Η πολυπλοκότητα του αμερικανικού συστήματος ιατρικών υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης (EMS)
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το σύστημα ιατρικών υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης (EMS) είναι εξαιρετικά διαφοροποιημένο και αποκεντρωμένο, σχεδιασμένο να ανταποκρίνεται σε ένα ευρύ φάσμα ιατρικών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.
Το αμερικανικό EMS είναι ένα δίκτυο που συντονίζεται από διάφορες οντότητες – παράλληλα με τους οργανισμούς διαχείρισης έκτακτης ανάγκης, υπάρχουν επίσης πάροχοι υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης και οργανισμοί δημόσιας υγείας.
Ευθυγραμμισμένη με αυτό το σύστημα, η ιατρική περίθαλψη παρέχεται ενίοτε μέσω προκαταρκτικών παρεμβάσεων από παραϊατρικό προσωπικό και τεχνικούς έκτακτης ανάγκης πριν ο ασθενής φτάσει στο νοσοκομείο.
Σύμφωνα με το EMS.gov, η ομάδα EMS είναι γενικά η πρώτη που ανταποκρίνεται σε ιατρικά επείγοντα περιστατικά, παρέχοντας φροντίδα που καθορίζει δομικά τα αποτελέσματα του ασθενούς πολύ πριν από την εισαγωγή στο νοσοκομείο.
Εξέλιξη και ιστορικό πλαίσιο του EMS
Το σύστημα EMS στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει υποστεί σημαντικό μετασχηματισμό από την ίδρυσή του. Αρχικά, οι υπηρεσίες μεταφοράς ήταν υποτυπώδεις, μερικές φορές παρεχόμενες από εθελοντές με ελάχιστη ιατρική προετοιμασία.
Το πραγματικό σημείο καμπής ήρθε στη δεκαετία του 1960 και ιδιαίτερα στη δεκαετία του 1970, όταν η έκθεση που δημοσιεύθηκε από την Εθνική Ακαδημία Επιστημών, “Accidental Death and Disability: The Neglected Disease of Modern Society”(«Θάνατος και αναπηρία από ατύχημα: Η παραμελημένη ασθένεια της σύγχρονης κοινωνίας»), απαίτησε άμεση δράση για την τυποποίηση της επείγουσας περίθαλψης. Αυτό οδήγησε στη δημιουργία επίσημων συστημάτων EMS, στην εισαγωγή προηγμένης ιατρικής εκπαίδευσης για τους EMT και τους παραϊατρικούς και στην υιοθέτηση εθνικών προτύπων.
Οργανωτικές και οικονομικές πτυχές
Συχνά, η οργανωτική δομή και η χρηματοδότηση των υπηρεσιών EMS σε μια δεδομένη τοποθεσία παρουσιάζουν σημαντική ποικιλία.
Σε διάφορα πλαίσια ή δομές, μπορούν να διακριθούν τα βασικά στοιχεία ενός συστήματος EMS: οργανισμοί και οργανώσεις, δίκτυα επικοινωνίας και μεταφοράς, κέντρα και εγκαταστάσεις και κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό.
Για την τεκμηριωμένη πρακτική κάθε μέρα και με κάθε τύπο έκτακτης ανάγκης, τα δεδομένα είναι ζωτικής σημασίας για την εθνική κοινότητα EMS.
Παρομοίως, ένα σύστημα EMS είναι μια πολύπλοκη κατασκευή που απαιτεί προσεκτικό σχεδιασμό, προετοιμασία και υπευθυνότητα από όλους τους ενδιαφερόμενους: τις τοπικές αρχές, τα κράτη και τα ομοσπονδιακά όργανα.
Προκλήσεις και μέλλον του συστήματος EMS
Το σύστημα EMS αντιμετωπίζει μια σειρά προκλήσεων, συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας χρηματοδότησης, της συνεχιζόμενης κατάρτισης και της ενσωμάτωσης με άλλους τομείς της υγειονομικής περίθαλψης.
Η πανδημία COVID-19 έφερε επίσης επιπλοκές στη φροντίδα, γεγονός που δείχνει την ανάγκη ανάπτυξης της τηλεϊατρικής και άλλων μορφών απομακρυσμένης βοήθειας.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να έχουν υψηλότερες δαπάνες για την υγειονομική περίθαλψη από άλλες παρόμοιες χώρες – ωστόσο, μεταξύ των συνεπειών των υψηλών δαπανών, η καλύτερη υγεία για όλους τους πολίτες δεν είναι πάντα εγγυημένη. Η πρόσβαση στην περίθαλψη παραμένει ένας ιδιαίτερα προβληματικός τομέας στις ΗΠΑ, όπου υπάρχουν διάφορες ανισότητες. Οι μειονότητες, για τις οποίες το εισόδημα είναι χαμηλό, πλήττονται δυσανάλογα.
Εν κατακλείδι, το σύστημα EMS στις Ηνωμένες Πολιτείες παραμένει ένας σημαντικός διεκδικητής της ασφάλειας της υγειονομικής περίθαλψης του έθνους, αλλά απαιτεί συνεχείς βελτιώσεις και τροποποιήσεις για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των θεμελιωδών προκλήσεων της σημερινής εποχής.
Η καθιέρωση στενότερων συνδέσεων με άλλες υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης, η εισαγωγή των πιο πρόσφατων τεχνολογιών και η αύξηση της διαθεσιμότητας της περίθαλψης είναι όλα απαραίτητα για να διασφαλιστεί ότι κάθε πολίτης μπορεί να λάβει βοήθεια όταν προκύψουν επείγοντα περιστατικά.
Πηγές
https://www.facs.org
https://en.wikipedia.org
Παναγιώτης Σπανός
ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ