Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Προνοσοκομειακή Φροντίδα » Ιταλία, νέοι χρωματικοί κώδικες για τη διαλογή έχουν τεθεί σε ισχύ στα τμήματα επείγοντων περιστατικών

Ιταλία, νέοι χρωματικοί κώδικες για τη διαλογή έχουν τεθεί σε ισχύ στα τμήματα επείγοντων περιστατικών

Οι νέες εθνικές κατευθυντήριες γραμμές για τη διαλογή στα επείγοντα περιστατικά τίθενται σε ισχύ στις διάφορες ιταλικές περιφέρειες, και αυτές τις ημέρες αυτό συνέβη στη Λομβαρδία.

Ουσιαστικά, με αυτή την αλλαγή στην αξιολόγηση των ασθενών, πηγαίνουμε από τέσσερις σε πέντε κωδικούς προτεραιότητας.

Ταξινόμηση στο τμήμα επειγόντων περιστατικών, οι χρωματικοί κώδικες

Κόκκινο – κρίσιμο: διακοπή ή βλάβη μιας ή περισσότερων ζωτικών λειτουργιών.

Πορτοκαλί – οξεία: ζωτικές λειτουργίες σε κίνδυνο.

Μπλε – αναβαλλόμενο επείγον: σταθερή κατάσταση κατά την οποία ο ασθενής υποφέρει. Απαιτεί διεξοδική διάγνωση και πολύπλοκες εξειδικευμένες εξετάσεις.

Πράσινο – ήσσονος σημασίας επείγον: σταθερή κατάσταση χωρίς εξελικτικό κίνδυνο. Απαιτεί διεξοδική διάγνωση και επισκέψεις ενός μόνο ειδικού.

Λευκό – μη επείγον: μη επείγον πρόβλημα.

Κατά τη νέα απόδοση χρωματικού κώδικα δεν αξιολογείται μόνο το επίπεδο κρισιμότητας του ατόμου που φτάνει στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, αλλά και η κλινική-οργανωτική πολυπλοκότητα και η δέσμευση φροντίδας που απαιτείται για την ενεργοποίηση της πορείας φροντίδας.

Τα πλεονεκτήματα της νέας διαλογής στο τμήμα επειγόντων περιστατικών

Με τον τρόπο αυτό βελτιστοποιείται η πορεία του ασθενούς και βελτιώνεται η εμπειρία του ασθενούς.

Σε σύγκριση με την προηγούμενη υποδιαίρεση, στο νέο σύστημα διαλογής εισήχθη το μπλε χρώμα για να υποδηλώνει ένα αναβαλλόμενο επείγον, τοποθετημένο μεταξύ του πορτοκαλί (που αντικαθιστά το κίτρινο) και του πράσινου.

Στην έκθεση εξόδου δεν αναγράφεται πλέον το χρώμα, αλλά ο ορισμός της προτεραιότητας: κρίσιμη (επείγον), οξεία (επείγον), αναβλητέο επείγον, ήσσονος σημασίας επείγον, μη επείγον.

Πηγή: https://www.emergency-live.com/ambulance/italy-new-colour-codes-for-triage-have-come-into-force-in-emergency-rooms/

Παναγιώτης Σπανός

Προνοσοκομειακός Διασώστης

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ