Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Προνοσοκομειακή Φροντίδα » Καρδιακή ανακοπή κατά τη διάρκεια αεροπορικού ταξιδιού: Ο κρίσιμος ρόλος του πολίτη

Καρδιακή ανακοπή κατά τη διάρκεια αεροπορικού ταξιδιού: Ο κρίσιμος ρόλος του πολίτη

Τα ευρήματα της μελέτης προσδιορίζουν την αναγνώριση της κατάστασης που βρίσκεται το θύμα από παρευρισκόμενο ως την πρώτη από μια σειρά ενεργειών που οδηγούν σε – καλύτερη από ότι συμβαίνει συνήθως – επιβίωση.
Σε συμβάν καρδιακής ανακοπής, τα αεροδρόμια και τα αεροπλάνα φαίνεται να είναι σχετικά καλύτερα μέρη για επιτυχή ανάνηψη, κυρίως λόγω της εγγύτητας των αυτοματοποιημένων εξωτερικών απινιδωτών (AEDs) και των παρευρισκόμενων που ανταποκρίνονται, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον εξέτασαν 143 περιπτώσεις καρδιακής ανακοπής που αφορούσαν ταξιδιώτες στο Διεθνές Αεροδρόμιο Seattle-Tacoma από το 2004 έως το 2019.
Σχεδόν το 40% από τα 143 άτομα επέζησαν – ποσοστό πολύ υψηλότερο από το ποσοστό επιβίωσης 10% που παρατηρήθηκε σε Εξωνοσοκομειακές καρδιακές ανακοπές στις ΗΠΑ.
«Αν και δεν κάναμε αυτήν τη σύγκριση απευθείας σε αυτή την μελέτη, όταν υπάρχουν διαθέσιμα εργαλεία, το ποσοστό επιβίωσης όσον αφορά τις ζωές που σώθηκαν ήταν τετραπλάσιο. Δείχνει ότι έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε όσον αφορά την επιβίωση 10% σε άλλα περιβάλλοντα», δήλωσε ο Δρ Thomas Rea, ερευνητής και γιατρός της UW Medicine και της King County.
Οι ερευνητές ήθελαν να κατανοήσουν τη συχνότητα, τις παρεμβάσεις και τα αποτελέσματα των καρδιακών ανακοπών στα ελεγχόμενα περιβάλλοντα των αεροδρομίων και των αεροπλάνων, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Neal Chatterjee, καρδιολόγος στο UW School of Medicine.
«Τα ευρήματά μας τονίζουν ότι η καρδιακή ανακοπή σε ταξιδιώτες είναι επιβιώσιμη και ότι οι έγκαιρες παρεμβάσεις ανάνηψης έχουν σημασία», είπε ο Chatterjee. Η εργασία δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Heart Association.
Το σημείο εκκίνησης της μελέτης βασίστηκε στην εντολή του 2004 της Ομοσπονδιακής Διοίκησης Αεροπορίας  να υπάρχουν Αυτόματοι Εξωτερικοί Απινιδωτές (AED) σε όλα τα εμπορικά αεροσκάφη που διασχίζουν τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτά τα φορητά μηχανήματα συχνά μπορούν να προκαλέσουν σωτήρια σοκ εάν χρησιμοποιηθούν αμέσως μετά από καρδιακή ανακοπή.
«Οι AED βοηθούν τους αποκρινόμενους να κατανοήσουν τον υποκείμενο καρδιακό ρυθμό κατά τη στιγμή της καρδιακής ανακοπής. Αυτός είναι ένας από τους κρίσιμους κρίκους στην αλυσίδα των ενεργειών που συμβάλλουν στην επιβίωση των ασθενών», είπε ο Chatterjee. «Στη μελέτη μας, σε όλους τους επιζώντες μιας καρδιακής ανακοπής στο αεροπλάνο, εφαρμόστηκε AED και σοκ πριν φτάσει η ιατρική υπηρεσία έκτακτης ανάγκης.
Οι 143 καρδιακές ανακοπές χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: εντός αεροπλάνου (34) και εκτός αεροπλάνου (109).
Συμβάντα εκτός αεροπλάνου παρατηρήθηκαν πιο συχνά (89% έως 74%) και πιο συχνά «απινιδώσιμα» (72% έναντι 50%) από τα συμβάντα στο αεροπλάνο.
Απινιδώσιμα συμβάντα είναι εκείνα στα οποία ο απινιδωτής κρίνει ότι ένα σοκ είναι δυνητικά χρήσιμο. Αλλά αυτό είναι επίσης μια συνάρτηση του πόσο γρήγορα οι περαστικοί αναγνωρίζουν την καρδιακή ανακοπή και εφαρμόζουν τον απινιδωτή, σημείωσε ο Rea.
«Επιλέξαμε το αεροδρόμιο ως το βέλτιστο περιβάλλον», είπε. «Η συντριπτική πλειονότητα των καρδιακών ανακοπών, σε αυτή τη μελέτη, συνέβει μπροστά σε μάρτυρες – αυτός είναι ο ρόλος του πολίτη – και πάνω από τα μισά από αυτά τα γεγονότα παρουσίασαν απινιδώσιμο ρυθμό, που σημαίνει πολύ καλύτερες πιθανότητες ανάνηψης».
Η έγκαιρη αναγνώριση της καρδιακής ανακοπής ήταν πιο συνηθισμένη εκτός αεροπλάνου παρά στο αεροπλάνο, ένα εύρημα που ο Chatterjee απέδωσε στις εικασίες των άλλων ταξιδιωτών ότι το προσβεβλημένο άτομο απλώς κοιμόταν.
«Στις περιγραφές των περιπτώσεων στο αεροπλάνο, ήταν σύνηθες να ακούμε φράσεις όπως «Ο ασθενής εθεάθη για τελευταία φορά καλά και υποτίθεται ότι κοιμόταν μέχρι να έρθει η ώρα της αποβίβασης», είπε ο Chatterjee.
Επεκτείνοντας τα ευρήματά τους, οι ερευνητές υπολογίζουν 2.000 καρδιακές ανακοπές παγκοσμίως κάθε χρόνο σε αεροπορικούς ταξιδιώτες, το ένα τέταρτο των οποίων συμβαίνει στο αεροπλάνο.
«Η αναγνώριση της παρουσίας μιας καρδιακής ανακοπής είναι το πρώτο βήμα», πρόσθεσε. «Δεν θέλουμε να υποστηρίξουμε την άποψη να μην κοιμούνται οι ταξιδιώτες κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, αλλά εάν έχετε έναν συνεπιβάτη που δεν ανταποκρίνεται ή είστε μάρτυρες ότι κάποιος καταρρέει, είναι σημαντικό να προσέχετε τι μπορεί να συμβαίνει. Αναζητήστε έναν AED και εξετάστε το ενδεχόμενο ΚΑΡΠΑ.»
ΠΗΓΗ: University of Washington
Παναγιώτης Σπανός
Διασώστης – Πλήρωμα Ασθενοφόρου
Πρόεδρος Διασωστών Ρόδου
ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ