες δραστηριότητες τριών μηνών.
2. Κάταγμα τριπλής άρθρωσης αγκώνα (Μόνιμη βλάβη)
Αυτή η κάκωση είναι η δεύτερη σε συχνότητα συμβάντων. Με την πτώση προκαλείται κάταγμα και εξάρθυμα του αγκώνα που αποτελείτε από τρία οστά με αποτέλεσμα κάποιο να σπάσει και κάποιο άλλο να βγει από τη θέση του.
Αυτή είναι μια από τις σοβαρότερες κακώσεις επειδή προκαλεί μόνιμη βλάβη, όσο καλά και να αποκατασταθεί, προκαλώντας πρόβλημα στη λειτουργία της άρθρωσης. Δηλαδή ποτέ ο τραυματίας δεν θα μπορέσει να κλείνει το χέρι του πλήρως.
3. Εξάρθρωση ώμου (Μόνιμη βλάβη)
Σε περίπτωση που κατά την πτώση έχουμε το χέρι τεντωμένο τότε προκαλείται εξάρθυμα στον ώμο. Αυτό σημαίνει ότι όσο καλά και αν αποκατασταθεί, ο τραυματίας δεν θα μπορέσει ποτέ να σηκώσει το χέρι του πάνω από το ύψος των ώμων, αποκλείοντας έτσι κάθε αθλητική ή άλλη δραστηριότητα που απαιτεί σήκωμα του χεριού.
Κάποτε ο ΚΟΚ έγραφε ότι ο μοτοσικλετιστής υποχρεούται να φέρει κράνος, που σημαίνει ότι ήταν νόμιμος ακόμα και αν δεν το φορούσε. Απλά έπρεπε να το έχει μαζί του και πάνω στο σώμα του. Έτσι βγήκε η συνήθεια του φορέματος του κράνους στον αγκώνα. Σήμερα ωστόσο ο ΚΟΚ αναφέρει ξεκάθαρα και χωρίς αμφισβήτηση ότι το κράνος φοριέται στο κεφάλι!
ΠΗΓΗ: activeman
 
ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ