Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Άρθρα για Μέλη » Καθολικές προφυλάξεις στο χώρο εργασίας (Μέρος Έβδομο)

Καθολικές προφυλάξεις στο χώρο εργασίας (Μέρος Έβδομο)

Το μάθημα αυτό ασχολείται με καταστάσεις στις οποίες ένας τραυματισμός ή μια ασθένεια στο χώρο εργασίας οδηγεί στην παρουσία αίματος ή άλλων δυνητικά μολυσματικών υλικών στο περιβάλλον.

Είναι αυτονόητο ότι η σκηνή πρέπει να καθαριστεί. Ποιος όμως κάνει τον καθαρισμό; Και το πιο σημαντικό, πώς μπορεί να γίνει με ασφάλεια;

Συχνά δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι υπάλληλοι που έχουν οριστεί να αναλαμβάνουν τέτοιες εργασίες καθαρισμού. Αλλά σε άλλες περιπτώσεις, μπορεί να υπάρχουν.

Εάν ένας εργαζόμενος έχει οριστεί με αυτόν τον τρόπο, θα εμπίπτει στην κατηγορία τύπου Α του κανόνα για τα παθογόνα που μεταδίδονται με το αίμα. Τέτοιοι υπάλληλοι πρέπει να υποβληθούν σε ειδική εκπαίδευση σε παθογόνα που μεταδίδονται με το αίμα πριν τους επιτραπεί να καθαρίσουν μια δυνητικά μολυσματική σκηνή.

Ωστόσο, για τον γενικό υπάλληλο που καθαρίζει εθελοντικά (ή όχι) τον τόπο του συμβάντος – ή για οποιονδήποτε έχει πιθανή πρόσβαση, όπως οι πρώτοι ανταποκριτές – αυτό το μάθημα είναι για εσάς.

Μια αρκετά συνηθισμένη ερώτηση που έχουν οι άνθρωποι είναι, πώς μπορώ να ξέρω αν η σκηνή περιέχει παθογόνα που μεταδίδονται με το αίμα ή άλλους τύπους μολυσματικών υλικών;

Αν και αυτή είναι μια εξαιρετική ερώτηση, η απάντηση είναι πιθανό να απογοητεύσει: Τις περισσότερες φορές, πραγματικά δεν ξέρετε. Ο μόνος τρόπος για να ξέρετε αν μια σκηνή περιέχει παθογόνους μικροοργανισμούς είναι να πάρετε ένα δείγμα σε ένα εργαστήριο και κάτω από ένα μικροσκόπιο. Υποθέστε το χειρότερο και να είστε επιμελείς, αλλά το πιο σημαντικό …

Πρώτα η ασφάλεια

Συμβουλή επαγγελματία #1: Ποιο είναι το πιο σημαντικό πράγμα όταν πρόκειται για μια σκηνή που υποψιάζεστε ότι είναι μολυσματική; Προστατέψτε τον εαυτό σας. Πρέπει να προστατεύσετε τον εαυτό σας από την έκθεση σε δυνητικά μολυσματικά υλικά προτού εμπλακείτε σε οποιοδήποτε καθαρισμό.

Ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσετε τον εαυτό σας είναι να φοράτε γάντια. Και παρόλο που μπορεί να ακούγεται ανόητο, αξίζει να επιθεωρείτε τα γάντια σας πριν τα φορέσετε.

Βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν τρύπες. Φυσήξτε λίγο αέρα σε ένα γάντι και κρατήστε το άκρο του καρπού κλειστό. Παρατηρείτε να διαφεύγει αέρας από κάποια διαρροή; Αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ελέγξετε για τρύπες που δεν θα μπορούσατε να δείτε.

Προειδοποίηση: Τα ελαττωματικά γάντια ΔΕΝ προστατεύουν από μολυσματικές ασθένειες τόσο καλά όσο τα γάντια που δεν είναι ελαττωματικά. Αν αυτό είναι το μόνο πράγμα που στέκεται ανάμεσα σε εσάς και αυτούς, καλύτερα να πάρετε αυτό το ένα πράγμα (τα γάντια σας) στα σοβαρά.

Χρόνος για διάλυμα

Το μόνο που χρειάζεστε είναι νερό και οικιακή χλωρίνη, αλλά πιο συγκεκριμένα, 1 μέρος χλωρίνης προς 9 μέρη νερού. Με άλλα λόγια, πάρτε τον κουβά σας και γεμίστε τον με 1 φλιτζάνι χλωρίνη και 9 φλιτζάνια κρύο νερό βρύσης.

Αυτή είναι μια απλή λύση αλλά αρκετά ισχυρή για να σκοτώσει τα περισσότερα μολυσματικά παθογόνα ηπατίτιδας, HIV και άλλα..

Χρόνος εφαρμογής

Μπορείτε να εφαρμόσετε το διάλυμα της χλωρίνης με δύο τρόπους. Γεμίστε ένα μπουκάλι ψεκασμού και ψεκάστε το διάλυμα σε μολυσμένες επιφάνειες και αντικείμενα. Ή βουτήξτε ένα πανί ή μια πετσέτα στο διάλυμα και σκουπίστε τα αντικείμενα αυτά αντ’ αυτού.

Συμβουλή επαγγελματία #2: Σκεφτείτε να φορέσετε γυαλιά, μάσκα προσώπου και ποδιά, εάν υπάρχει πιθανότητα να πέσετε πάνω σε πιτσιλιές ή ψεκασμό από πιθανώς μολυσματικά υλικά κατά τον καθαρισμό της σκηνής. Καλύτερα να είστε σίγουροι παρά να λυπάστε.

Παράδειγμα 

Ένας εργαζόμενος έχει ένα ατύχημα που αφήνει αίμα σε ένα ηλεκτρικό πριόνι. Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για να το καθαρίσετε με ασφάλεια.

Ψεκάστε το πριόνι με το διάλυμα χλωρίνης.
Αφήστε το να δράσει για 30 δευτερόλεπτα περίπου.
Σκουπίστε το πριόνι.
Πετάξτε το πανί ή την πετσέτα στα σκουπίδια. (Σε αυτό το σημείο, μπορεί να μην είστε σε θέση να δείτε ορατά σημάδια μόλυνσης, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα πήρατε όλα μετά από μια φορά).
Ψεκάστε ξανά το διάλυμα χλωρίνης στο πριόνι.
Αφήστε το πριόνι να στεγνώσει στον αέρα.

Συμβουλή επαγγελματία #3: Το να αφήσετε το πιθανώς μολυσμένο πριόνι να στεγνώσει στον αέρα μετά τη δεύτερη προσπάθεια με το διάλυμα χλωρίνης είναι μια εξαιρετική μέθοδος απολύμανσής του.

Όταν τελειώσετε

Αφού έχετε καθαρίσει όλα τα εργαλεία και τις επιφάνειες εργασίας που έχουν προσβληθεί, θα πρέπει να απορρίψετε σωστά τα γάντια σας, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να τα βγάλετε χωρίς να τα αγγίξετε.

Αφαιρέστε το πρώτο γάντι χρησιμοποιώντας μόνο την επαφή γάντι με γάντι, πιάνοντας το μέρος του καρπού του ενός γαντιού (το εξωτερικό μέρος) και ξεκολλώντας το. Μαζέψτε το γάντι που μόλις βγάλατε και βάλτε το στο άλλο σας χέρι και κάντε μια γροθιά, με το γάντι μέσα.

Πάρτε ένα από τα δάχτυλά σας χωρίς γάντια και χρησιμοποιώντας μόνο την επαφή δέρμα με δέρμα, σπρώξτε το κάτω από το τμήμα του καρπού του γαντιού και βγάλτε το δεύτερο γάντι.

Προειδοποίηση: Να είστε προσεκτικοί όταν βγάζετε τα γάντια σας, ώστε να μην σπάσετε κατά λάθος το υλικό και στείλετε πιθανώς μολυσματικές ουσίες στον αέρα και γύρω από τη σκηνή. Να θυμάστε ότι αρχικά, θα βγάζετε αυτά τα γάντια με έναν αρκετά άγνωστο τρόπο- απλά κάτι που πρέπει να γνωρίζετε.

Πετάξτε και τα δύο γάντια στον κάδο απορριμμάτων που χρησιμοποιείτε για να πετάξετε τα πανιά ή τις πετσέτες σας, σφραγίστε τη σακούλα καλά και πετάξτε την στον πλησιέστερο κάδο απορριμμάτων.

Συμβουλή επαγγελματία #4: Για μεγαλύτερες εργασίες καθαρισμού, σκεφτείτε να προμηθευτείτε ειδικές σακούλες βιολογικού κινδύνου. Ωστόσο, μπορεί να είναι μια καλή ιδέα για δουλειές οποιουδήποτε μεγέθους, όσο μικρές κι αν είναι, καθώς αυτές οι σακούλες είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να προειδοποιήσετε άλλους για τους πιθανούς κινδύνους που βρίσκονται μέσα, όπως το προσωπικό διαχείρισης αποβλήτων.

 

Βασική Υποστήριξη Της Ζωής: Ενημέρωση Κατευθυντήριων Γραμμών 2020 – Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση και Πρώτες Βοήθειες (Μέρος Πρώτο)

Οι 5 Φόβοι Κατά Την Παροχή Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης Και Πρώτων Βοηθειών (Μέρος Δεύτερο)

Καρδιακή Αλυσίδα Επιβίωσης (Μέρος Τρίτο)

Πώς να αποκτήσετε πρόσβαση στο σύστημα προνοσοκομειακής φροντίδας μέσω της τεχνολογίας (Μέρος Τέταρτο)

Ιατρικά Επείγοντα Περιστατικά – Καρδιακές Προσβολές (Εμφράγματα) (Μέρος Πέμπτο)

Ιατρικά Επείγοντα Περιστατικά – Εγκεφαλικό (Μέρος Έκτο)

Καθολικές προφυλάξεις στο χώρο εργασίας (Μέρος Έβδομο)

Καθολικές προφυλάξεις – Πλύσιμο χεριών (Μέρος όγδοο)

Αναπνευστική ανακοπή – Αναπνοή διάσωσης ενηλίκων (Μέρος Ένατο)

Βρεφική αναπνοή διάσωσης (Μέρος Δέκατο)

Παιδική Αναπνοή Διάσωσης (Μέρος Ενδέκατο)

Πηγή: https://www.procpr.org/training/bls/video/universal-precautions-workplace

Παναγιώτης Σπανός

Προνοσοκομειακός Διασώστης

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ