Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Άρθρα για Μέλη » Καθολικές προφυλάξεις – Πλύσιμο χεριών (Μέρος όγδοο)

Καθολικές προφυλάξεις – Πλύσιμο χεριών (Μέρος όγδοο)

Το πλύσιμο των χεριών είναι η πιο σημαντική και αποτελεσματική τεχνική ελέγχου των λοιμώξεων. Και ενώ όλοι σας πλένετε ήδη τακτικά τα χέρια σας, σε αυτό το μάθημα θα σας διδάξουμε τους κατάλληλους τρόπους πλύσης και απολύμανσης των χεριών σας για να μειώσετε σημαντικά τις πιθανότητες μόλυνσης.

Πότε πρέπει να πλένετε τα χέρια σας;

Πλένετε τα χέρια σας κάθε φορά που είναι εμφανώς βρώμικα, αλλά και:

  • Πριν από οποιαδήποτε επαφή με πελάτες/ασθενείς
  • Πριν φορέσετε τα γάντια σας
  • Πριν από την εκτέλεση οποιασδήποτε διαδικασίας
  • Μετά την επαφή με το δέρμα ενός πελάτη, σωματικά υγρά, εκκρίσεις, μη ακέραιο δέρμα, επιδέσμους τραυμάτων και μολυσμένα αντικείμενα
  • Μετά τη χρήση της τουαλέτας
  • Αφού αγγίξετε τα σκουπίδια
  • Αφού αφαιρέσετε τα γάντια σας

Σωστή τεχνική πλυσίματος των χεριών

Pro Tip #1: Σε έναν κόσμο γεμάτο τεχνολογικές εξελίξεις και νέα και βελτιωμένα αντικείμενα σε κάθε στροφή, το παλιό πρότυπο όσον αφορά το πλύσιμο των χεριών εξακολουθεί να είναι η ανώτερη επιλογή – σαπούνι και νερό – καθώς εξακολουθεί να είναι ο καλύτερος τρόπος για να μειωθεί ο αριθμός των μικροβίων στις περισσότερες περιπτώσεις.

  • Χρησιμοποιήστε μια χαρτοπετσέτα μιας χρήσης για να ανοίξετε τη βρύση του νεροχύτη.
  • Βρέξτε καλά τα χέρια σας.
  • Εφαρμόστε μια γενναιόδωρη ποσότητα σαπουνιού.
  • Τρίψτε τα χέρια σας μεταξύ τους, καλύπτοντας όλες τις επιφάνειες – πάνω μέρος των χεριών, ανάμεσα στα δάχτυλα, κάτω από τα νύχια – για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα.
  • Ξεπλύνετε τα χέρια σας κάτω από το τρεχούμενο νερό.
  • Στεγνώστε τα χέρια σας με μια χαρτοπετσέτα μιας χρήσης.
  • Χρησιμοποιήστε αυτή την πετσέτα για να κλείσετε τη βρύση του νεροχύτη.
  • Εάν δεν υπάρχει σαπούνι και νερό, χρησιμοποιήστε ένα απολυμαντικό χεριών με βάση το οινόπνευμα που περιέχει τουλάχιστον 60 τοις εκατό οινόπνευμα. Τα απολυμαντικά χεριών με βάση την αλκοόλη μειώνουν γρήγορα τον αριθμό των μικροβίων στα χέρια σας, αλλά δεν εξαλείφουν όλους τους τύπους μικροβίων.

Σωστή χρήση του απολυμαντικού χεριών

Τα απολυμαντικά χεριών που έχουν ως βάση το αλκοόλ είναι εξαιρετικές επιλογές εάν δεν υπάρχει σαπούνι και νερό. Βεβαιωθείτε όμως ότι τα δουλεύετε στο δέρμα σας τόσο καλά όσο θα πλένατε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό.

Γεμίστε την παλάμη του ενός χεριού με απολυμαντικό χεριών, καθώς θα χρειαστείτε αρκετό για να απλώσετε ένα πολύ γενναιόδωρο στρώμα και στα δύο χέρια.
Απλώστε το απολυμαντικό χεριών γύρω από τις παλάμες σας, την κορυφή των χεριών, ανάμεσα στα δάχτυλα και δουλέψτε το σε κάθε χαραμάδα ή ρυτίδα, συμπεριλαμβανομένων των πετσών, των νυχιών και κάτω από τα δαχτυλίδια. Μην αγνοείτε τους καρπούς σας και προσπαθήστε να καλύψετε όλες τις περιοχές.
Συνεχίστε να κάνετε μασάζ με το απολυμαντικό χεριών στα χέρια σας για 20 δευτερόλεπτα.

Pro Tip #2: Όλο το ιατρικό προσωπικό θα πρέπει να έχει ένα ρολόι με δεύτερο δείκτη, καθώς υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου θα χρειαστεί να καταγράψετε την ακριβή ώρα ή να χρησιμοποιήσετε αυτόν τον δεύτερο δείκτη για να παρακολουθείτε την ώρα – όπως για να δείτε πότε έχουν περάσει 20 δευτερόλεπτα όταν χρησιμοποιείτε απολυμαντικό χεριών.

Σε αυτό το σημείο, αν υποψιάζεστε ότι το ρολόι σας μπορεί να έχει μολυνθεί κατά τη διάρκεια της παροχής βοήθειας σε έναν ασθενή ή του καθαρισμού μιας σκηνής, θα πρέπει να βάλετε το ρολόι σας στο αντίστοιχο με το αίμα πρωτόκολλο διάσεισης.

Αυτό το πρωτόκολλο θα μπορούσε να είναι διαφορετικό για τον καθένα, με βάση τους δικούς του μοναδικούς ελέγχους των εργασιακών πρακτικών που καλύπτονται από τον κανόνα για τους παθογόνους μικροοργανισμούς που μεταδίδονται με το αίμα. Επομένως, να γνωρίζετε τις ιδιαιτερότητες της κατάστασής σας και του χώρου εργασίας σας.

Ωστόσο, σε γενικές γραμμές, θα πρέπει να αφαιρέσετε το ρολόι χρησιμοποιώντας τον κατάλληλο εξοπλισμό ατομικής προστασίας και να το απολυμάνετε κατάλληλα.

Μια λέξη για τον εξοπλισμό ατομικής προστασίας

Ο εξοπλισμός ατομικής προστασίας (ΜΑΠ) είναι εξοπλισμός που είναι κατάλληλος για τα εργασιακά σας καθήκοντα και θα πρέπει να είναι διαθέσιμος σε εσάς στο χώρο εργασίας σας. Ένα ΜΑΠ περιλαμβάνει όλα τα ειδικά ενδύματα, τον εξοπλισμό και τα εφόδια που σας εμποδίζουν να έρθετε σε άμεση επαφή με μολυσμένα υλικά. Αυτά περιλαμβάνουν αναπνευστικά φράγματα κατά την παροχή ΚΑΡΠΑ, γάντια μίας χρήσης, ρόμπες, μάσκες, ασπίδες και προστατευτικά γυαλιά.

Γάντια μίας χρήσης χωρίς λατέξ

Φοράτε γάντια μίας χρήσης, χωρίς λατέξ, για κάθε επαφή με τον ασθενή. Υπάρχουν διαθέσιμα γάντια χωρίς πούδρα, καθώς και γάντια μιας χρήσης χωρίς λατέξ από βινύλιο. Εξετάστε επίσης τα γάντια νιτριλίου, καθώς πολλοί τα θεωρούν την προτιμώμενη επιλογή όταν εργάζεστε με παθογόνα που μεταδίδονται με το αίμα.

Προστασία των ματιών

Τα γυαλιά ασφαλείας με πλευρικές ασπίδες είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να προστατεύσετε τα μάτια σας σε ορισμένες περιπτώσεις. Εάν υπάρχει κίνδυνος πιτσιλίσματος ή ψεκασμού σωματικών υγρών, χρησιμοποιήστε γυαλιά ή ασπίδα πλήρους προσώπου, καθώς θα μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο μόλυνσης του στόματος, της μύτης και των ματιών.

Προστατευτικές συσκευές κατά την παροχή ΚΑΡΠΑ

Περιλαμβάνουν μάσκες ανάνηψης, ασπίδες και ambu. Συμβάλλουν στην προστασία σας από τη μετάδοση ασθενειών όταν εκτελείτε ΚΑΡΠΑ ή κάνετε αναπνοές σε έναν ασθενή.

Μάσκες

Η μάσκα είναι μια συσκευή ατομικής προστασίας που φοριέται στο πρόσωπο και έχει σχεδιαστεί για να καλύπτει τουλάχιστον τη μύτη και το στόμα και η οποία συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου εισπνοής επικίνδυνων αερομεταφερόμενων σωματιδίων, αερίων και ατμών. Μια μάσκα αέρα με σωματίδια υψηλής απόδοσης φιλτράρει τουλάχιστον το 95 % των αιωρούμενων σωματιδίων. Να θυμάστε ότι οι μάσκες πρέπει να έχουν ελεγχθεί ως προς την εφαρμογή τους για να είναι αποτελεσματικές.

Ρόμπα

Σε καταστάσεις όπου υπάρχουν μεγάλες ποσότητες αίματος ή άλλων πιθανώς μολυσματικών υλικών, εξετάστε το ενδεχόμενο να φοράτε ρόμπα μίας χρήσης. Εάν τα ρούχα σας μολυνθούν, αφαιρέστε τα και κάντε ντους το συντομότερο δυνατό. Και πλύνετε τα ρούχα σε ξεχωριστό φορτίο.

 

Βασική Υποστήριξη Της Ζωής: Ενημέρωση Κατευθυντήριων Γραμμών 2020 – Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση και Πρώτες Βοήθειες (Μέρος Πρώτο)

Οι 5 Φόβοι Κατά Την Παροχή Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης Και Πρώτων Βοηθειών (Μέρος Δεύτερο)

Καρδιακή Αλυσίδα Επιβίωσης (Μέρος Τρίτο)

Πώς να αποκτήσετε πρόσβαση στο σύστημα προνοσοκομειακής φροντίδας μέσω της τεχνολογίας (Μέρος Τέταρτο)

Ιατρικά Επείγοντα Περιστατικά – Καρδιακές Προσβολές (Εμφράγματα) (Μέρος Πέμπτο)

Ιατρικά Επείγοντα Περιστατικά – Εγκεφαλικό (Μέρος Έκτο)

Καθολικές προφυλάξεις στο χώρο εργασίας (Μέρος Έβδομο)

Καθολικές προφυλάξεις – Πλύσιμο χεριών (Μέρος όγδοο)

Αναπνευστική ανακοπή – Αναπνοή διάσωσης ενηλίκων (Μέρος Ένατο)

Βρεφική αναπνοή διάσωσης (Μέρος Δέκατο)

Παιδική Αναπνοή Διάσωσης (Μέρος Ενδέκατο)

Πηγή: https://www.procpr.org/training/bls/video/wash-your-hands

Παναγιώτης Σπανός

Προνοσοκομειακός Διασώστης

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ